Παιδεία, η Εθνική Προτεραιότητα

Γρηγόρης Πασπάτης
Γρηγόρης Πασπάτης

Οι τομές στις οποίες επενδύει η Νέα Δημοκρατία θα είναι απόλυτα στοχευμένες, σχεδόν «χειρουργικές»

Η παιδεία σε απόλυτη εθνική προτεραιότητα ήταν η φράση-κλειδί που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του αναφορικά με την παρουσίαση των βασικών αξόνων πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της παιδείας. Φράση-κλειδί που καταδεικνύει και τη βαρύτητα την οποία αποδίδει η αυριανή κυβέρνηση σε μια συνολική, εκ βάθρων, «επαναστατική» όπως χαρακτηρίστηκε, αναμόρφωση όλων των γνωστικών βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, με αλλαγή παράλληλα στο πώς αντιλαμβανόμαστε την παιδεία στη χώρα μας, τι μπορούμε να προσφέρουμε μέσω αυτής στα παιδιά μας και πώς αυτή θα δημιουργεί ελεύθερους και αυτόνομους πολίτες.

Οι τομές στις οποίες επενδύει η Νέα Δημοκρατία θα είναι απόλυτα στοχευμένες, σχεδόν «χειρουργικές», αποσκοπώντας στην εναρμόνιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις, στην άμεση διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και παράλληλα στην αλλαγή λαθεμένων πρακτικών, που δυστυχώς βαραίνουν την ελληνική πολιτεία από τις απαρχές του βίου της. Συγκεκριμένα:

1. Λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια και τις ανάγκες της, η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει ότι κανένα παιδί δε θα μείνει εκτός δυνατότητας παρακολούθησης παιδικού σταθμού.

2. Η Νέα Δημοκρατία έχει εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο για την αναβάθμιση του ελληνικού σχολείου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

• Σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας.

• Απόκτηση εθνικού απολυτηρίου με προσμέτρηση βαθμού των τριών τελευταίων τάξεων του Λυκείου.

• Ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, με δημιουργία σε κάθε νομό, ώστε να καταστούν πυρήνες αριστείας και ατμομηχανές της προόδου στην εκπαίδευση συνολικά.

• Πρόσβαση όλων των μαθητών σε μαθήματα ξένων σχολών και διοργάνωση εξετάσεων για απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.

• Διασφάλιση ότι όλοι οι μαθητές του ελληνικού σχολείου έχουν πρόσβαση στη χρήση νέων τεχνολογιών και όλοι οι μαθητές αποκτούν πιστοποιημένη γνώση χρήσης αυτών.

• Δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για τους μαθητές, τους δασκάλους, τους γονείς. Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού

3. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

• Βάζουμε τέλος στα κέντρα ανομίας. Διαμορφώνουμε ασφαλές περιβάλλον, όπου τα κεφάλαια της γνώσης θα διακινούνται ελεύθερα. Κατάργηση νόμου ασύλου.

• Εξασφαλίζουμε ουσιαστική αυτονομία στα ελληνικά πανεπιστήμια για τη διαμόρφωση του επιστημονικού και ερευνητικού τους σχεδίου.

• Παρέχουμε τη δυνατότητα στα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ να βρίσκουν πόρους για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων τους με σύμπραξη του παραγωγικού τομέα μέσα από διαδικασίες απόλυτης διαφάνειας.

4. Σύνδεση της εκπαίδευσης με τον οικονομικό βηματισμό της χώρας. Αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο του brain drain, που τόσο πολύ πλήττει τη χώρα μας. Η πνευματική αιμορραγία της Ελλάδας πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Οι νέοι μας, το δυναμικότερο και πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας πρέπει να μείνει εδώ. Οφείλουμε να τους δώσουμε κίνητρα για να παραμείνουν εδώ και να προσφέρουν στην αναγέννηση της χώρας.

5. Τέλος, το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι: αξιολόγηση παντού. Αξιολόγηση όχι εν είδει ελέγχου, τιμωρίας, πειθάρχησης. Αξιολόγηση προκειμένου να εντοπιστούν οι αδυναμίες του συστήματος, να ενδυναμωθούν τα πιο σημαντικά κομμάτια του, να βελτιωθούν οι ακολουθούμενες πρακτικές, να επιλεγούν οι βέλτιστες όπου χρειάζεται και να εφαρμοστούν.

Η λογική της ισοπέδωσης που έφερε ο ΣυΡιζΑ και που προσπάθησε να περάσει ως κανονικότητα για τη χώρα μας, οι νοοτροπίες της δεκαετίας του ’80, της απόλυτης απαξίωσης μαθητών – δασκάλων – φοιτητών – πανεπιστημιακών, η σαφής τάση της μη σύγκρουσης με μικρά και μεγάλα συμφέροντα, προκειμένου να μη δυσαρεστηθούν «ημέτεροι», ήλθαν να επιβαρύνουν ένα δημόσιο τομέα με τις ήδη υπάρχουσες αγκυλώσεις του. Αυτό σταματάει εδώ, σήμερα. Κοιτάζουμε μπροστά, ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε μια Ελλάδα καλύτερη.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ