Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Η απονομή απόλυτης ισοτιμίας

Ο Κοσμήτορας Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας μιλά για τον σεβασμό που χαίρει η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στον ελληνικό νομικό κόσμο.

Η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ) πρόκειται για αυτοτελής Νομική Σχολή στην Κύπρο που προσφέρει αναγνωρισμένο πρόγραμμα Νομικής Ελληνικού Δικαίου εκτός Ελλάδας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών, αναφέρει ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας, έχει διανοίξει μια ουσιαστική και αμοιβαία επωφελής συνεργασία στον χώρο της Νομικής και για τις δύο χώρες και έχει τοποθετήσει το ΕΠΚ στον χάρτη του ελληνικού νομικού κόσμου.

Το Νομικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαιώνει τη δυνατότητα εγγραφής των πτυχιούχων της Νομικής Σχολής στα μητρώα ασκούμενων Δικηγορικών Συλλόγων της Κύπρου, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα, τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα ως ισότιμα με τις Ελληνικές Νομικές Σχολές με την αντιστοιχία πτυχίου (από προπτυχιακό σε διδακτορικό επίπεδο) να διασφαλίζει την εγγραφή των πτυχιούχων στους κατά τόπους δικηγορικούς συλλόγους χωρίς εξετάσεις επάρκειας. Η Σχολή προσφέρει επίσης μεταπτυχιακόπρόγραμμα εξ αποστάσεως στο Ποινικό Δίκαιο.

Ουσιαστικές Συνεργασίες

Η Νομική Σχολή του ΕΠΚ έχει υπογράψει μνημόνια Συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία επισκέψεων σε κορυφαία ιδρύματα και δικαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ERASMUS έχουν τη δυνατότητα κινητικότητας σε Νομικές Σχολές Πανεπιστημίων κρατών-μελών της EE.

Ακαδημαϊκή Αριστεία

Η Νομική Σχολή στελεχώνεται από μόνιμους διδάσκοντες διεθνούς εμπειρίας στη νομική εκπαίδευση και έρευνα σε κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου, ενώ κορυφαίοι επισκέπτες καθηγητές «προσφέρουν υψηλού επιπέδου θεωρητική κατάρτιση αλλά και πρακτική άσκηση, μέσω εικονικών δικών σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα δικαστηρίου,» ανέφερε ο κ. Τσιμάρας.

Διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καθηγητής κ. Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος του Γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, κ. Laurent Fabius, έχουν ανακηρυχθεί επίτιμοι διδάκτορες της Νομικής Σχολής του ΕΠΚ, ενώ σειρά διακεκριμένων επαγγελματιών δικηγόρων, δικαστών, προέδρων ανωτάτων δικαστηρίων, προέδρων διεθνών Δικαστηρίων και ανεξαρτήτων αρχών, πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν διδάξει ή δώσει διαλέξεις στα αμφιθέατρα της Νομικής Σχολής.

Επισημαίνοντας την σημαντική αύξηση στις εγγραφές στη Σχολή Νομικής φοιτητών από την Ελλάδα ο Δρ. Τσιμάρας αναφέρθηκε στην περίπτωση απόφοιτου της Σχολής ο οποίος εξελέγη στο Συμβούλιο της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθήνας (ΕΑΝΔΑ), η πρώτη φορά για απόφοιτο Κυπριακού Πανεπιστημίου.

Ο καθηγητής Τσιμάρας τόνισε εδώ τη σημασία της στήριξης του τμήματος φοιτητικής μέριμνας ώστε η Νομική Σχολή να εξασφαλίζει θέσεις για πρακτική άσκηση των τελειόφοιτων φοιτητών αλλά και των νέων πτυχιούχων σε δικηγορικά γραφεία.

Στόχος η προετοιμασία ευσυνείδητων νέων πολιτών

Ο Κοσμήτορας δηλώνει πως «ο σκοπός ενός πανεπιστημίου δεν πρέπει να είναι μόνο να μεταφέρει γνώση στους φοιτητές του... ο στόχος του ακαδημαϊκού δασκάλου είναι οι φοιτητές να μάθουν να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο που το διακρίνει η ευρυθμία, ο αλληλοσεβασμός, ο διάλογος χωρίς βία, η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός».

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχεται αιτήσεις εισαγωγής για το Εαρινό Τετράμηνο 2020. Ημερομηνία έναρξης σπουδών 10 Φεβρουαρίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής φοιτητών και τα προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.euc.ac.cy ή επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στο [email protected] ή στο τηλέφωνο 00357-22-713000.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ