Δημήτρης Καρατζάνης

Απόψεις | 19.04.17 08:00
Στο Στρατό θα ... σκοντάφτανε;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Οι τιμητικές άδειες και τα πασχαλινά αυγά

Διαβάσαμε, όπως και σεις- εκτιμούμε- την προσήλωση του πρωθυπουργού στην τήρηση των εθίμων του Πάσχα, κατά την ολιγοήμερη ''διαφυγή'' του από τις σκοτούρες  και τα ''βάσανα'' του αξιώματος του στο νησί των Φαιάκων.

Τον είδαμε έτσι τη Μεγαλοβδομάδα και τον ''Μπότη'' να θρυμματίζει απευθύνοντας  τη σχετική ευχή και το ναυτικό Σταθμό της Κέρκυρας να επισκέπτεται, ανήμερα το Πάσχα, για να χαιρετίσει τα στρατευμένα νιάτα και να χαρεί μαζί τους το καθιερωμένο ''τσούγκρισμα'' των πασχαλιάτικων αυγών..

Εκεί, μάλιστα, διαπιστώσαμε και μια... καινοτόμο  πρωτοβουλία του. 

Να χορηγήσει δηλαδή τιμητική άδεια στους στρατεύσιμους , που ...κατάφεραν να σπάσουν το πρωθυπουργικό αυγό στο πασχαλινό τσούγκρισμα.

Μετά λοιπόν από τις τιμητικές- χάμαι θωρώ και λέω το - άδειες, που κατά καιρούς έχομε δει να χορηγεί ο υπουργός Άμυνας για αιτίες ''ων ουκ έστιν αριθμός'', και οι οποίες ενίοτε περιλαμβάνουν όχι απλώς  άτομα ,αλλά  ολόκληρες ''σειρές'' στρατευσίμων, περάσαμε από χθες και στις τιμητικές άδειες του ... επιδέξιου τσουγκρίσματος των πασχαλινών αυγών . 

Επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που αποχαιρετήσαμε τις τάξεις του στρατεύματος και δεν είμαστε ενημερωμένοι  επακριβώς, για το τι προβλέπουν σήμερα  οι κανονισμοί και οι διαταγές για τις τιμητικές άδειες ,ανατρέξαμε σε ενημερωτικό σημείωμα του Πολεμικού Ναυτικού για τη θητεία , προκειμένου να ενημερωθούμε, ως προς  το τι ισχύει σήμερα για το θέμα αυτό. Από εκεί λοιπόν ''αλιεύσαμε'' τα εξής:

''Χορηγείται τιμητική άδεια μέχρι 10 ημέρες, χωριστά για κάθε διακεκριμένη πράξη των υπηρετούντων, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της στρατιωτικής τους υποχρέωσης.

Ως διακεκριμένες πράξεις θεωρούνται:

-Αυτές που υπερβαίνουν τα όρια της συνήθους μέριμνας και φροντίδας για τα μέσα και τα υλικά της στρατιωτικής υπηρεσίας.

-Αυτές που συνιστούν αλληλεγγύη προς τρίτους και δεν υπαγορεύονται από ιδιαίτερα καθήκοντα ή υποχρέωση

-Οι διακρίσεις σε κοινωνικούς ή επιστημονικούς τομείς που οφείλονται σε εργασίες ή δράσεις του οπλίτη ,ΔΕΑ κλπ ,κατά τη διάρκεια εκπλήρωσης της θητείας του

-Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες Εθνικών ή Ολυμπιακών ομάδων σε ατομικό ή ομαδικό άθλημα κλπ

-Η υπηρεσία σε Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές Θράκης ,Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και Κύπρο (Δυό ημερες για κάθε μήνα υπηρεσίας σ αυτές της περιοχές)

Όπως διαπιστώνει λοιπόν κανείς ,ούτε οι ...μαζικές  άδειες που χορηγεί  σε κάθε ορκωμοσία νεοσυλλέκτων -όταν παρευρίσκεται-  ο κ. Καμμένος ,ούτε οι  ...τσουγκρισματικές άδειες που χορήγησε χθες ο κ. πρωθυπουργός, εντάσσονται -όσο ευρεία ερμηνεία και αν δοθεί στον όρο-  στην κατηγορία των τιμητικών.

Θα πείτε πρωθυπουργοί και υπουργοί είναι οι άνθρωποι και  ότι θέλουν κάνουν, κατά τη λογική του ''L' etat c' est moi''

Mήπως όμως έτσι, ένας θεσμός , η στόχευση του οποίου ήταν, η παροχή  κινήτρου στους στρατευμένους για ''διάκριση'' και ''αριστεία'',ευτελίζεται  με την χωρίς κριτήρια απονομή και ουσιαστικά  καταργείται;

Σιγά τη διαπίστωση, θα πείτε. Εδώ έχομε ακούσει από τα  χείλη τους ότι η ''αριστεία  αποτελεί ρετσινιά'' στην παιδεία, στο στρατό θα σκοντάφτανε; 

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα