Πτώση στη αγορά προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως

Οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν το τρέχον έτος κατά 3% σε ετήσια βάση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα

Στο πεδίο με τα αρνητικά πρόσημα θα παραμείνει και φέτος η αγορά προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία, ούτε και το 2019 φαίνεται να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιο θετική πορεία στο μέλλον. Ωστόσο, αν και οι πωλήσεις θα μειωθούν και φέτος σε όγκο, η αξία τους εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του 2018.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (personal computing devices - PCDs) αναμένεται να μειωθούν το τρέχον έτος κατά 3% σε ετήσια βάση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 392,5 εκατ. συσκευών. Το πρόσημο θα παραμείνει αρνητικό σε όλη την περίοδο έως το 2023, οπότε η αγορά αναμένεται να κινηθεί στα 367,7 εκατ. συσκευές, με τη μέση ετήσια μείωση να κυμαίνεται ποσοστιαία στο 1,6%. Καθοδική θα είναι η τάση των πωλήσεων στις περισσότερες επιμέρους κατηγορίες, όπως τα desktops, τα παραδοσιακά notebooks και τα tablets.

Σύμφωνα με την IDC, (Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker), παρά τη μακροπρόθεσμη πτώση, το 2019 θα είναι ένα ενδιαφέρον έτος για την αγορά, η οποία θα καταφέρει να διατηρήσει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρσι τις επιδόσεις της σε επίπεδο αξίας, πετυχαίνοντας πωλήσεις $237 δις το 2019. Η μέση τιμή πώλησης - για το σύνολο της αγοράς - αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6%.

Άτονη η ζήτηση Η ζήτηση για προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για επαγγελματική χρήση θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από την εκδηλούμενη ζήτηση από πλευράς μεμονωμένων καταναλωτών. Τις πωλήσεις στο επαγγελματικό τμήμα της αγοράς τροφοδοτεί το γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις προετοιμάζονται να αντικαταστήσουν τους υπολογιστές τους, πριν η Microsoft καταργήσει την υποστήριξη για τα Windows 7 στις αρχές του 2020.

“Πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν, επίσης, να εκσυγχρονίσουν το εργατικό δυναμικό τους με την ανάπτυξη υπερσύγχρονων φορητών υπολογιστών και συσκευών “2 σε 1"”, αναφέρει στην ανάλυσή της η IDC.

Όσον αφορά τη ζήτηση συσκευών για προσωπική χρήση αυτή θα παραμείνει άτονη, με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 6% σε ετήσια βάση το 2019, ενώ - έως το 2023 - η μέση ετήσια μείωση θα είναι της τάξης του 2,7%.

“Η αγορά υπολογιστών και tablet έχει συναντήσει πολυάριθμες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τις πωλήσεις συσκευών για προσωπική χρήση. Τα smartphones συνεχίζουν να είναι η πιο δημοφιλής συσκευή και αναμφισβήτητα η ταχεία υιοθέτηση “έξυπνων” κινητών μεγάλης οθόνης έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να κάνουν λιγότερα στον υπολογιστή ή το tablet τους και περισσότερα στο τηλέφωνό τους”, σχολιάζουν οι αναλυτές

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ