Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν προκαλούν συναγερμό και στο Λιμενικό

Έρχονται συνοριακοί ακτοφύλακες - Δικαιώνεται η θέση του Γ. Σφακιανάκη

Ήταν τον Ιούνιο όταν ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικού Προσωπικού Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, υπογράμμιζε την αναγκαιότητα πρόσληψης συνοριακών ακτοφυλάκων, τονίζοντας ότι η λύση αυτή είναι μονόδρομος, δεδομένου του βάρους που καλείται να σηκώσει το Λιμενικό Σώμα με τις μεταναστευτικές ροές.

Η θέση του αυτή δικαιώνεται απόλυτα μέσα από τις δυσμενείς εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες αναπόφευκτα προκαλούν συναγερμό ως προς τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας. Σύμφωνα με τα Λιμενικά Νέα, μετά τον στρατό και την ΕΛ.ΑΣ για τα χερσαία σύνορα, έρχεται και το Λιμενικό Σώμα να λάβει έκτακτα μέτρα.

Όπως αναφέρεται, «το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., μεταξύ άλλων ενεργειών, έχει ήδη εκκινήσει διαδικασίες προετοιμασίας για την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού με τριακόσιους (300) συνοριακούς ακτοφύλακες για δύο (02) τουλάχιστον έτη, οι οποίοι θα ενισχύσουν τις Λιμενικές Αρχές της παραμεθορίου και τα πλωτά επιχειρησιακά μέσα που υπάγονται σε αυτές. Η δράση αυτή θα βασιστεί ως προς το νομοθετικό πλαίσιο και το σχεδιασμό της στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ., με τις απαραίτητες τροποποιήσεις και προσαρμογές που απαιτούνται λόγω της ιδιαιτερότητας φύλαξης των θαλασσίων συνόρων. Το όλο εγχείρημα σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκούς Πόρους και ειδικότερα από το Ταμείο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων του νέου προγράμματος για την περίοδο 2021-2027. Ήδη έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα προς την Διαχειριστική Υπεύθυνη Αρχή του Ταμείου αυτού. Το κόστος του όλου εγχειρήματος θα ανέλθει στο ποσό των 11 εκατ. ευρώ και πρόκειται να καλύψει τόσο τις μισθολογικές δαπάνες όσο και τον ιματισμό-εξοπλισμό και τυχόν οδοιπορικά έξοδα μετακίνησης. Παράλληλα με αυτό σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κινούνται και οι διαδικασίες για την αύξηση των οργανικών θέσεων του ΛΣ κατά χίλιες (1000)προκειμένου καταστεί δυνατή η άμεση πρόσληψη νέων στελεχών στις τάξεις του ΛΣ».

Τι είχε προτείνει ο γνωστός συνδικαλιστής

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικού Προσωπικού Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, στην σχετική ανακοίνωση-άποψη που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές του καλοκαιριού, είχε υπογραμμίσει: «Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αναλογούσε, και το Λιμενικό Σώμα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς πάντα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Υπό αντίξοες συνθήκες και συχνά προκλητικές, οι Έλληνες λιμενικοί είναι πάντα παρόντες στην έρευνα και τη διάσωση αλλά και στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας, με επαγγελματισμό και ανθρωπισμό. Αυτό είναι κάτι που έχει αναγνωριστεί απ’ όλους, πολύ περισσότερο την τελευταία εξαετία κατά την οποία καταγράφεται κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας. Όμως, ενώ ο οποιοσδήποτε θα περίμενε να διευθετηθούν βασικά προβλήματα, τουλάχιστον στις υπηρεσίες της πρώτης γραμμής του μεταναστευτικού, τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει στις δοκιμαζόμενες υπηρεσίες. Αυτό, αναπόφευκτα, έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και γκρίνια στους κόλπους των συναδέλφων μας που θεωρούν ότι αδικούνται κατάφωρα. Η βιωματική εμπειρία μου, μέσα από αποσπάσεις, στο επίκεντρο υπηρεσιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού, κατέδειξε ότι η ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα που χρειάζεται να διευθετηθεί άμεσα! Χθες! Αυτό το ξέρουν ήδη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και έτσι ενισχύουν τις επίμαχες περιοχές με αποσπάσεις στελεχών από άλλες λιμενικές Αρχές. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο εντοπίζεται το πρόβλημα και η λάθος διαχείριση αντιμετώπισης του προβλήματος. Θέση και πρόταση μου προς τους επιτελείς του Αρχηγείου μας είναι ότι το Λιμενικό Σώμα θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός μοντέλου αντίστοιχου με αυτό της Ελληνικής Αστυνομίας με την πρόσληψη συνοριοφυλάκων. Μιλάω για την πρόσληψη ακτοφυλάκων στις κατά τόπους περιοχές, με κριτήρια εντοπιότητας, ώστε να λυθεί το πρόβλημα των μεταθέσεων στο Λιμενικό Σώμα ΕΛ.ΑΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο δε θα βρεθούμε προ εκπλήξεως σχετικά με την αύξηση των οργανικών θέσεων κατά 900 θέσεις στις λιμενικές Αρχές του ανατολικού Αιγαίου όπου οι περισσότερες Λιμενικές υπηρεσίες θα εμφανίζονται υποστελεχωμένες με αποτέλεσμα να καλύπτονται με μεταθέσεις από άλλες υπηρεσίες στις οποίες η οργανική δύναμη θα είναι μεγαλύτερη του 80%. Μία κατάσταση που ενέχει σοβαρούς κινδύνους να βρεθούμε για μία ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές. Οι προσλήψεις είναι ο μόνος δρόμος για να λυθεί το μείζον ζήτημα των μεταθέσεων!».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ