Ντόναλντ Τραμπ: Ο 4ος πρόεδρος των ΗΠΑ που είναι αντιμέτωπος με την αποπομπή του

Η Ρωσία, η Ουκρανία και ο πιθανός αντίκτυπος στις εκλογές του 2020

Την τελευταία φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον Μάιο του 2017, φέρεται να είχε μοιραστεί απόρρητες πληροφορίες των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Η χθεσινή τους συνάντηση διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ενώ για το τι ακριβώς συζητήθηκε ο καθένας έδωσε τη δική του εκδοχή. Το γεγονός συνέπεσε με την παρουσίαση του κατηγορητηρίου εις βάρος του Τραμπ, ο οποίος είναι και επισήμως ο 4ος πρόεδρος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται αντιμέτωπος με την προσπάθεια απομάκρυνσης από το αξίωμά του.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Όχι, για την ακρίβεια δεν συζητήσαμε καθόλου για τις εκλογές», σχολίασε από την πλευρά του ο Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ωστόσο τόνισε ότι εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο για τις δημόσιες παρατηρήσεις του, ο οποίος απείλησε με αντίποινα σε περίπτωση που η Ρωσία αναμειχθεί στις αμερικανικές εκλογές του 2020.

«Υπογραμμίσαμε για μια ακόμη φορά ότι όλες οι εικασίες για την υποτιθέμενη ανάμειξή μας στις εσωτερικές διαδικασίες των ΗΠΑ είναι αβάσιμες. Δεν υφίστανται δεδομένα που να την τεκμηριώνουν, κανείς δεν μας παρουσίασε αποδείξεις πολύ απλά γιατί αυτές δεν υπάρχουν», σημείωσε ο Λαβρόφ, ενώ υποστήριξε ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να δώσει στη δημοσιότητα την κρυφή επικοινωνία της περιόδου 2016-2017. «Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση αρνείται να το πράξει» πρόσθεσε με νόημα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ρωσία και ο αντίκτυπος της έρευνας παραπομπής του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές

Δεν είναι ωστόσο καθόλου σαφές τι ακριβώς θα αποδείκνυε η επικοινωνία της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα με το Κρεμλίνο, στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Λαβρόφ. Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο είπε να σταματήσει.

Δεν επίσης καθόλου σαφές για ποιον λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να προσκαλέσει τον Λαβρόφ στην Ουάσιγκτον στο αποκορύφωμα της κρίσης που τον οδηγεί – δίχως συγκλονιστικού απροόπτου – αντιμέτωπο με τη διαδικασία παραπομπής του. Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο Λαβρόφ υποστηρίζουν ότι το γεγονός πως η επίσκεψη συνέπεσε με την ανακοίνωση του κατηγορητηρίου είναι απλή σύμπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία έχει πάρει τον δρόμο της. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και για παρακώλυση του έργου και των ερευνών του Κογκρέσου. Είναι ο 4ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος θα δει το μέλλον του στον Λευκό Οίκο να κρίνεται – έστω και αν δεν απειλείται επί της ουσίας, δεδομένου ότι τον τελικό λόγο θα έχει η Γερουσία την οποία ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί.

Ο ίδιος ο Τραμπ ασφαλώς επιμένει ότι το κατηγορητήριο εις βάρος του είναι «γελοίο». Παραταύτα, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Ρίτσαρντ Νίξον και ο Άντριου Τζόνσον, θα κληθεί και αυτός να υπερασπιστεί τον εαυτό του για την πολύ σοβαρή κατηγορία ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του εκβιάζοντας με τη στρατιωτική βοήθεια την Ουκρανία να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος της οικογένειας του πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν.

Το ζήτημα εν προκειμένω δεν είναι τόσο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα οδηγηθεί προς την έξοδο από τον Λευκό Οίκο όσο εάν η διαδικασία θα βλάψει την προεκλογική εκστρατεία του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, το 44% των Αμερικανών φαίνεται να στηρίζουν τη διαδικασία, σε αντίθεση με ένα 42% που τάσσεται κατά και συμφωνεί με τους Ρεπουμπλικανούς ότι είναι μόνο ένα πολιτικό παιχνίδι.

Είναι προφανές ότι η αμερικανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη, οπότε κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον αντίκτυπο της διαδικασίας παραπομπής του Τραμπ στις εκλογές του 2020. Το παράδειγμα του Μπιλ Κλίντον, το 1998, έδειξε ότι μπορεί η έρευνα και η πρόταση μομφής να γυρίσουν τελικά μπούμερανγκ σε αυτούς που την εκκινούν – τότε ήταν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι είδαν τη δημοτικότητα του τότε προέδρου να εκτινάσσεται, ενώ οι ίδιοι είχαν σοβαρές απώλειες στις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα ωστόσο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριφέρεται όπως θα ήθελε το Κρεμλίνο, καθώς και η μόνιμη επωδός της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ότι «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στοον Πούτιν», θα συνοδεύει πάντα τη διακυβέρνησή του.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ