Lockdown: "Παγωμάρα" στην αγορά - Άγνωστο και αβέβαιο το μέλλον

Η αγορά κατεβάζει ρολά και παραμένει άγνωστο ποιοι και πώς θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις τους

Του Αντώνη Παντινάκη 

 

Αναμενόμενη παγωμάρα επικρατεί στην τοπική κοινωνία, έπειτα κι από τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την επιβολή ενός δεύτερου lockdown στην πατρίδα μας.

Οι αναγνώσεις πολλές και οι απόψεις διίστανται. Η ουσία είναι μία: Η υγεία και η προστασία της ανθρώπινης ζωής έρχονται σε πρώτη μοίρα, και τοποθετείται άνω τελεία σε πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Η αγορά κατεβάζει ρολά και παραμένει άγνωστο ποιοι και πώς θα καταφέρουν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις τους, μόλις αρθούν τα νέα (σκληρά κι έσχατα) περιοριστικά μέτρα.

Η επιστροφή στην νέα (ανανεωμένη) κανονικότητα παραμένει άγνωστη.

Ένας Θεός κι ένας... ιός ξέρουν, ποιοι και με ποιον τρόπο αφού (ξανα)μείνουμε σπίτι, θα μπορέσουμε να μείνουμε όρθιοι. Είναι πολλά τα χτυπήματα κι είναι αρκετές οι πληγές. Δέκα χρόνια λιτότητας δεν σβήνονται εύκολα: Το ίδιο ισχύει και για τις μαζεμένες οικονομικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επαγγελματιών.

Το ποιος ή ποιοι ευθύνονται που (ξανα)φτάσαμε εδώ, απασχολεί (ή και ταλαιπωρεί) τη δημόσια σφαίρα. Το μικρόφωνο δίνεται σε τρεις συμπολίτες μας, που διαβάζουν από την δική τους σκοπιά την αμείλικτη πραγματικότητα.

"Οικονομικά θα έχουμε καταστραφεί! Δεν υπάρχει καμία ελπίδα"

Ο κ. Βαγγέλης διατηρεί μαγαζί στο κέντρο του Ηρακλείου, και μαζί με το δεύτερο lockdown βλέπει να έρχεται και “η ολική καταστροφή για εμάς”. Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και αγωνιά γενικώς για την επόμενη μέρα.

“Τα καταστήματά μας δεν θα λειτουργήσουν για δεύτερη φορά, ούτως ή άλλως υπολειτουργούσαμε όλη αυτή την περίοδο. Οικονομικά θα έχουμε καταστραφεί! Δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Πιστεύω ότι έχει γίνει λάθος διαχείριση από την κυβέρνηση, σε όλους τους τομείς. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε!

Ζορίζονται οι ΜΕΘ, δεν βάζουν καινούργιες ΜΕΘ. Αντ’ αυτού έδωσαν αλλού χρήματα. Δεν ενίσχυσαν τη δημόσια Υγεία για να υπάρχει μία υποδομή, για να μπορέσουν να υποδεχθούν τους ασθενείς. Μέτρα έπρεπε να έχουν παρθεί νωρίτερα και να είναι και πιο ορθολογικά.

Βλέπω πως ο,τι κάνουν τα κράτη του εξωτερικού, μετά από 2-3 μέρες προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε κι εμείς, χωρίς να συμβαίνουν τα ίδια πράγματα.

Θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Ήδη, ακούγονται πολλά εδώ στο κέντρο που είμαστε. Τώρα πόσοι θα αντέξουν, δεν το ξέρουμε. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα”.

"Είμαστε ένας απείθαρχος λαός"

Ένας άλλος συμπολίτης μας είναι σύμφωνος με την δεύτερη καραντίνα: “Θα έπρεπε να πάρουμε νωρίτερα κάποια αυστηρότερα μέτρα. Έπρεπε να γίνει (σ.σ το δεύτερο lockodown), γιατί δεν εφαρμόζομαι τα όσα λέει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Είμαστε ένα απείθαρχος λαός, πρέπει να πειθαρχήσουμε όλοι. Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένοι που εξακολουθούν και αμφισβητούν τον ιό. Διίστανται οι απόψεις ορισμένων κι αυτό είναι πολύ κακό”.

"Αν προσέχαμε, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα"

Νεαρή φοιτήτρια, αναμένοντας το... μοιραίο, προσπάθησε να είναι ακριβοδίκαιη ως προς τον επιμερισμό των ευθυνών, για τις πρακτικές που μας γύρισαν οκτώ μήνες πίσω: “Λίγο πολύ το περιμέναμε όλοι. Η ευθύνη είναι περισσότερο δική μας. Αν προσέχαμε, αν ο καθένας έπαιρνε τα μέτρα που έπρεπε, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Και οι νέοι, θα μπορούσαν να έχουν ηρεμήσει λίγο στο θέμα της διασκέδασης – γιατί βλέπαμε πράγματα που δεν έπρεπε να συμβαίνουν.

Θα μπορούσαν, βέβαια, τα μέτρα που είχαν προταθεί και ληφθεί να είναι πιο ξεκάθαρα. Για παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στα λεωφορεία – σπουδάζω στη Θεσσαλονίκη κι εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ