Επιστήμες | 16.11.17 15:19
Καλιφόρνια: Επιστήμονες προσπάθησαν να επεξεργαστούν γονίδιο μέσα στο σώμα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στόχος να αλλάξουν μόνιμα το DNA ενός ατόμου ώστε να θεραπεύσουν μία ασθένεια

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες προσπάθησαν να επεξεργαστούν ένα γονίδιο μέσα στο ανθρώπινο σώμα, τολμώντας να αλλάξουν μόνιμα το DNA ενός ατόμου προκειμένου να θεραπεύσουν μια σπάνια ασθένεια.


Σύμφωνα με τα αμερικανικά ιατρικά περιοδικά, η προσπάθεια των γιατρών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Καλιφόρνια. 


Ο ασθενής που υποβλήθηκε στην πρωτοποριακή αυτή μέθοδο ήταν ο 44χρονος Μπράιαν Μαντέ, οποίος έλαβε δισεκατομμύρια αντίγραφα ενός διορθωτικού γονιδίου κι ένα γενετικό εργαλείο για να «κόψει» το DNA του σε ένα συγκεκριμένο σημείο. 
Αισθάνομαι ευγνώμων που είμαι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει αυτό, δήλωσε ο Mαντέ, ο οποίος πάσχει από μια νόσο που ονομάζεται σύνδρομο Hunter. 

«Είμαι πρόθυμος να το ρισκάρω. Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει τόσο εμένα όσο και άλλους ανθρώπους». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σύνδρομο Ηunter είναι μία σπάνια κληρονομική ασθένεια που προσβάλλει κυρίως άνδρες ασθενείς.

Οι ασθενείς δεν παράγουν ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση ουσιών του οργανισμού, των γλυκοζαμινογλυκανών Gag. 

Kι όταν αυτές συσσωρεύονται στα περισσότερα από τα όργανα του οργανισμού, τα καταστρέφουν. Τα συμπτώματα, κυρίως αναπνευστικές δυσκολίες και δυσκολίες στο βάδισμα, χωρίς θεραπευτική αγωγή επιδεινώνονται με το χρόνο.  

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα