Το μακρύ διάστημα και ο χαρακτήρας του δεν επιτρέπουν αισιοδοξία

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Γεγονός είναι πάντως ότι η... βροχή των προεκλογικών παροχών, της τελευταίας στιγμής , έφεραν το Ελληνικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τοu Eurogroup

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε, που,σε μια αντιπαράθεση του με βουλευτή άλλου κόμματος (ΚΙΝΑΛ), ο βουλευτής Αττικής του Σύριζα Γιάννης Δέδες παραδέχτηκε ότι το Ά εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα , στοίχισε στη χώρα ,''όχι 100 και 200 δις που ισχυρίζεται ''ψευδώς''η αντιπολίτευση, αλλά ...μόνο 86 '',λες και το ποσό αυτό είναι... αμελητέο.

Λίγο παλιότερα, άλλος Συριζαίος βουλευτής, ο Σάκης Παπαδόπουλος αν θυμόμαστε καλά, είχε κατεβάσει την εν λόγω ζημιά για το ίδιο επεισοδιακό εξάμηνο που ο Πρωθυπουργός - κατά δική του ομολογία - είχε... αυταπάτες, στα τριάντα τρία δις .

Γεγονός είναι πάντως, ότι, είτε με τις παραπάνω εκτιμήσεις, είτε με εκείνες του κεντρικού μας τραπεζίτη και του προέδρου του ΕΣΜ Κλάους Ρεντλινγκ. που τις ανεβάζουν πολύ πιο πάνω ,η ζημιά που υπέστη η χώρα το εν λόγω διάστημα είναι αναμφισβήτητη και εξαιρετικά μεγάλη. . .Ζημιά βέβαια που την πλήρωσε την πληρώνει και θα συνεχίσει να την πληρώνει ο Ελληνικός λαός ,για άγνωστο ακόμα διάστημα .

Και άντε ,να δεχτούμε, πως πρέπει να είμαστε επιεικείς απέναντι την κυβέρνηση, γιατί ήταν νέα, άμαθη και υπήρχαν καλές προθέσεις από μέρους της ,όσο κι αν αυτό έχει μικρή αξία , γιατί εκείνο που μετρά στην πολιτική είναι το αποτέλεσμα Άλλωστε δεν είναι πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα που ''μαθαίνει κάποιος μπαρμπέρης στου κασίδη το κεφάλι''.

Θα περίμενε πάντως κανείς, ύστερα από την εμπειρία του πρώτου εκείνου ταραγμένου εξαμήνου ,αλλά και των τεσσάρων και βάλε χρόνων της διακυβέρνησης Σύριζα , ότι όχι μόνο θα είχε πάρει το μάθημά του, αλλά κι ότι θα το είχε αφομοιώσει πλήρως..΄

Ότι θα είχε θάψει βαθιά το... τσεκούρι του πολέμου με τους Ευρωπαίους και στο εξής θα βάδιζε ομαλά, χωρίς πισωγυρίσματα κι απρόοπτα ,τον ανηφορικό δρόμο της ''κανονικότητας'' που είχαν περπατήσει πριν με επιτυχία, η Ιρλανδία ,η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Αυτά όμως μέχρι πριν λίγες μέρες. Πριν ο φόβος της βαριάς ήττας στις επικείμενες Ευρωεκλογές θολώσει την κρίση των κυβερνώντων και αρχίσει το κρεσέντο των προεκλογικών παροχών .

Παροχές κάθε λογής- ακόμα και κατάργηση των διοδίων σε Ωρωπό και Βαρνάβα ,εξήγγειλαν, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, οι αθεόφοβοι- που ξεπερνούν τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο , όπως προειδοποίησε ο κεντρικός μας τραπεζίτης ,αλλά και αποφάνθηκει το Eurogroup στην τελευταία του συνεδρίαση. ,. Μια συνεδρίαση, όπου,δεν πήρε μέρος ο επιφορτισμένος με την τήρηση του προγράμματος κ. Τσακαλώτος ,αλλά άφησε τον - άχαρο - ρόλο υπεράσπισης των επιλογών Τσίπρα στον κ. Χουλιαράκη ,τον μόνο που ήταν αντίθετος σ αυτές . .

Και μπορεί η αντίδραση των Βρυξελών, να διατυπώθηκε σε μετριοπαθείς τόνους, λόγω των εκλογών της Κυριακής ,όχι όμως κι εκείνη των αγορών που έδειξαν αμέσως την ενόχληση τους, από την πορεία των Ελληνικών ομολόγων.

Γεγονός είναι πάντως ότι η... βροχή των προεκλογικών παροχών, της τελευταίας στιγμής , έφεραν το Ελληνικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τοu Eurogroup -χωρίς να βρίσκεται στην agenda -, κι έβγαλαν δυσμενείς ειδήσεις για την ελληνική Οικονομία ''σπάζοντας'' μια αλυσίδα καλών ειδήσεων..

Ελπίζουμε ότι θα σταματήσει το κακό εδώ και δεν θα βρεθούμε κάποια στιγμή στη δυσμενή θέση του Συσίφου. Να,αγωνιζόμαστε δηλαδή για να βγάλουμε ξανά το βράχο στην κορφή του βουνού.

Το μακρύ διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις βουλευτικές εκλογές και ο χαρακτήρας του πρωθυπουργού ωστόσο, δεν επιτρέπουν και μεγάλη αισιοδοξία...

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ