"Έφυγε" μια μεγάλη φίλη της Κρήτης

Έσβησε η σύζυγος του Πάλμε

Ήταν μια μεγάλη φίλη της Ελλάδος και της Κρήτης. Η Λίσμπετ Πάλμε, η χήρα του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε που δολοφονήθηκε το 1986 απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών όπως έγραψε χθες το cretalive. Η ίδια και ο σύζυγός της τη δεκαετία του 80 ήταν συνεχώς στην Κρήτη, συνδέθηκαν με τον αείμνηστο πρόεδρο  της κοινότητας Μοχού Θεόφιλο Σουρανάκη και μάλιστα είχαν ανακηρυχθεί και επίτιμοι δημότες. 

Το ζεύγος Πάλμε ερχόταν κάθε χρόνο για διακοπές στην Κρήτη ώσπου ο δολοφόνος έκοψε το νήμα της ζωής του Σουηδού πρωθυπουργού. Ο Πάλμε συνδεόταν και με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ το Μάιο του 2017 έγινε εκδήλωση για τον αδικοχαμένο ηγέτη στον Μοχό παρουσία του γιου του.

Χαρισματικός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο Ούλωφ Πάλμε δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 28 Φεβρουαρίου 1986, σε ηλικία 59 ετών, σ' ένα παγωμένο πεζοδρόμιο στο κέντρο της Στοκχόλμης ενώ επέστρεφε πεζή με τη γυναίκα του, χωρίς σωματοφύλακες, από τον κινηματογράφο.

Ο δολοφόνος του είχε καταφέρει να διαφύγει παίρνοντας μαζί του το όπλο του εγκλήματος, το οποίο ουδέποτε βρέθηκε.

Τον Ιούλιο του 1989 ένας τοξικομανής αλκοολικός, που είχε ήδη καταδικασθεί για φόνο, κρίθηκε ένοχος, προτού αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό μερικούς μήνες αργότερα ελλείψει αποδείξεων.

Η Λίσμπετ Πάλμε είχε αναγνωρίσει ως δολοφόνο του συζύγου της τον Κρίστερ Πέτερσον, όμως η μαρτυρία της αποδυναμώθηκε εξαιτίας παρατυπιών

Αφού είχε αρχικά ομολογήσει τον φόνο, ο Πέτερσον στη συνέχεια πήρε πίσω την ομολογία του. Πέθανε το 2004.

Η δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη και η έρευνα συνεχίζεται: χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταθέσει, δεκάδες άλλοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για τον φόνο και ο σχετικός φάκελος καταλαμβάνει ράφια συνολικού μήκους 250 μέτρων.

Υπέρμαχος του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση, κήνσορας του αμερικανικού επεμβατισμού στη Νότια Αμερική και του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, ο Ούλωφ Πάλμε είχε δημιουργήσει πολλούς εχθρούς στο εξωτερικό, αλλά και στη Σουηδία, όπου κύκλοι του στρατού τον θεωρούσαν πιόνι της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου

"  Την Λίσμπετ την χαρακτήριζε η σεμνότητα και η διάθεση για προσφορά. Ταυτίστηκε με την δουλειά της στην UNICEF, καθώς και την πρωτοποριακή εργασία της για την προστασία και τα δικαιώματα των παιδιών.    Υπήρξε φίλη, μαζί με τον σύζυγό της Όλαφ Πάλμε, όταν βρεθήκαμε εξόριστοι στην Σουηδία. Πάντα κοντά στους κατατρεγμένους είχαν υποστηρίξει σθεναρά τον αγώνα για την δημοκρατία στην Ελλάδα.    Η Λίσμπετ είχε ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα, ιδίως την Κρήτη, όπου περνούσε πολλές από τις διακοπές της μετά την πτώση της δικτατορίας. Μαζί της πάντα και τα παιδιά της που κρατούν ακόμα τις σχέσεις τους με το νησί.   Στην αγαπημένη οικογένειά της, στα παιδιά της, στους συναγωνιστές της, τα θερμά μου συλλυπητήρια.   Αποχαιρετώ μία καλή φίλη από τα χρόνια της εξορίας, μία σύντροφο στις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και έναν εξαίρετο άνθρωπο" ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ