Ερυθρά παλίρροια στις εκβολές του Αποσελέμη: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του ΕΛΚΕΘΕ για τα νεκρά ψάρια

Ερυθρά παλίρροια στις εκβολές του Αποσελέμη: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του ΕΛΚΕΘΕ για τα νεκρά ψάρια
Newsroom
Newsroom

Σπάνιο φαινόμενο για την Κρήτη ό,τι συνέβη στον Αποσελέμη- ποια η εξήγησή του.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν Ερυθρά Παλίρροια για τις εκβολές του Αποσελέμη!
Ο Δρ. Παντελής Καθάριος, διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, αναφέρει στο μήνυμά του προς την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου τα εξής:
«Τη Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022 έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με την Περιφέρεια Κρήτης, μεταβήκαμε στις εκβολές του Ποταμού Αποσελέμη στην περιοχή της Ανάληψης του Δήμου Χερσονήσου για να εξετάσουμε περιστατικό μαζικής θνησιμότητας ιχθύων.
Το χρώμα του νερού του ποταμού ήταν έντονο καφέ με απουσία δυσοσμίας. Μεγάλος αριθμός ψαριών του είδους Mugil cephalus (κέφαλος) διαφόρων μεγεθών ήταν νεκρά και είχαν ήδη συλλεχθεί από συνεργεία του δήμου. Ελήφθη δείγμα νερού καθώς και πέντε άτομα από τους νεκρούς κεφάλους για να πραγματοποιηθούν εργαστηριακές εξετάσεις στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας Υδατοκαλλιεργειών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ."

Φωτογραφία Μ. ΤΦωτογραφία Μ. Τ

 

Γιατί πέθαναν τα ψάρια...


Εξηγεί, ακόμα, πως "από την εξέταση των νεκρών ψαριών προέκυψε πως η θνησιμότητα οφείλεται σε τοπική άνθηση του ιχθυοτοξικού μικροφύκους, Chattonella sp. το οποίο βρέθηκε σε μεγάλους αριθμούς στα βράγχια όλων των εξετασθέντων ιχθύων. Το είδος Chattonella που ανήκει στην κλάση των Ραφιδοφυκών είναι ιδιαίτερα τοξικό για τα ψάρια όταν παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού του, φαινόμενο γνωστό ως ερυθρά παλίρροια. Μαζικές θνησιμότητες ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών λόγω αυτού του φαινομένου έχουν παρατηρηθεί σε όλο το κόσμο αλλά και στην Ελλάδα.
Το 2009 το μικροφύκος αυτό προκάλεσε μαζικές θνησιμότητες στον Μαλιακό Κόλπο.
Πέραν της μικροσκοπικής εξέτασης των νωπών παρασκευασμάτων, ελήφθησαν δείγματα βραγχίων για ιστοπαθολογικές εξετάσεις αλλά και για μοριακή ταυτοποίηση του παθογόνου φύκους. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών αναμένονται σε ένα μήνα περίπου.
Οι ερυθρές παλίρροιες, που εντάσσονται στις επιβλαβείς φυτοπλαγκτονικές εξάρσεις (Harmful Algal Blooms) ευνοούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού αλλά κυρίως από την αυξημένη παρουσία θρεπτικών (φωσφορικών και αζωτούχων αλάτων). Οι πηγές των θρεπτικών μπορεί να είναι είτε φυσικές είτε ανθρωπογενείς (λιπάσματα, λύματα κλπ). Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί χημική ανάλυση νερού με την οποία να διερευνηθεί η παρουσία θρεπτικών αλάτων. Θα πρέπει επίσης να μην καταναλωθούν τα συγκεκριμένα ψάρια καθώς ενέχει σοβαρός κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης."

φωτογραφίες εξωφύλλου από Αποσελέμη Μ. Τ

 

Δείτε επίσης

Έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ για τα νεκρά ψάρια στον Αποσελέμη

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ