Microgreens: Η ιδέα από την Αθήνα που "ρίζωσε" στην Κρήτη

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Η Ελένη Τζαμπουράκη και ο Αλέξανδρος Τατάκης, παράλληλα με την εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα, δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και στην καλλιέργεια μικρολαχανικών!

Αν το εκλεπτυσμένο πιάτο που σας σερβίρεται σε ένα από τα "καλά" εστιατόρια περιλαμβάνει φύλλα παντζαριού ή το κοκτέηλ σας "στολίζεται" από βρώσιμα άνθη, τί θα προτιμούσατε; Να είναι εισαγωγής, παραγωγής προφανώς αρκετών ημερών πριν, ή να είναι ντόπιο και ολόφρεσκο; Παπούτσι από τον τόπο σου σαν να λέμε ή ακριβέστερα ...μικρολαχανικά από τον τόπο σου, για το πιάτο και το ποτήρι σου!

"Τα μικρολαχανικά είναι τα νεαρά λαχανικά των οποίων η συγκομιδή γίνεται πολύ πρώιμα, δύο εβδομάδες μετά τη σπορά, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πολύ νεαρό φυτό, πλούσιο σε βιταμίνες, με εξαιρετικό άρωμα, για τις σαλάτες μας, τη μαγειρική μας, τα κοκτέηλ μας..." - εξηγεί ο Αλέξανδρος Τατάκης, παραγωγός microgreens, στο Ηράκλειο.

Τα πιο "hot", οπτικά είναι το φύλλο παντζάρι ή ο αμάρανθος, τα φύλλα καπουτσίνο και από άποψη βιταμινών και ινχοστοιχείων είναι το μπρόκολο που θεωρείται super food και το ραπανάκι.

Ο Αλέξανδρος Τατάκης και η Ελένη Τζαμπουράκη, ταυτόχρονα με τις "κανονικές" τους δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισαν να πάρουν ένα ρίσκο (μικρό για αρχή) και να δοκιμάσουν κάτι που στην Κρήτη δεν υπήρχε, διαδεδομένο! Την παραγωγή μικρολαχανικών - ή όπως μπορεί να τα ακούσετε με το διεθνή τους όρο microgreens. Τα παράγουν στην Κρήτη και τα διοχετεύουν σε επαγγελματικές κουζίνες επίσης στο νησί!

Όλα ξεκίνησαν από ένα φίλο τους που ζει στην Αθήνα, ο οποίος τους πρωτομίλησε για τα microgreens. Αναζητώντας οι ίδιοι περισσότερα στοιχεία, διαπίστωσαν ότι ήταν κάτι - αν όχι άγνωστο - στα πρώτα του βήματα στην Κρήτη. Άρχισαν δειλά δειλά να καλλιεργούν, να δοκιμάζουν και οι ίδιοι και τελικά να παίρνουν το θάρρος να απευθυνθούν, πρόσωπο με πρόσωπο, σε επαγγελματίες σεφ.

Ο Γιάννης Κορνάρος και ο Γιάννης Ροκανάς ήταν εκείνοι που τους πρωτοάνοιξαν τις πύλες της κουζίνας τους και αν και μετρούν μόλις λίγους μήνες στο χώρο, όντας μάλιστα η πρώτη φάρμα στο Ηράκλειο και από τις πρώτες στην Κρήτη, αισιοδοξούν ότι το μέλλον προδιαγράφεται φωτεινό.

Όπως εξηγούν οι δύο νέοι παραγωγοί μικρολαχανικών, η τοπική παραγωγή έρχεται να καλύψει ένα κενό και ουσιαστικά να αντικαταστήσει τα εισαγόμενα microgreens, με φρέσκα, ντόπια και σίγουρα φθηνότερα, καθώς δεν επωμίζονται τα αυξημένα κόστη μεταφοράς από μία χώρα του εξωτερικού. "Οι επαγγελματίες του είδους προμηθεύονταν ως τώρα microgreens και βρώσιμα άνθη από το εξωτερικό ή την Αθήνα και σε σπάνιες περιπτώσεις από τοπικούς παραγωγούς μικρής κλίμακας" - αναφέρει ο Αλέξανδρος Τατάκης.

microgreens Ηρακλειο Τατάκης Τζαμπουράκη


Κάντε τα δικά σας microgreens, στο σπίτι σας!

Κι αν θέλετε κι εσείς να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας δε χρειάζεστε παρά μόνο τα βασικά!
"Το κάθε νοικοκυριό πολύ εύκολα μπορεί να καλλιεργήσει τα δικά του microgreens στο σπίτι" - λέει ο Αλέξανδρος, δίνοντάς μας να καταλάβουμε ότι είναι πιο απλό από όσο μπορεί να φαντάζεται κανείς: "Χρειαζόμαστε μόνο μια γλάστρα - μια ζαρντινιέρα - λίγο χώμα - κατά προτίμηση ελαφρύ, για να μπορεί να αερίζεται το ριζικό σύστημα του φυτού - και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε τη σπορά μας, ιδανικα με σπόρο εγκεκριμένο για microgreens". Πεδίο δόξης λαμπρό για πιάτα αλά ...masterchef και στη δική σας κουζίνα!

microgreens τατάκης τζαμπουρακη μικρολαχανικά ηράκλειο

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ