Γερμανία: Διαστάσεις παίρνει το διατροφικό σκάνδαλο με θανατηφόρα σάπια λουκάνικα

Οι τοπικές αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο της Wilke και η αλλαντοποιία έχει κηρύξει πτώχευση.

Ευρύτερες διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει στη Γερμανία το διατροφικό σκάνδαλο με προϊόντα της αλλαντοποιίας Wilke που, σύμφωνα με τους ειδικούς, προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα λιστερίασης.

Η διατροφική βόμβα είχε ξεσπάσει στις αρχές Οκτωβρίου όταν έγινε γνωστό ότι σάπια λουκάνικα της εταιρίας Wilke, με έδρα στον οικισμό Τβίστεταλ-Μπέρντορφ, βόρεια της Φρανκφούρτης, είχαν διατεθεί σε μονάδες εστίασης, προκαλώντας σε δεκάδες ανθρώπους μόλυνση με το βακτήριο της λιστέριας.

Προβλήματα είχαν εντοπιστεί και στο σαλάμι Wilke που χρησιμοποιείται σε κατεψυγμένες πίτσες της Dr.Oetker, μίας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρίες ειδών διατροφής.

Προϊόντα Wilke προμηθευόταν μέχρι πρότινος ο όμιλος Metro, αλλά οι παραγγελίες σταμάτησαν, όπως δηλώνει εκπρόσωπος της επιχείρησης.

Αλλαντικά Wilke είχε προμηθευθεί για τα εστιατόριά της και η γνωστή αλυσίδα επίπλων ΙΚΕΑ, όπως επιβεβαίωσε προ ημερών εκπρόσωπός της, για να διευκρινίσει ότι «έχει σταματήσει η πώληση όλων των προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρίας».

Το βακτήριο της λιστέριας μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για ηλικιωμένους, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι τοπικές αρχές έκλεισαν το εργοστάσιο της Wilke και η αλλαντοποιία έχει κηρύξει πτώχευση.

H εισαγγελία ερευνά την υπόθεση ενώ το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή στην Έσση εγκατέστησε ειδική τηλεφωνική γραμμή (κλήση από Γερμανία στον αριθμό 06151-126082), στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν πληροφορίες για την ανάκληση προϊόντων της Wilke.

Η διεύθυνση της εταιρίας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, ζητώντας να διατηρηθεί εν λειτουργία το εργοστάσιο στο Τβίστεταλ-Μπέρντορφ ώστε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι 200 εργαζόμενοι, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ