Το λουλούδι που θρέφει τις αγελάδες, στηρίζοντας το περιβάλλον

Ορισμένοι αγρότες στην Κολομβία δοκιμάζουν έναν διαφορετικό τρόπο εκτροφής των αγελάδων

Η εκτροφή βοοειδών είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Έτσι, ορισμένοι αγρότες στην Κολομβία δοκιμάζουν έναν διαφορετικό τρόπο εκτροφής των αγελάδων που έχει αποδειχθεί μακράν καλύτερος για το περιβάλλον, αλλά και για την παραγωγή τους.

Σε βίντεο του BBC παρουσιάζεται αυτή η καινοτόμος μέθοδος, σύμφωνα με την οποία μεγάλης έκτασης βοσκότοποι με γρασίδι έχουν δώσει τη θέση τους σε πολύ μικρότερες εκτάσεις με θάμνους και λουλούδια.

Οι αγελάδες τρέφονται κατά κύριο λόγο με το λουλούδι Boton de oro, το οποίο περιέχει 25% πρωτεΐνη. Χάρη σε αυτό μεγαλώνουν πιο γρήγορα, δίνουν περισσότερο γάλα, αλλά και εκπέμπουν σαφώς μικρότερες ποσότητες μεθανίου, αφού είναι πολύ πιο γρήγορα έτοιμες για το σφαγείο.

Παράλληλα τα φυτά βοηθούν στη συγκράτηση των υδάτων σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, ενώ απορροφούν τις εκποπμπές διοξειδίου του άνθρακα και έτσι το όφελος για το περιβάλλον είναι διπλό.

Το κέρδος δεν σταματά εκεί, αφού όσο περισσότεροι κτηνοτρόφοι της Κολομβίας στρέφονται σε αυτή τη μέθοδο τόσο περιορίζεται η καταστροφή των δασών, που ήταν αποτέλεσμα των αυξανόμενων αναγκών για βοσκότοπους.


Πηγή: naftemporiki.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ