Σε βαθιά ύφεση η Β. Κορέα, λόγω κυρώσεων, ξηρασίας

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει γνωρίσει η διεθνώς απομονωμένη ασιατική χώρα από το 1997. Τότε, το ΑΕΠ της είχε μειωθεί κατά 6,5% και είχε ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής.

Τη χειρότερη ύφεση των δύο τελευταίων δεκαετιών γνώρισε η Βόρεια Κορέα την περασμένη χρονιά. Αιτίες ήταν οι οικονομικές κυρώσεις που της επέβαλε η διεθνής κοινότητα, αντιδρώντας στο πυρηνικό της πρόγραμμα, και μια ιδιαίτερα καταστρεπτική ξηρασία. Η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 3,5%, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει γνωρίσει η διεθνώς απομονωμένη ασιατική χώρα από το 1997. Τότε, το ΑΕΠ της είχε μειωθεί κατά 6,5% και η χώρα είχε γνωρίσει ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής και πείνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας, η βιομηχανική παραγωγή της Βόρειας Κορέας υποχώρησε κατά 8,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 20 και πλέον ετών. Σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή, μειώθηκε κατά 1,3%, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώθηκε κατά 4,4%. Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η στάση της Κίνας, που είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Πιονγιάνγκ. Το Πεκίνο ανέστειλε πέρυσι τις αγορές λιθάνθρακα, που αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, διέκοψε τις πωλήσεις καυσίμων στην Πιονγιάνγκ, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών της βενζίνης. Σύμφωνα, πάντως, με ιστοσελίδα που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία της Βορείου Κορέας, έκτοτε έχουν σταθεροποιηθεί οι τιμές της ενέργειας.

Οι εκτιμήσεις ανήκουν στην κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας, καθώς η Πιονγιάνγκ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για την οικονομία της, ενώ δεν παρέχει καμία πληροφόρηση σχετικά με τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος η ύφεση στη χώρα θα είναι ακόμα βαθύτερη σε σχέση με πέρυσι, εξαιτίας των κυρώσεων. Πιθανολογούν πως επίκειται αισθητή επιδείνωση στις συνθήκες ζωής του πληθυσμού και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα ανθρωπιστική κρίση. «Οι κυρώσεις ήταν βαρύτερες το 2017 σε σύγκριση με το 2016», επισημαίνει ο Σιον Σεούνγκ Σεόλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Νοτίου Κορέας. Ο ίδιος τονίζει ότι «μειώθηκε σημαντικά το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, καθώς μεσολάβησε η απαγόρευση στις εξαγωγές λιθάνθρακα, χάλυβα, ψαριών και ειδών κλωστοϋφαντουργίας». Επισημαίνει, ωστόσο, πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημίας, αλλά είναι σαφές πως οι κυρώσεις «έπληξαν την παραγωγή».

Καθοριστικός παράγοντας που επιδείνωσε την κατάσταση ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, η ξηρασία που έπληξε πέρυσι τη Βόρεια Κορέα – ήταν η χειρότερη των τελευταίων 16 ετών. Εκτιμάται, πάντως, ότι χάρη στις βροχοπτώσεις στα τέλη του καλοκαιριού, δεν σημειώθηκαν σημαντικές ελλείψεις τροφίμων στη χώρα. Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Σεούλ, που συντάσσεται με τη στάση της Δύσης, επιμένουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις στάθηκαν έως τώρα καθοριστικές και πίεσαν τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν να αλλάξει πορεία. Από τον Απρίλιο τείνει να επικεντρωθεί στην τόνωση της οικονομίας της χώρας. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον Κιμ Μπιοεόνγκ Γεόν, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, «όσο υπόκεινται στις κυρώσεις οι εξαγωγές των μεταλλευμάτων, που είναι σαφώς το πιο προσοδοφόρο εξαγώγιμο είδος της Βόρειας Κορέας, η Πιονγιάνγκ δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ».

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ