Οικισμός...ντροπής!

Ήταν μια θαυμάσια περιοχή που όμως η έλευση διαφόρων βιοτεχνιών την υποβάθμισαν, κάθε μια με τον τρόπο της.

Αγαπητό cretalive,

Πιστεύω ακράδαντα ότι, όταν κοινοποιείς ένα πρόβλημα ίσως κάποιος υπεύθυνος νοιαστεί και τότε θα βρεις λύση στο πρόβλημα που σε απασχολεί αλλά που απασχολεί και μια ολόκληρη περιοχή. Για να βρω λύση λοιπόν σ΄ ένα θέμα ντροπής για τον πολιτισμό μας αλλά και δημόσιας υγείας γράφω τα παρακάτω.

Ο κάμπος του Αγίου Σίλα βρίσκεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου και συνεχίζει άλλα πέντε χιλιόμετρα, σήμερα μέσα στις αποθήκες χωρίς κυκλοφοριακές συνδέσεις, αλλά παλαιότερα μέσα στα αμπέλια.
Στο δρόμο δεξιά και αριστερά βρίσκονται τρείς οικισμοί, αυτός των Μαλάδων, του Ζερβού Μετόχι και του Κάμπου. Ήταν μια θαυμάσια περιοχή που όμως η έλευση διαφόρων βιοτεχνιών την υποβάθμισαν, κάθε μια με τον τρόπο της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν γίνεται κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το περιβάλλον. Αυτή είναι η μία ντροπή για τον οικισμό αλλά περισσότερο ντροπή για τις υπεύθυνες υπηρεσίες που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η άλλη είναι αυτή που εμφανίζεται κάθε Οκτώβρη και Νοέμβρη, τότε που τα ρακοκάζανα βάζουν μπροστά τη λειτουργία τους.

Δεν λέω, καλά είναι και τα ρακοκάζανα. Όμως έχει γίνει ποτέ κανένας έλεγχος για το που διοχετεύουν τα υγρά απόβλητα τους τα ρακοκάζα; Όσες φορές έχουν κληθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες την περίοδο που λειτουργούν τι αποτελέσματα έχουν φέρει; Το φαινόμενο της ντροπής συνεχίζει να φαίνεται και να μολύνει την περιοχή.

Στον οικισμό του Κάμπου σήμερα κατοικούν περισσότερες οικογένειες απ΄ ότι στο χωριό Άγιος Σίλας. Δεν μπορούν σήμερα να υποφέρουν εκατοντάδες άτομα και να επωφελούνται τέσσερα καζάνια. Στη φωτο που ακολουθεί βλέπετε που τοποθετούνται τα λύματα από τα καζάνια μαζί με τα υπόλοιπα απόβλητα του χωριού. Δίπλα υπάρχουν σπίτια που κατοικούν πολίτες.

Αποτέλεσμα όλων αυτών να υπάρχει κάθε χρόνο δυσοσμία σ΄ όλο τον κάμπο και οι κάτοικοι να αναγκάζονται να κλείνονται μέσα στα σπίτια τους η να φεύγουν μακριά. Επιπλέον τα κουνούπια έχουν γίνει και αυτά μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής. Να τονίσω ότι στην περιοχή δραστηριοποιούνται διάφορες ταβέρνες ως επίσης ορισμένα σπίτια ενοικιάζονται με αποτέλεσμα την εποχή αυτή να είναι κλειστά λόγω της δυσοσμίας.

Πολίτες κατώτατης κατηγορίας, λοιπόν, οι κάτοικοι του κάμπου Αγίου Σίλα. Ποιος θα νοιαστεί τώρα που είναι νωρίς για να μην αισθάνονται δεύτερης κατηγορίας οι κάτοικοι της περιοχής; Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου(Υγειονομικό), ο Λιμενάρχης αλλά και ο Εισαγγελέας κάτι πρέπει να κάμνουν πριν αρχίσουν πάλι τα ρακοκάζανα να ρίπτουν στον ποταμό τα απόβλητα τους μαζί με τα απόβλητα του χωριού. Μέχρι σήμερα παρά τις οχλήσεις που έχει πραγματοποιήσει ο περιβαλλοντικός σύλλογος της περιοχής τίποτα δεν έχει γίνει.

Οι κάτοικοι του κάμπου την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησαν συνάντηση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και την ντροπή τους και αποφάσισαν κινητοποιήσεις εάν κανένας δεν νοιαστεί για το πρόβλημα της δημόσιας υγείας των κατοίκων.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Δ.Μ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ