Τροποποίηση λειτουργίας των ΤΟΜΥ

Τροποποίηση λειτουργίας των ΤΟΜΥ

Με στόχο την εξοικονόμηση δυνάμεων και την αποφυγή συνωστισμού

Με στόχο την εξοικονόμηση δυνάμεων και την αποφυγή συνωστισμού, συγχνωτισμού και συγχρωτισμού  ασθενών σύμφωνα με τα μέτρα πρόληψης, η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης προέβη στην τροποποίηση λειτουργίας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ευθύνης της, δηλαδή των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που διαβιβάσθηκαν ήδη στους Δ/ντές και Υπευθύνους, οι προαναφερόμενες μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας οφείλουν όπως:

  1.  Περιορίσουν τα ραντεβού τους στα άκρως αναγκαία, έκτακτα και επείγοντα.
  2. Ενισχύσουν την τηλεφωνική επικοινωνία, ώστε οι ασθενείς να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως.
  3. Οι πορείες των περιφερειακών ιατρείων να σταματήσουν προσωρινά. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν επισκέψεις σε περιοχές όπου, κατά την κρίση του ιατρού, ο πληθυσμός ευθύνης ή το δυσπρόσιτο το απαιτεί και κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον υπεύθυνο Σ.Ε.Λ.
  4. Αναπτύξουν συνεργασία με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» προκειμένου να παρέχουν εξ αποστάσεως φροντίδα, όπου αυτό είναι εφικτό.
  5. Ενημερώσουν ασθενείς των Π.Ι. και Π.Π.Ι. ευθύνης τους για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση τους ή την κλινική εξέταση τους με φυσική παρουσία, μόνο σε επείγουσα περίσταση, κατά την κρίση του ιατρού.
  6. Αντίστοιχη ενημέρωση να παρέχουν στους ασθενείς τους και τα Παιδιατρικά και Οδοντιατρικά ιατρεία, για την εξυπηρέτηση μόνο των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών, κατά την κρίση του ιατρού και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.
  7. Τα φυσικοθεραπευτήρια των Κέντρων Υγείας επίσης να ενημερώσουν ότι οι ασθενείς θα εξυπηρετούνται μόνο σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Γενικότερα η 7η ΥΠΕ Κρήτης και οι Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας ευθύνης της ενημερώνουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους πολίτες να προβαίνουν σε τηλεφωνική επικοινωνία και ΜΟΝΟ εφόσον κριθεί απαραίτητο να μεταβαίνουν σε μονάδα υγείας.

Επιπρόσθετα στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερη επιδίωξη της Διοίκησης της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης αποτελεί η κατανόηση ότι οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα και οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού δεν θα πρέπει να μεταβαίνουν στις μονάδες υγείας.

Όταν αυτό είναι απαραίτητο, θα γίνεται με τρόπο που θα τηρούνται τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για όλους (όχι συνωστισμός, αυστηρά με ραντεβού, διαλογή στην είσοδο).

Παράλληλα, ενισχύονται οι διαδικασίες διαλογής στην είσοδο κάθε μονάδας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε ύποπτα περιστατικά να μένουν εκτός του ειδικότερου χώρου, όπου αυτό είναι εφικτό, ή στο σπίτι τους.

Όσοι έχουν κλείσει ραντεβού θα ενημερωθούν τηλεφωνικά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από το σπίτι τους.

Αναφορικά με τη μεταφορά δειγμάτων αίματος στα νοσοκομεία, οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας επίσης θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα μεταφέρονται τα άκρως απαραίτητα δείγματα, σε επείγουσες περιπτώσεις και όχι εκείνα που αφορούν σε τακτικό έλεγχο.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ