Κόσμος | 17.02.17 19:24
Καμπάνια για το "ναι" στο δημοψήφισμα από τον Ερντογάν

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Για την αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία

Την καμπάνια υπέρ του "ΝΑΙ" στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος της Τουρκίας από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία άρχισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της ψηφοφορίας της 16ης Απριλίου.

Το αποτέλεσμα θεωρείται αμφίρροπο και ο κ. Ερντογάν αναμένεται να «οργώσει» την Τουρκία μέσα στους επόμενους δύο μήνες ώστε να ενισχύσει τις δυνάμεις του ΝΑΙ. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε την Παρασκευή στην πόλη Καχραμανμαράς, στην ανατολική Τουρκία, εκεί όπου είχε κάνει ρεκόρ ψήφων στις προεδρικές εκλογές του 2014.

«Βρισκόμαστε στο κρίσιμο σταυροδρόμι μιας ιστορικής απόφασης», είπε. «Η 16η Απριλίου θα είναι η νύχτα της μεταρρύθμισης για την Τουρκία», πρόσθεσε.

Οι αντίπαλοί του θεωρούν ότι το προεδρικό σύστημα - με κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά στη σύγχρονη τουρκική ιστορία - θα μπορούσε να εκτραπεί σε σύστημα ενός ανδρός αρχής.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν αντιτείνει ότι με το νέο σύστημα διαχωρίζεται πλήρως η εκτελεστική από την νομοθετική εξουσία και κάθε μία από τις δύο επικεντρώνεται στα καθήκοντά της.

Το νέο σύστημα, σύμφωνα με τον ίδιο, τελειώνει με την «παλιά Τουρκία» των εύθραυστων κυβερνήσεων συνεργασίας που χρειάζονταν ψήφο εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση και είχαν μέσο όρο ζωής τους 16 μήνες.

«Φίλοι μου, αυτή η Τουρκία τελείωσε», κατέληξε.

Όλες οι ειδήσεις

Διαβάζονται τώρα