2018 λέξεις θηλυκές

Μαρία Λιονάκη
Μαρία Λιονάκη

Η χρονιά λοιπόν αυτή αναμένεται να είναι πιο όμορφη, πιο ευοίωνη, πιο πολλά υποσχόμενη για το γυναικείο φύλο, το οποίο δικαιούται κάτι τέτοιο, καθώς ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται πολύ


της Μαρίας Λιονάκη


Το 2018 είναι πια γεγονός!  Στο σταθμό του έχουμε συντονιστεί, στην τροχιά του έχουμε μπει, πάνω στις ράγες του περπατάμε, την κορυφογραμμή του ακολουθούμε. Στο δρομολόγιο του έχουμε επιβιβαστεί,  για μικρότερο ή μεγαλύτερο ταξίδι προορισμένοι, για τα μεγάλα ή τα μικρά καμωμένοι,  τα εύκολα ή τα δύσκολα πλασμένοι,  με μικρότερο ή μεγαλύτερο μερτικό στη χαρά ή στη λύπη,  επιβάτες  εμείς της ζωής. Κάτοικοι  στο σπίτι, στη φωλιά της  γης, προσωρινοί.  Τώρα πια με 2018 ηλιαχτίδες ξημερώνει η μέρα,  2018 πουλιά κελαηδάνε   σε κλαδιά, λαγκάδια, ρεματιές  τη χαρά της ζωής. Κάθε βροχή στο εξής 2018 σταγόνες θα έχει,  με 2018  άνθη θα λουλουδίσει η  φύση  την προσεχή άνοιξη, 2018 κυματάκια θα λικνίζονται   στο εξής στην πίστα της θάλασσας, ισάριθμοι  γλάροι θα πετάνε πάνω από τις θάλασσες στους ουράνιους δρόμους.  2018 άστρα θα κάνουν τη νύχτα μέρα,  τις καλοκαιρινές νύχτες που θα μυρίζει έρωτα, γιασεμί κι αγιόκλημα.

Δεν ξέρω αν είμαι για ευνόητους λόγους  προκατειλημμένη όμως το νούμερο αυτό, της χρονιάς αυτής   που μόλις ξημέρωσε μοιάζει να είναι δηλωμένο στο μητρώο του κόσμου με την ένδειξη « θήλυ», μοιάζει  να έχει θηλυκή οντότητα,  υπόσταση. Απεικονιστικά,  έτσι όπως το παρατηρείς,  έχει πολλές και  έντονες καμπύλες, λικνίσματα, έχει σκέρτσο και νάζι.  Χορεύει εκεί που κάθεται, εκεί που στέκεται, εκεί που  γράφεται, ενώ το νούμερο οχτώ είναι ξεκάθαρο ότι σπάει μέση. Είναι φυσικά ζυγός αριθμός κι έτσι ο χρόνος μπορεί να καυχιέται ότι τα πάντρεψε όλα τα παιδιά  του, αφού  τους γκρίνιαζε καιρό να νοικοκυρευτούν,  αφού τα μέχρι πρότινος 1013 ζευγάρια του , έγιναν τώρα 1014. Το 2017  single στο κοντινό παρελθόν,  νοικοκυρεύτηκε κι αυτό. Όλα τα έτη έχουν παντρευτεί,  καθώς ο γάμος από αρχαιοτάτων  χρόνων  είναι επιδίωξη και προορισμός, αποφασιστικό  ή αναποφάσιστο βήμα της ζωή μας. Αποβλέπει στην ευτυχία, στην ολοκλήρωση, στην προκοπή, ευημερία του ανθρώπου γενικά. Και των δικηγόρων ειδικά.

Η χρονιά λοιπόν αυτή αναμένεται να είναι πιο όμορφη,  πιο ευοίωνη, πιο πολλά υποσχόμενη  για το γυναικείο φύλο, το οποίο  δικαιούται κάτι τέτοιο, καθώς ως γνωστόν  τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται  πολύ.  Δεν είναι τυχαίο ότι οι λέξεις   δουλειά, κούραση, ρουτίνα, υποχρέωση είναι γραμματειακά  θηλυκές.  Είναι και ρεαλιστικά θηλυκές. Με την αστυφιλία που αναπτύχθηκε αρκετές δεκαετίες πριν,  την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την πρόοδο  των κοινωνιών, με την είσοδο των ανθρώπων στην εποχή  του τσιμέντου και   της πολυκατοικίας   πραγματοποιήθηκε  χειραφέτηση του γυναικείου φύλου,   μαζική εκούσια  έξοδος των γυναικών  στην αγορά εργασίας. Η έξοδος αυτή συνοδεύτηκε όμως  με ακούσια είσοδο τους  σε μια  σκληρή βιοπάλη, καθώς οι ρόλοι που ενσαρκώνει η σύγχρονη γυναίκα είναι πολλοί, στην οικογένεια, στην εργασία,  στην κοινωνία.  Καμιά φορά και στην πολιτική. Τα χρόνια της αθωότητας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί για τις  γυναίκες  που συναγωνίζονται τα ελβετικά ρολόγια στην ακρίβεια του χρόνου, ενώ είναι εκτός συναγωνισμού όσον αφορά τα ταλέντα, τις δεξιότητές τους, την ικανότητά τους να κάνουν πολλά πράγματα μαζί, εξίσου καλά. Δεν ξέρω αν είμαι για ευνόητους λόγους προκατειλημμένη.

Θηλυκού γένους είναι λοιπόν οι  λέξεις που εργάζονται,  γεννάνε και μεγαλώνουν τη ζωή.  Θηλυκού γένους  είναι όμως και  οι λέξεις φιλαρέσκεια, κομψότητα, ομορφιά, μόδα.  Αυτές οι λέξεις   πρωταγωνιστούν  τώρα στο λεξικό της αγοράς και  οδηγούν με ζήλο και ταχύτητα  τα γυναικεία βήματα  σε  επαναλαμβανόμενες, μακρόσυρτες, γεμάτες ενθουσιασμό  εξορμήσεις στα καταστήματα της πόλης μας.   Καθώς η  εκπτωτική περίοδος έχει ήδη  εγκαινιαστεί. Περίοδος που ευτυχώς συνοδεύεται  από  αλκυονίδες, ηλιόλουστες μέρες, καθώς και ο καιρός  συμμαχεί με το γυναικείο πληθυσμό.

Οι εικόνες, οι σκηνές που εκτυλίσσονται   στα  εμπορικά καταστήματα της πόλης μας είναι  χαρούμενες κι ενδιαφέρουσες  για άλλη μια φορά τέτοια εποχή.  Ο γυναικείος πληθυσμός ξυπνάει εύκολα, πολύ νωρίς, χωρίς ξυπνητήρι,  όταν έχει προγραμματίσει πρωινή  επίσκεψη  στην αγορά. Αλλιώς καταφέρνει  με μαγικό τρόπο, μέσα στη μέρα  και ξεκλέβει λίγο χρόνο,  για  να  ταξιδέψει στους αγοραστικούς εκδρομικούς προορισμούς,  να αποδράσει στην ευχαρίστηση  του  shopping therapy. Σαν έτοιμες από καιρό,  σα θαρραλέες  παρά την κρίση,   γυναίκες  όλων των ηλικιών ,   σα μελισσούλες  γυρίζουν  από κατάστημα σε κατάστημα, κοιτάζοντας και ελέγχοντας ποιότητα και τιμές  σε  ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ. Ομιλητικές, γεμάτες ζωντάνια και γούστο ψωνίζουν  το λίγο, το συμβολικό, το συγκρατημένο  ή το πιο πολύ, το ξελογιασμένο  που θα φτιάξει την εμφάνιση, αλλά κυρίως τη διάθεσή  τους.  Με τον αέρα της  Τζούλιας  Ρόμπερτ  στο Pretty woman.  Τελούν σπονδή στη θεά  της ομορφιάς Αφροδίτη. Γιατί   ξέρουν ότι,  αν  αυτές νιώθουν όμορφα, είναι  χαμογελαστές, αυτό ακτινοβολεί, έχει αντίκτυπο σε όλη την οικογένεια, σε όλες τις συναναστροφές τους. Γιατί ξέρουν ότι  το αξίζουν. Γιατί ξέρουν ότι, ναι μεν   τα υλικά αγαθά δεν είναι εξίσου σημαντικά με τα πνευματικά αγαθά και τις ψυχικές αρετές και ούτε  υπολογίζονται πρώτα στην αξία του ανθρώπου,  σε καμία περίπτωση, όμως καταφέρνουν να  φέρουν σε όλους  χαμόγελα, προσωρινή ευτυχία,  να κάνουν πιο υποφερτή την άχαρη καθημερινότητα. Γιατί ξέρουν πως  με μικρά πράγματα βάφεται με χρώματα  το γκρίζο της ζωής, αυτής της εποχής.

Μέσα στα καταστήματα αλυσιδωτές βουνοκορφές τα   ρούχα που  δεν τα υιοθέτησε κανείς,  ενώ  στην αναμονή για το δοκιμαστήριο οι γυναίκες με  την έμφυτη  εξωστρέφεια  τιτιβίζουν,   γνωρίζονται και ανταλλάσσουν γνώμες. Για τη μόδα,  για τις γραμμές των ρούχων  που φοριούνται  φέτος, για το  ποια μπλούζα πάει με ποιο παντελόνι, για το  αν το χρώμα της μπλούζας  τις φωτίζει ή τις  χλωμιάζει, για το σωστό γι΄ αυτές  νούμερο. Και είναι γενικά παραδεκτό από όλο το γυναικείο πληθυσμό ότι ,  ούτε σεισμός, ούτε λιμός,  ούτε καταποντισμός είναι  το ίδιο επώδυνος, εξίσου οδυνηρός, φέρνει την ίδια λύπη και απογοήτευση σε  μια γυναίκα, όσο το να βρει ακριβώς το σχέδιο, το χρώμα, την υφή   στο ρούχο που προτιμά και της πηγαίνει, αλλά να έχει εξαντληθεί  το σωστό για αυτή νούμερο.   Αυτός είναι ο ύψιστος γυναικείος  καημός…(!!!)

2018 ευχές να είναι γεμάτη η ζωή μας  από τα πιο  ουσιαστικά και τα  πιο μεγάλα,   τη θηλυκή αυτή  χρονιά που εγκαινιάστηκε.  2018 ευχές να έχουν όλοι οι συνάνθρωποί μας τα απαραίτητα  για μια αξιοπρεπή ζωή. Να έχουμε  όλοι τη δύναμη και το κουράγιο να προσφέρουμε, να μοιραζόμαστε,   να ελαχιστοποιούμε  τη λύπη, την κακία, τον εγωισμό, τη μοναξιά,   να πολλαπλασιάζουμε  τη χαρά,  την καλοσύνη,   την επικοινωνία. Να ανταλλάσσουμε  την αγάπη,  να αστειευόμαστε,  να θρυμματίζουμε τη σοβαροφάνεια, την προσποίηση, τη ματαιοδοξία  και το δήθεν της ζωής.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ