Η Κρήτη αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο

Η Κρήτη αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο

Βροχή συλλυπητηρίων για την απώλεια του αγωνιστή

Πολλά είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα με το άκουσμα της θλιβερής είδησης του θανάτου του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

«Πιστός σε αρχές και αξίες μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Μανώλης Γλέζος θα συνεχίσει να συμβολίζει τους αγώνες για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Το όνομά του θα παραμείνει χαραγμένο στην ιστορική μας μνήμη, ως πρότυπο μίμησης στους αγώνες απέναντι σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού».

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε μια προσωπικότητα που σφράγισε την ιστορική διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας. Σύμβολο των αγώνων του λαού μας για τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο πατριωτισμός του και το αδάμαστο φρόνημά του, θα αποτελούν πάντα φωτεινό οδηγό για τις νεότερες γενιές του τόπου μας. Τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση, σεβασμό, κι ευγνωμοσύνη.

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Θάνατο του αγωνιστή Μανώλη Γλέζου από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλο Μπαριτάκη:

Ως πρώην Δήμαρχος Βιάννου και Προέδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, εκφράζω την βαθύτατη  θλίψη μου για τον χαμό ενός από τους τελευταίους ζωντανούς ήρωες, ενός αγωνιστή που έδειξε πόση δύναμη μπορεί να έχει μια μη βίαιη συμβολική διαμαρτυρία ακόμη και σε καιρούς της πιο βάρβαρης και ακραίας βίας. Ο Μανώλης Γλέζος επίτιμος Δημότης της Μαρτυρικής Βιάννου, υπήρξε  σύμβολο για τους κοινωνικούς αγώνες, τόσο με τις ηρωικές πράξεις του, όσο και με το παράδειγμα της ζωής του. Ένα παράδειγμα που η ελληνική κοινωνία το έχει ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Θα τον θυμόμαστε όλοι μας πρωτίστως ως ένα σπάνιο, σεμνό αγωνιστή των δημοκρατικών ιδεών, όπως ο ίδιος θα το επιθυμούσε.

Μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖα Σωκράτη Βαρδάκη: 

"Η ζωή σου, οι αγώνες σου θα είναι πάντα το παράδειγμα για εμάς", αναφέρει μεταξύ άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμά του για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Ακολουθεί η δήλωσή του:

«Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η Αριστερά, όλοι εμείς, χάσαμε σήμερα έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, ένα σπουδαίο μαχητή πάντα πρώτης γραμμής ως το τέλος της διαδρομής του.

Σύμβολο των αγώνων ενάντια στο Ναζισμό. Στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων ως το τέλος της ζωής του.

Ο Μανόλης Γλέζος υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, αλλά και εμπνευστής του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων & Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 («Ελληνικά Ολοκαυτώματα») στο οποίο ανήκουν και πολλά χωριά της Κρήτης.

Είμαστε συγκοινωνοί του οράματός του για τη Δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη την αλληλεγγύη.

Σύντροφε καλό σου ταξίδι!

Η ζωή σου, οι αγώνες σου θα είναι πάντα το παράδειγμα για εμάς.»

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του αγωνιστή της αριστεράς, πρώην Βουλευτή και Ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο, μια εμβληματική μορφή της αριστεράς, έναν Ήρωα της εθνικής αντίστασης, τον «πρώτο Παρτιζάνο της Ευρώπης». Τον άνθρωπο που έζησε και αντιμετώπισε με παραδειγματικό τρόπο όλα τα σημαντικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμα του στην ιστορία της πατρίδας μας.

Καλό σου ταξίδι Μανώλη Γλέζο. Σε ευχαριστούμε για όλα!».

 

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

 «Λουσμένος με το φως της ελληνικής ψυχής, περνά στο πάνθεον των ηρώων.

Άνθρωπος – σύμβολο αγώνων και ήθους. Δε θα φύγει ποτέ. Αφήνει το κληροδότημά του ως ιερό χρέος μας: ενωμένοι, να κρατάμε πάντα ψηλά τη σημαία του Έθνους.

Καλό σου ταξίδι, μεγάλε μας Ήρωα! Αιώνια ευγνώμονες για όσα μας δίδαξες»!

Δήλωση του Δημάρχου Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης: 

«Ο Μανώλης Γλέζος είναι μια συμβολική μορφή του νεότερου Ελληνισμού με χαρακτηριστικά του, το θάρρος, τη λεβεντιά και τον αγνό προβληματισμό του για την κοινωνία, τους νέους, την πολιτική και τη διατήρηση της ιστορίας του τόπου μας». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, στέλνει το μήνυμά του για τον χαμό του Μανώλη Γλέζου.

 Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ, ο κ. Κεφαλογιάννης «από πολύ νέος μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, ο Μανώλης Γλέζος συνέδεσε την ζωή και την δράση του με την δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο, την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη. Σεβάστηκε όλους τους ανθρώπους και ανεξάρτητα από ιδεολογίες και χρώματα, προσέφερε τις υπηρεσίες του και κάθε ανθρώπινη βοήθεια. Ήταν ο Έλληνας που για τις ιδέες του συνελήφθη πολλές φορές, εξορίστηκε και φυλακίστηκε. Υπήρξε ο φίλος των Ανωγείων, του τόπου που υπεραμύνθηκε της ειρήνης και του πολιτισμού. Ο Μανώλης Γλέζος συνδέθηκε με τα Ανώγεια πριν δεκαετίες, με δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν στους κοινούς αγώνες για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε η ναζιστική θύελλα στην πατρίδα μας»

Ο δήμαρχος Ανωγείων χαρακτηρίζει ως ακάματο αγωνιστή τον Μανώλη Γλέζο  επισημαίνοντας , στη δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Θα παραμείνει για πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα, θα μείνει στη μνήμη μας ως ο αγωνιστής της λευτεριάς που δίδαξε στους νέους την αξία συμμετοχής στα κοινά, που συμβούλευε τους Έλληνες να διεκδικούν και να υπερασπίζονται τις αρχές τους, τα δικαιώματα τους και όλα όσα ανά τους καιρούς με αγώνες κατέκτησαν. Πάνω από όλα όμως δίδαξε πως κανείς δε δικαιούται να υποστείλει τις έννοιες της λευτεριάς, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας

 

 Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βιάννου Μηνά Σταυρακάκη για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Στο άκουσμα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης προχώρησε στην ακόλουθη συλλυπητήρια δήλωση:

«Ένα σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, της Εθνικής Ενότητας και της Δημοκρατίας, μια από τις εμβληματικότερες μορφές της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας, ο Μανώλης Γλέζος, «έφυγε» από τη ζωή στα 98 του χρόνια.

Μια ζωή γεμάτη αγώνες, την οποία με τη δράση του «σημάδεψε», αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του και παράλληλα μια βαριά παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Ο Δήμος Βιάννου, σύσσωμος αποχαιρετά τη θρυλική μορφή της Ελληνικής Αντίστασης, το Μανώλη Γλέζο, που από τον Απρίλιο του 2010, είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Βιάννου, έχοντας τιμήσει ταυτόχρονα με την παρουσία του το μαρτυρικό μας Δήμο.

Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος περνά στην αιωνιότητα, θα συνεχίσει να συμβολίζει τους αγώνες για την Ελευθερία και την κοινωνική Δικαιοσύνη».

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη: 

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, στο άκουσμα του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, προς τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος και αναφέρει σχετικά,

‘’….Ο Μανώλης Γλέζος  ήταν ένας άνθρωπος με πολύ σημαντική και έντονη πολιτική και κοινωνική δράση, Ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Το ανδραγάθημα του , με τον Λάκη Σάντα, στο ‘ κατέβασμα ‘ της Σβάστικας, από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, ήταν μια ανυπέρβλητη πράξη ηρωισμού.

 Μέσα από την μακρά Δημόσια πορεία του, ως  Βουλευτής, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της ΕΔΑ, δημοσιογράφος,  υπερασπίστηκε με θάρρος, αυταπάρνηση και κόστος,  τις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας  και διώχτηκε για τις ιδέες του, ακόμα και με καταδίκη εις θάνατον.

Η ποιότητα του χαρακτήρα του, το ήθος, το δημιουργικό και ανήσυχο πνεύμα του και η διάθεση προσφοράς του, είχε διατελέσει και δήμαρχος της Απειρανθου Νάξου,  αποτελούν αναπόσπαστο το μέρος της μνήμης μας  για αυτόν…’’

Δήλωση του Μανόλη Θραψανιώτη για την απώλεια του Μανόλη Γλέζου: 

            30 ΜΑΗ 1941...

            Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανόλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, έπαιξαν με την Ιστορία, αψήφησαν τον κίνδυνο και κατέβασαν από την Ακρόπολη, στις 30 Μάη του 1941, το σύμβολο του ναζισμού, την γερμανική σημαία, για να γίνουν οι ίδιοι σύμβολο της παγκόσμιας αντιφασιστικής Αντίστασης.

            Σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην γερμανική κατοχή,τον ναζισμό και τον φασισμό .

            Σύμβολο του αγώνα για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

            Και οι δυο τους σημαντικά στελέχη της Αριστεράς διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν.

            Ο Μανόλης Γλέζος έφυγε σήμερα από την ζωή σε ηλικία 98 χρονών έχοντας κατακτήσει την καθολική και παγκόσμια αναγνώριση. Πάντα στον αγώνα για δικαιοσύνη και δημοκρατία, έδωσε μάχες, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο “πρώτος παρτιζάνος” της Ευρώπης κατά τον Σαρλ Ντε Γκωλ, για αυτές τις μάχες καταδικάστηκε σε θάνατο από τη μεταπολεμική Ελλάδα! Ο διεθνής ξεσηκωμός δεν τους άφησε να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς τους.

            Έγινε ο εμψυχωτής και το σύμβολο της διεκδίκησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

            Επιδίωκε την ηθική δικαίωση κυρίως.

            Έστω και ένα ευρώ να είναι, δήλωνε, θα αποτελεί δικαίωση για όσους έδωσαν την ζωή τους για την λευτεριά.

            Ο Μανώλης Γλέζος κατατάσσεται στο Πάνθεον των αγωνιστών της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης. Στο Πάνθεον των Ηρώων της Ελλάδας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ