Albert Camus και Maria Casares - Ένας έρωτας 15 χρόνων

Δημήτρης Μιμής
Δημήτρης Μιμής

Τη γνώρισε όταν αυτός ήταν 30 χρόνων και αυτή 21 χρόνων.

Του Δημήτρη Μιμή

   Σαν σήμερα πριν 21 χρόνια απεβίωσε η  γνωστή Ισπανίδα ηθοποιός και φίλη του Albert Camus.

Η Maria Casares ήταν  μια ελεύθερη και θαρραλέα γυναίκα που ασχολείται με την αναζήτηση και την κατάκτηση της ταυτότητας της. Ήθελε να ζει ελεύθερη και ανεξάρτητη. Αρνιόταν τις μόδες και τις ετικέτες και ζούσε τη ζωή της.   Γεννήθηκε στην Κορούνια της Ισπανίας στις 21 Νοεμβρίου του 1922 και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 1996, όταν ήταν 74 ετών. Η Maria Casares ως ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά έργα του  Albert Camus.

          Η κόρη του Albert Camus Catherine, από τον δεύτερο γάμο του,  δημοσίευσε 1200 παθιασμένες επιστολές. Πρόκειται για επιστολές που γράφτηκαν από το 1944 έως τον αιφνίδιο  θάνατο του  Albert Camus, το 1960, εκτός από ένα διάστημα μικρό το 1945-1948. Πρόκειται για την αλληλογραφία του Albert Camus προς την Maria Casares.

Κάθε σελίδα των επιστολών αποκαλύπτει την αμοιβαία εκτίμηση και θαυμασμό ανάμεσα τους.  Σπάνια έχουν αναφερθεί σ΄ αυτόν τον παθιασμένο έρωτα. Τη γνώρισε όταν αυτός ήταν 30 χρόνων και αυτή 21 χρόνων. Αγαπήθηκαν στο Παρίσι στις 6 Ιουνίου του 1944, τη μέρα που οι συμμαχικές δυνάμεις έκαναν απόβαση στη Νορμανδία στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου.  

Του Albert Camus του άρεσε να γράφει ερωτικές επιστολές. Στις επιστολές αυτές αποκαλούσε τη Maria Casares ως “μικρό γλάρο”  και αυτή του έγραφε: «περιμένω κάθε μέρα το ανανεωμένο θαύμα της παρουσίας σου». Ακούγεται  ότι ο θάνατος της γυναίκας του Albert Camus οφειλόταν  σ΄ αυτόν τον παθιασμένο  έρωτα. Μη ξεχνάμε ότι η Maria Casares αλλά και η μητέρα του ήταν ισπανίδες. Ίσως γι΄ αυτό το λόγο ο συγγραφέας θαύμαζε τον ισπανικό λαό αλλά απ΄ ότι γνωρίζουμε και τους Έλληνες  ως μεσογειακούς λαούς και τους δύο.   Από τους Έλληνες συγγραφείς θαύμαζε τον Καζαντζάκη και ειδικά το έργο του  “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”.  

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ