Κατερίνα Μαλλιωτάκη

Απόψεις | 17.08.16 07:51
 Φιλία, μια κυρία που φλερτάρει με πολλούς !

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Ο αληθινός φίλος είναι εκείνος που θα βρεθεί κοντά μας όταν τον έχουμε ανάγκη και είναι πρόθυμος να ακούσει την δική μας οπτική


της Κατερίνας Μαλλιωτάκη

Από τότε που ο  Αριστοτέλης είπε «ο καλύτερός μου φίλος είναι ο άνθρωπος που όταν εύχεται να είμαι καλά, το κάνει για χάρη μου» μέχρι την στιγμή που ο  Θόρρου εξέφρασε την γνώμη του για την φιλία με την γνωστή φράση « Έχω τρεις καρέκλες στο σπίτι μου. Μια για τη μοναξιά, δύο για τη φιλία και τρεις για την κοινωνία» τα αποφθέγματα για την φιλία έχουν απασχολήσει πολύ το κοινωνικό μας γίγνεσθαι.

Η φιλία είναι από τις σημαντικότερες κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσει ο άνθρωπος από την νηπιακή ακόμα ηλικία. Αυτό συμβαίνει  γιατί είμαστε κοινωνικά όντα, οπότε θέλουμε να μοιραζόμαστε, να πολλαπλασιάζουμε, και να δανειζόμαστε τα  προσωπικά μας στοιχεία. Διαχρονικά πολλοί από εμάς κάνουμε αρκετούς φίλους και άλλοι λιγότερους ,ωστόσο είναι κοινά αποδεκτό ότι οι φίλοι  που έχουμε ή είχαμε στην ζωή μας,  είναι διαφορετικοί  και  φυσικά διαφορετικός είναι και  ο ρόλος τους μέσα σ αυτήν.

Έχετε σκεφθεί όμως πως επιλέγουμε τους φίλους μας; Ποιο είναι δηλαδή το κριτήριο που μας κάνει να ξεχωρίσουμε κάποιον σαν φίλο ; Αρχικά, συνήθως στην παιδική μας ηλικία, διαλέγουμε τους φίλους μας με γνώμονα την ταύτιση μεταξύ μας(κοινά ενδιαφέροντα). Όσο μεγαλώνουμε ζητάμε άλλα πράγματα από τους φίλους μας όπως, εχεμύθεια, στήριξη, εμπιστοσύνη, κατανόηση, αλλά και κοινές συμπεριφορές και αξίες. Με το πέρασμα των χρόνων συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που έχουν διαφορετική κουλτούρα και υπόβαθρο από εμάς.

Ποια χαρακτηριστικά όμως πρέπει να  έχουν οι φίλοι που συναντάμε στην ζωή μας ώστε να μπορούμε να τους ονομάσουμε φίλους;

Οι γνωστοί από τους φίλους διαφέρουν, κι αυτό γιατί οι γνωστοί είναι πολλοί και οι φίλοι λίγοι. Μια φιλία για να αναπτυχθεί πρέπει πρώτα από όλα να έχει αέρα να αναπνεύσει. Αγαπώ τον φίλο μου σημαίνει ότι τον δέχομαι όπως είναι με τα ελαττώματα και τα προτερήματα του, καθώς και τον τρόπο ζωής που επιλέγει να κάνει. Αν ο τρόπος ζωής του μου ταιριάζει και δεν με ενοχλεί, τότε μπορώ να συμπορεύομαι δίπλα του. Ξεχωριστό κομμάτι στην φιλία των ανθρώπων  είναι να αναγνωρίζουμε  ότι και φίλοι μας κάνουν λάθη όμως εμείς είμαστε δίπλα τους και με καλοπροαίρετο  πάντα τρόπο φροντίζουμε να τους ενημερώνουμε.

Σημαντικό κεφάλαιο για την φιλία είναι να νοιώθουμε ότι οι φίλοι  μας είναι παρόντες στις χαρές και στις λύπες μας. Ο αληθινός φίλος είναι εκείνος που θα βρεθεί κοντά μας όταν τον έχουμε ανάγκη και είναι πρόθυμος να ακούσει την δική μας οπτική. Είναι γεγονός ότι στις μέρες υπάρχει μια δυσκολία να ακούμε τους άλλους και αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως προετοιμάζουμε την απάντηση μας την ώρα που αυτοί μιλούν. Αυτό εμποδίζει την επικοινωνία αφού ποιο πολύ μας ενδιαφέρει τι θα πούμε εμείς από το τι θα ακούσουμε. Μια ισορροπημένη σχέση θέλει ομιλητές που δίνουν προσοχή στην άποψη του συνομιλητή τους αναγνωρίζοντας τα συναισθήματα του.

 Η φιλία όμως δεν είναι μόνο υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Θέλει διασκέδαση, μοίρασμα με στιγμές χαράς, αποσυμπίεση από τα επίπεδα του στρες που μας καταβάλουν κάθε μέρα, πηγαίες στιγμές χιούμορ και «χαρακτική» όμορφων στιγμών που μόνο οι φίλοι ξέρουν να σμιλεύουν.

Όπως σε κάθε σχέση, έτσι και στη φιλία μπορεί να υπάρξουν παρεξηγήσεις, παράπονα και προβλήματα. Αν κάτι λοιπόν μας δυσαρεστεί είναι καλό να το εκφράσουμε άμεσα  στο φίλο μας. Η ουσιαστική επικοινωνία ακόμα και αν αυτό σημαίνει την έκφραση δυσάρεστων συναισθημάτων και σκέψεων βοηθάει να  ειπωθεί αυτό που μας ενοχλεί, για να μπορέσει να αλλάξει. Είναι ανώφελο να φοβόμαστε πάντα την ρήξη. Αν μια φιλία έχει γερά θεμέλια να ξέρετε ότι θα κρατήσει.

Το ποιο σημαντικό όμως από όλα αυτά που γράφτηκαν είναι ότι οι φίλοι μπορεί να μας υποστηρίξουν στις δύσκολες αποφάσεις τις ζωής μας, σε συναισθηματικά προβλήματα, σε πρακτικά καθημερινά θέματα και να κάνουν καλύτερη την ποιότητα της ζωής μας. Ο  φίλος που γίνεται για μας πρότυπο ζωής και προσπαθεί να μας εμπνεύσει ώστε να φτάσουμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, είναι ένας πολύτιμος φίλος και συνοδοιπόρος.

Αν λοιπόν έχετε βρει τέτοιους φίλους, κρατείστε τους με σεβασμό βαθιά στην καρδιά σας, και με ευγνωμοσύνη μέσα στην ζωή σας, γιατί είναι οι πολυτιμότεροι συνταξιδιώτες σας στο ταξίδι της ζωής.


Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα