Ποιος Παρνασσός, ποιες... Άλπεις; Για σκι στην Κρήτη!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Χιλιάδες Κρητικοί, τα τελευταία 30 χρόνια, έκαναν τα πρώτα τους ... σλάλομ στα βουνά της Κρήτης, για να ακολουθήσουν χιονοδρομικές εξορμήσεις εκτός νησιού.

Της Κατερίνας Παντινάκη

"Must" για τους "ψαγμένους" ντόπιους αλλά και ξένους αποτελούν τα βουνά της Κρήτης, που είναι ... ό,τι πρέπει για ορειβατική χιονοδρομία αλλά και για τα πρώτα "βήματα" των wannabe σκιέρ. Όμως οι "ψαγμένοι" επιλέγουν το νησί και για άλλο ένα λόγο: μέσα σε λίγες ώρες μπορείς να ... συναντήσεις το χειμώνα και το καλοκαίρι, το βουνό αλλά και τη θάλασσα, συνδυάζοντας τοπία και σπορ! 

Ακούγεται απίστευτο ίσως σε κάποιους που θεωρούσαν πως ελλείψει υποδομών και ενός χιονοδρομικού κέντρου, οι Κρητικοί θα στερούνταν τη χαρά του σκι, όμως ο έφορος χιονοδρομίας του Ορειβατικού Συλλόγου Ρεθύμνου και προπονητής σκι ο ίδιος, Μιχάλης Παπαδουράκης, εξηγεί ότι "μαθήματα σκι στην Κρήτη γίνονται εδώ και 31 χρόνια", με τα πρώτα να ξεκινούν το 1990! Μόνο στον Ορειβατικό Σύλλογο Ρεθύμνου έχουν διδαχθεί ως σήμερα, περίπου 2.500 παιδιά και περίπου 1.800-2.000 ενήλικες.

Και μπορεί η Κρήτη, στην πραγματικότητα, να μην μπορεί να συγκριθεί με τα βουνά της Ελβετίας ή της Αυστρίας, ωστόσο φιλοξενεί μικρούς και μεγάλους που επιθυμούν να κάνουν τα πρώτα τους μαθήματα και - γιατί όχι; - να συνεχίσουν εκτός Κρήτης. "Αυτή τη στιγμή γίνονται μαθήματα αρχαρίων. Οι προχωρημένοι χρειάζονται τελεφερίκ" - αναφέρει ο κ.Παπαδουράκης εξηγώντας ότι ένας προχωρημένος θα θελήσει να ανέβει ψηλότερα για να διανύσει μια διαδρομή. Ωστόσο "τα τρία πρώτα μαθήματα γίνονται χωρίς τελεφερίκ" και κάθε φορά που στη σελίδα Cretan Ski School στο Facebook ανακοινώνονται τα επόμενα μαθήματα, χρειάζονται το πολύ δύο 24ωρα για να "κλείσουν" οι θέσεις στα γκρουπ.

Μιχάλης Παπαδουράκης
Ο Μιχάλης Παπαδουράκης ... στο φυσικό του περιβάλλον!

"Η Κρήτη ενδείκνυται για ορειβατική χιονοδρομία, δηλαδή περισσότερη ορειβασία και λιγότερο σκι, όμως αν μετά τα πρώτα τρία μαθήματα κάποιος θέλει να συνεχίσει, μπορεί να το κάνει εκτός Κρήτης" - αναφέρει ο Μιχάλης Παπαδουράκης. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιστρέφουν στα γνώριμα, κρητικά μέρη, νοικιάζουν εξοπλισμό και εξασκούνται, χωρίς να κάνουν ολόκληρο ταξίδι.

Όσο για τους Κρητικούς σκιέρ που εκδράμουν σε κάθε ευκαιρία σε Παρνασσό, Καλάβρυτα αλλά και Βουλγαρία ... ο αριθμός είναι "απίστευτα μεγάλος" λέει στο Cretalive ο έμπειρος προπονητής που κατέχει το σπορ τόσο από τις σπουδές του το αντικείμενο όσο και από την προϋπηρεσία του στην Ιταλία, στον Παρνασσό αλλά και στις Άλπεις, όπου εργαζόταν για 8 χρόνια. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, σήμερα, θα εργαζόταν σε σχολείο, διδάσκοντας φυσική αγωγή, όμως φαίνεται ότι το ελεύθερο πνεύμα του δεν άντεξε μακριά από τη Φύση και παρά το διορισμό του, παραιτήθηκε και αφοσιώθηκε στα σπορ που αγαπά και αποτελούν τρόπο ζωής για εκείνον.

Η Κρήτη, λοιπόν, μπορεί να μην είναι ο πιο διαδεδομένος προορισμός για σκι, ωστόσο πολλές είναι οι τοποθεσίες που προσφέρονται για τους λάτρεις του σπορ: Ομαλός, Λιμνάκαρο, Ανώγεια, Πρίνος και πολλά ακόμη. Και μάλιστα, μέσα στα θετικά συγκαταλέγεται και το καλό κλίμα του νησιού που επιτρέπει ακόμη και ... κοντομάνικα στο χιόνι! "Φέτος, ως τώρα, μόνο μια μέρα χρειαστήκαμε μπουφάν. Από τα 10 μαθήματα που έχουμε κάνει, τα 9 τα κάναμε με κοντομάνικο!" - τονίζει ο κ.Παπαδουράκης.

Σκι Βουνό Χιόνι

Ο "κόσμος" του ορειβατικού αλλά και του προχωρημένου σκι "ψηφίζει" Κρήτη

"Οι ξένοι έρχονται συνέχεια στην Κρήτη. Το νησί είναι γνωστό στον κόσμο του ορειβατικού σκι αλλά και του προχωρημένου σκι" - λέει ο Μ.Παπαδουράκης και προσθέτει πως ειδικά "για τους ψαγμένους, είναι ό,τι καλύτερο"!

Κι αυτό γιατί η Κρήτη έχει πολλά τουριστικά πλεονεκτήματα - και όχι μόνο το καλοκαίρι - τόσο λόγω της πληθώρας υπαίθριων δραστηριοτήτων που θα μπορέσει να κάνει ο επισκέπτης, αλλά και λόγω των πολύ καλών συνθηκών. "Γενικά, αν κάποιος θέλει να κάνει μόνο σκι, δε θα διαλέξει την Ελλάδα έναντι της Αυστρίας, ούτε καν έναντι της Βουλγαρίας" - αναφέρει ο έμπειρος προπονητής και προσθέτει "Θα επιλέξουν την Ελλάδα και την Κρήτη, όμως, όσοι ψάχνουν κάτι πιο ιδιαίτερο. Η κατάβαση στον Ψηλορείτη έχει μοναδικό ενδιαφέρον. Ή ... μου έχει τύχει να κάνω σκι τον Ιούλιο, στα Λευκά Όρη, με μαγιώ!". Ακούγεται αδιανόητο, είναι όμως από τις μοναδικές εμπειρίες που μπορεί κανείς να ζήσει στην Κρήτη. Για τα πρακτικά, ο Μιχάλης Παπαδουράκης έζησε αυτό το "πάντρεμα" χειμώνα-καλοκαιριού, μαζί με φίλο του από το εξωτερικό.

Κατόπιν ο επισκέπτης μπήκε στο αυτοκίνητό του με προορισμό την παραλία, όπου συνάντησε τον Μιχάλη Παπαδουράκη, ο οποίος από τη χιονούρα είχε απογειωθεί με αλεξίπτωτο πλαγιάς και προσγειώθηκε κατευθείαν ... στην άμμο! "Περάσαμε από το χειμώνα στο καλοκαίρι μέσα σε λίγες ώρες!" σχολιάζει ο κ.Παπαδουράκης, ο οποίος εκτός από το σκι, ασχολείται και με πολλές άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. "Το Περιβάλλον, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός" - προσθέτει ο ίδιος, είναι στοιχεία που αναζητά ένα αρκετά μεγάλο κοινό και συναντά στην Κρήτη!

Μιχάλης Παπαδουράκης


Μιχάλης Παπαδουράκης

Χιονοδρομικό Κέντρο στα Ανώγεια: Βήμα-βήμα!

Όσο κι αν για κάποιους φαντάζει ουτοπία η κατασκευή υποδομών που θα μπορούν να υποστηρίξουν τη συρροή σκιερ στην Κρήτη, στην πραγματικότητα φαίνεται πως βήματα γίνονται, αλλά αργά (και ευτυχώς σταθερά). Και το τελευταίο είναι επιβεβλημένο, με δεδομένο ότι πρόκειται για υποδομές για τις οποίες δύσκολα θα βρεθεί κάποιος στην Κρήτη που κατέχει το know-how. "Το project είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί από κάποιον στην Κρήτη. Είναι πρόκληση ακόμη και για το εξωτερικό" - αναφέρει ο Μ.Παπαδουράκης, μιλώντας για το σενάριο κατασκευής χιονοδρομικού κέντρου στα Ανώγεια.

Για το κτίριο - φάντασμα, που αποτελεί στην ουσία ... σταύλο, με κοπριά, ακόμη και πλέγματα για να μη βγαίνουν έξω τα ζώα, όραμα υπάρχει. Ο δήμος Ανωγείων σχεδιάζει να το μετατρέψει σε καταφύγιο και χώρο δραστηριοτήτων βουνού, ενώ όπως επισημαίνει ο κ.Παπαδουράκης, ένα βήμα που έχει ήδη γίνει είναι το ότι ασφατοστρώθηκε ο δρόμος προς το σημείο. "Όταν το κτίριο θα είναι έτοιμο, το επόμενο βήμα είναι να ασφαλιστεί το βουνό από χιονοστιβάδες - γιατί στα βουνά της Κρήτης υπάρχει αυτός ο κίνδυνος - και, γιατί όχι, να μπει ένα lift" - αναφέρει ο ίδιος, κρούοντας πάντως "καμπανάκι" για το ότι "οτιδήποτε γίνει πάνω στο βουνό πρέπει να γίνει μελετημένα" τόσο ως προς την ασφάλεια αλλά και ως προς το περιβάλλον και το τοπίο, επιδεικνύοντας τον πρέποντα σεβασμό.

σκι

Σκι για όλους, ακόμη και για ... υπερήλικες!

Μπουφάν, σκούφο, γυαλιά ηλίου και αντιηλιακό! Αυτά είναι τα πολύ απλά, που όλοι έχουμε ήδη και χρειαζόμαστε όταν πάμε για τα πρώτα μας μαθήματα σκι. Χρειαζόμαστε και ένα δεύτερο παντελόνι (αν έχουμε αδιάβροχο, ακόμη καλύτερα) σε περίπτωση που μας "πιάσει" βροχή. "Τον εξοπλισμό τον έχουμε εμείς" - λέει ο κ.Παπαδουράκης, εξηγώντας πως δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για κάποιον που θέλει να μάθει σκι. "Κάνουμε μαθήματα σε παιδιά από 5 χρονών. Έχω διδάξει, όμως, και άνθρωπο 87 ετών!" αναφέρει ο ίδιος και θυμάται την περίπτωση Ολλανδού στις Άλπεις, που - ίσως και σαν αστείο - ρώτησε αν ... είναι αργά για να μάθει σκι και τελικά βρέθηκε στην "πίστα" μαζί με τη σύζυγό του. "Ακόμη και άτομα με ειδικές ανάγκες μπορούν να διδαχθούν" - προσθέτει ο Μιχάλης Παπαδουράκης, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλη σημασία έχει η μεθοδολογία. Όπως αναφέρει, "αν κάποιος μάθει μόνος του, θα μάθει λάθος και κινδυνεύει να πάθει ζημιά".

Τα μαθήματα γίνονται από τις 10.00 το πρωί ως τις 14.00 το μεσημέρι - αυτό το Σαββατοκύριακο στα Ανώγεια - και αν μετά τα τρία μαθήματα για αρχάριους έχετε ... ερωτευτεί το σπορ και θέλετε να συνεχίσετε, μπορείτε είτε να ανακαλύψετε εγχώριους και διεθνείς προορισμούς για σκι, είτε να (επι)μείνετε ... κρητικά, στα γνώριμα μέρη, νοικιάζοντας εξοπλισμό και κάνοντας εξάσκηση, υπό το βλέμμα των προπονητών.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ