Υγεία, Παιδεία και Ανάπτυξη τα θύματα των Υπερ-πλεονασμάτων

Βασίλης Διγαλάκης

Πώς, όμως, επιτυγχάνονται τα υπερ-πλεονάσματα και το βόλεμα των ημετέρων και ποια είναι τα πραγματικά θύματα σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η πολιτική;

Του Βασίλη Διγαλάκη


Ο Πρωθυπουργός, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να περιορίσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του ήττας, έσπευσε προχθές να αναγγείλει το μοίρασμα του φετινού «υπερ-πλεονάσματος» με μια σειρά από αποσπασματικά μέτρα. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη χορήγηση μισής 13ης σύνταξης (320 ευρώ ανά συνταξιούχο κατά μέσο όρο) και την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Το συνολικό κόστος των μέτρων αυτών ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ, όταν μόνο το 2018 η μισθοδοτική δαπάνη του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 2 δισ. ευρώ, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των τακτικών δημοσίων υπαλλήλων και χωρίς να αυξηθεί ο μισθός τους. Αντίθετα, αυξήθηκε δραστικά ο αριθμός και το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων, που ως κομματικοί εκλεκτοί διορίζονται από την Κυβέρνηση έξω από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Πώς, όμως, επιτυγχάνονται τα υπερ-πλεονάσματα και το βόλεμα των ημετέρων και ποια είναι τα πραγματικά θύματα σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η πολιτική;

Λίγο πριν το Πάσχα, το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το προσχέδιο των Προϋπολογισμών για την τετραετία 2019-2022. Στο Πρόγραμμα, προβλέπεται η αύξηση των ήδη «θηριωδών» πρωτογενών πλεονασμάτων από 4,1% του ΑΕΠ το 2019 σε 4,6% του ΑΕΠ το 2022.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει επίσης ότι τα «θύματα» των υπερ-πλεονασμάτων αυτών, θα είναι ακόμα μία φορά οι δημόσιες δαπάνες που αφορούν κυρίως την Υγεία και την Παιδεία, οι οποίες περικόπτονται δραστικά. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται σε 4,7% του ΑΕΠ το 2022 από 5,2% το 2017, ενώ οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται σε 3,5% του ΑΕΠ το 2022 από 3,9% το 2017.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προτείνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συνέχιση του ίδιας καταστροφικής οικονομικής πολιτικής, η οποία:

  • -Προκαλεί αφαίμαξη των μικρομεσαίων οικογενειακών εισοδημάτων με βαριά άμεση και έμμεση φορολόγηση.
  • -Υποβαθμίζει την Παιδεία και την Υγεία.
  • -Εξαθλιώνει τους συνταξιούχους που περιμένουν χρόνια τη σύνταξή τους.
  • -Παραδέχεται την ανεπάρκειά της να επιταχύνει την οικονομία. Το Πρόγραμμα προβλέπει σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης έως το 2022. Αν μάλιστα το διεθνές περιβάλλον μεταβληθεί, τότε η ύφεση θα επανέλθει.

Η προτεραιότητα για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία: ο κρατικοδίαιτος στρατός των μετακλητών κομματικών φίλων. Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντι-αναπτυξιακό, υπονομεύει το μέλλον της χώρας με την υποβάθμιση της παιδείας, εξαντλεί οικονομικά τους εργαζομένους, εξαθλιώνει τους ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκη από δημόσια περίθαλψη. Θα διατηρήσει τη χώρα διασωληνωμένη σε κατάσταση κρίσης, με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας να αιωρείται.

Η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ψευδώς ότι οι τομείς της Παιδείας και της Υγείας αποτελούν βασικές της προτεραιότητες. Μόλις προχθές, λίγες μέρες μετά την κατάθεση του Προγράμματος, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», δήλωνε:

«Οι μεσαίες τάξεις θέλουν καλύτερες θέσεις απασχόλησης, ένα σταθερό πλαίσιο που δεν φοβούνται τον κίνδυνο της κοινωνικής υποβάθμισης με καλά σχολεία για τα παιδιά τους και καλά νοσοκομεία.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα κυβερνητικά στελέχη ακολουθούν τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στο ψέμα και τον κυνισμό. Στις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες θα βάλουν οριστικά τελεία στον κατήφορο, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολιτική, θεσμική, οικονομική και κοινωνική ανάταξη.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ