​ Είναι άξιος των περιστάσεων !

Πέτρος Ι. Μηλιαράκης
Πέτρος Ι. Μηλιαράκης

ο λόγος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


του Πέτρου Μηλιαράκη*


Είναι αδιστάκτως βέβαιον ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης συμφώνησε απολύτως με τον τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αντιμετώπισε τον Τούρκο Πρόεδρο στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ειδικότερα στη «διαδικασία» που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Έλληνας Πρόεδρος απάντησε στην προδήλως εξωνομική (έως και προκλητική) πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε για «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάννης, που αφενός αφορά Συνθήκη Ειρήνης και αφετέρου αφορά Διεθνή Συνθήκη.

Στην πρόκληση αυτή του Τούρκου Προέδρου, ο Έλληνας Πρόεδρος απάντησε λακωνικά και με ακρίβεια από πλευράς Ελλάδας δηλώνοντας ότι: «για μας αυτή η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επκαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα».

Περιττό να αναφερθεί ότι ήδη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος, είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ άξιο επισημείωσης είναι ότι και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου επισφράγισε την τοποθέτηση αυτή, δηλαδή της κατηγορηματικής άρνησης της Ελλάδας σε τέτοιους ανιστόρητους και εξωνομικούς ισχυρισμούς.

Οι διάφορες «κριτικές» που έλαβαν χώρα κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για το χειρισμό της Κυβέρνησης και δευτερευόντως για το χειρισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν προδήλως ατυχείς, ενώ για να είμαστε δίκαιοι, στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκατέστησε  την ατυχή σπουδή των στελεχών του (σπουδή που σχολίασε με ειδική ανακοίνωσή του και το ΥΠΕΞ). Θα πρέπει πάντως να επισημειωθεί ότι πρέπει να τερματισθεί η διαιώνιση «ενός κλίματος» που είναι αναντίστοιχο με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου.

Το παρόν κείμενο δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην αντιδικία μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης (γενικώς) για το θέμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, καθώς επιδιώκει να εστιάσει μόνο στην επιτυχή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στην υπεράσπιση του Θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  • το «δόγμα Τσόρτσιλ»

Κρίσιμο όμως είναι να αναφερθεί εν προκειμένω ότι από πλευράς Ελλάδας, τηρήθηκε το κατά «Τσόρτσιλ δόγμα», ότι δηλαδή: επιτυχής είναι η διπλωματία εκείνη όταν «στέλνοντας την άλλη  πλευρά στα δαιμόνια», η πλευρά αυτή «ψάχνει να βρει τους δρόμους»!..

Στην προκείμενη περίπτωση «τα καινά δαιμόνια» του Τούρκου Προέδρου δεν βρήκαν την παραμικρή διέξοδο. Όλοι οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από τη πλευρά της Ελλάδας. Για τον αποκλεισμό δε αυτό ασφαλώς συγκαταλέγω και την Αντιπολίτευση (αναφέρομαι πάντοτε στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου).

  • μια πρόσφατη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προς το «Κυπριακό»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που του απονέμει το Σύνταγμα, πολιτεύεται με άψογη συμπεριφορά και οι επιβαλλόμενες παρεμβάσεις του συστοιχούνται πλήρως με την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Μια από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του ήταν και εκείνη που έλαβε χώρα στις 22/11/2017 επ’ ευκαιρία της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και διατύπωσε όχι μόνο  νομικό αλλά και πολιτικό λόγο με θέμα: «Η σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να υποστηρίξει ότι το κείμενο αυτό αφορά αμιγώς νομικού ενδιαφέροντος ζήτημα, καθόσον ήταν ομιλία στο πλαίσιο ακαδημαϊκής εκδήλωσης στην τελετή της τιμητικής αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου, στο οποίο διδάχθηκε και δίδαξε.

            Ωστόσο, πέραν του νομικού δοκιμίου, που αφορούσε η τοποθέτηση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ομιλία αυτή καθεαυτή συνιστούσε μια εξόχως τεκμηριωμένη θέση επί επίκαιρων ζητημάτων κρίσιμων πολιτικών, κυρίως ως προς το «Κυπριακό» μέσω της αξιοποίησης του πρωτογενούς και παράγωγου ενωσιακού ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και της Νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να θέσει σε νομική και πολιτική βάση το ζήτημα αντιμετώπισης του «Κυπριακού», ώστε να μην παραβιάζονται οι αξιώσεις και οι πρόνοιες του ενωσιακού κεκτημένου, υποστήριξε ότι η κυριαρχία των κρατών-μελών όπως εννοείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου, έχει εξαιρετικώς κρίσιμη σημασία για τη λειτουργία ακόμη και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε δε ειδικότερα ότι ως προς τον πλήρη σεβασμό της αρμοδιότητας των κρατών-μελών στους τομείς που δεν έχουν απονεμηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κρίσιμη είναι η διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 4  ΣυνθΕΕ, σύμφωνα με την οποία: «Η Ένωση σέβεται την ισότητα των κρατών-μελών ενώπιον των Συνθηκών καθώς και την εθνική τους ταυτότητα που είναι συμφυής με τη θεμελιώδη πολιτική και συνταγματική τους δομή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση. Σέβεται τις ουσιώδεις λειτουργίες του κράτους, ιδίως δε τις λειτουργίες που αποβλέπουν στην διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας, την διατήρηση της δημόσιας τάξης και την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Ειδικότερα, η εθνική ασφάλεια παραμένει στην ευθύνη κάθε κράτους-μέλους». Ήταν δε ιδιαιτέρως κατηγορηματικός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι: «η διαιώνιση του μεταβατικού καθεστώτος στην Κύπρο, υπό τ’ ανωτέρω δεδομένα, θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αφού, σε περίπτωση εισβολής σε αυτό εκ μέρους οιουδήποτε τρίτου κράτους, το τελευταίο θα μπορούσε να επικαλεσθεί το προηγούμενο της Κύπρου για να θεμελιώσει «δικαιώματα» παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

  • η ανένδοτη στάση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 25/10/2017 από την Κρήτη, διατύπωσε τα αδιαπραγμάτευτα όσον αφορά στις ελληνοτουρικές σχέσεις, καθορίζοντας με τρόπο σαφή και κατηγορηματικό τα δεδομένα άσκησης εθνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, που αποτελούν την καταλυτική απάντηση στις ανιστόρητες και εξωνομικές προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε τα εξής:

«Η Ελλάδα, και υπό την ιδιότητά της ως πλήρους και αναπόσπαστου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι όμως, συγχρόνως, πάντοτε έτοιμη να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας τα σύνορά της, το έδαφός της και την κυριαρχία της, που αποτελούν, αντιστοίχως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό διαμηνύουμε, εμείς οι Έλληνες, προς κάθε πλευρά, άρα και προς την γείτονα Τουρκία. Τείνουμε προς αυτήν πάντοτε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας.  Θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.  Αλλά για να γίνει αυτό πράξη,  προϋποθέτει, από την πλευρά της Τουρκίας, πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους.  Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, πρωτίστως δε στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας -κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία.  Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ασκώντας τα καθήκοντά του όπως το Σύνταγμα ορίζει, αξιοποιεί τις αδιαβάθμητες σε αξία νομικές του γνώσεις, καθώς και  την πολιτική του εμπειρία και εθνική του συνείδηση. Είναι άξιος της συγκεκριμένης του αποστολής.

---------------------------------------------

 * Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC - EU).

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ