Αυτά είναι τα ισχυρότερα διαβατήρια για το 2019 – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Δύο ασιατικές χώρες, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, είναι οι χώρες με τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου για το 2019, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Henley Passport Index.

Οι μετρήσεις γίνονται με βάση την πρόσβαση που προσφέρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πολίτες της κάθε χώρας και οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν στην κορυφή, αφού η καθεμία προσφέρει πρόσβαση σε 190 χώρες (χωρίς βίζα).

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται η Φινλανδία, η Γερμανία και η Νότια Κορέα, με τους πολίτες και των τριών αυτών χωρών να μπορούν να εισέλθουν σε 188 χώρες στον κόσμο χωρίς βίζα.

Η Φινλανδία επωφελήθηκε από τις πρόσφατες αλλαγές στο Πακιστάν, το οποίο χαλάρωσε την άλλοτε αυστηρή πολιτική του για τη βίζα, χορηγώντας ένα ταξιδιωτικό έγγραφο (ETA - Electronic Travel Authority) στους πολίτες 50 χωρών.

Δανία, Ιταλία και Λουξεμβούργο βρίσκονται στην τρίτη θέση με πρόσβαση σε 187 χώρες, ενώ στην τέταρτη θέση, με σύνολο 186 χωρών είναι η Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο – τα οποία βρίσκονταν στην κορυφή της κατάταξης το 2014- βρίσκονται πλέον στην έκτη θέση, τη χαμηλότερη που έχει βρεθεί ποτέ τους από το 2010. Μαζί τους στην έκτη θέση βρίσκεται και η Ελλάδα, καθώς και το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία με 184 προορισμούς.

Ενώ η διαδικασία του Brexit δεν έχει ακόμα επηρεάσει άμεσα τη σειρά κατάταξης, στο δελτίο Τύπου που Henley Passport Index που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τονίζεται ότι «με την έξοδό της από την ΕΕ τώρα να επίκειται και σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη σύγχυση σχετικά με τους όρους της αποχώρησής του, η άλλοτε ισχυρή θέση του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει τώρα επισφαλής».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία στην κατάταξη, και έχοντας ανέβει πέντε θέσεις, κατατάσσονται στην 15η θέση.

Στον αντίποδα της κατάταξης, το Αφγανιστάν βρίσκεται για άλλη μια φορά στην τελευταία θέση, με τους πολίτες του να χρειάζονται ταξιδιωτική βίζα προς όλες –εκτός 25- τις χώρες του κόσμου.

Αναλυτικά η κατάταξη έχει ως εξής:

Τα ισχυρότερα διαβατήρια για το 2019:

  1. Ιαπωνία, Σιγκαπούρη (190 προορισμοί)
  2. Φινλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα (188)
  3. Δανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο (187)
  4. Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία (186)
  5. Αυστρία, Ολλανδία, Πορτογαλία (185)
  6. Βέλγιο, Καναδάς, Ελλάδα, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ελβετία (184)
  7. Μάλτα, Τσεχία (183)
  8. Νέα Ζηλανδία (182)
  9. Αυστραλία, Λιθουανία, Σλοβακία (181)
  10. Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Σλοβενία (180)

Τα χειρότερα διαβατήρια:

Αρκετές χώρες προσφέρουν πρόσβαση χωρίς βίζα σε λιγότερες από 40 χώρες του κόσμου. Αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Λίβανος, Βόρεια Κορέα (39 προορισμοί)
  2. Νεπάλ (38)
  3. Λιβύη, Παλαιστίνη, Σουδάν (37)
  4. Υεμένη (33)
  5. Σομαλία, Πακιστάν (31)
  6. Συρία (29)
  7. Ιράκ (27)
  8. Αφγανιστάν (25)

Πηγή: cnn.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ