Ο "Μαύρος Πιτ" διχάζει την Ολλανδία

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά του βοηθού του Άγιου Βασίλη

Έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στην Ολλανδία για τον Μαύρο Πιτ. Πρόκειται για μια από τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες μορφές. Σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Νικόλαος, ο Αη Βασίλης των Ολλανδών φτάνει στη χώρα στα μέσα Νοεμβρίου, ακολουθούμενος από τον υπηρέτη του, τον Μαύρο Πιτ. Συνήθως αυτόν τον ρόλο τον αναλαμβάνει κάποιος λευκός με βαμμένο μαύρο πρόσωπο.

«Θεωρούμε ότι είναι μια γιορτή για τον κόσμο και ότι θα πρέπει να παραμείνει έτσι. Για αυτό και είμαστε εδώ. Θέλουμε ο Μαύρος Πιτ να παραμείνει μαύρος. Δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα είναι μια ωραία γιορτή για όλο τον κόσμο» δήλωσε ένας υποστηρικτής του Μαύρου Πιτ.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η φιγούρα υποδεικνύει έναν λανθάνοντα ρατσισμό, ένα ανάθεμα για την πολυσυλλεκτική και φιλελεύθερη κουλτούρα της Ολλανδίας.

«Νομίζω ότι πήγε καλά. Υπήρξαν κάποιες ενοχλήσεις από την άλλη πλευρά, αλλά είμαστε ακόμα εδώ και αυτό έχει σημασία» δήλωσε μια διαδηλώτρια κατά του ρατσισμού.

Η αντιπαράθεση σχετικά με την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη μορφή αποκαλύπτει την ευαισθησία που έχουν σε τέτοια θέματα οι Ολλανδοί.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ