Σε ρυθμούς Brexit οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές στη Βρετανία

Στις κάλπες αύριο οι Βρετανοί ενόψει Ευρωεκλογών

Το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που διεξάγονται αύριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα παραμένουν διχασμένα.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ;

Τα εκλογικά κέντρα για τους περίπου 46,8 εκατ. ψηφοφόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν στις 07.00 (τοπική ώρα, 09.00 ώρα Ελλάδας) αύριο, Πέμπτη, και κλείνουν στις 22.00 (τοπική ώρα, 00.00 ώρα Ελλάδας) το βράδυ της ίδιας ημέρας.

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ;

Το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίζεται σε 12 εκλογικές περιφέρειες --εννέα στην Αγγλία και από μία για τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Συνολικά, η χώρα εκλέγει 73 ευρωβουλευτές.

ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ;

Η Βρετανία συμμετέχει στις ευρωεκλογές διότι καθυστέρησε την ημερομηνία της εξόδου της από την ΕΕ, αλλά οι ευρωβουλευτές της θα αποχωρήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν επισυμβεί το Brexit.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ;

Δεν επιτρέπεται να ανακοινωθούν αποτελέσματα πριν κλείσουν οι κάλπες σε όλη την ΕΕ, κάτι που αναμένεται αργά το βράδυ της Κυριακής.

Η καταμέτρηση στην Αγγλία και την Ουαλία θα ξεκινήσει πριν από τις 22.00 (τοπική ώρα) της Κυριακής, σε κάποιες περιοχές της Σκοτίας θα ξεκινήσει λίγο αργότερα. Στις νήσους που είναι δυτικά της Σκοτίας δεν γίνεται καταμέτρηση τις Κυριακές, άρα το αποτέλεσμα δεν θα είναι γνωστό πριν από τη Δευτέρα. Η καταμέτρηση στη Βόρεια Ιρλανδία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει 1-2 ημέρες.

Δεν υπάρχει exit poll.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ;

Το κόμμα Brexit του Φάρατζ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών και των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις με βάση την πρόθεση ψήφου.

Στο στρατόπεδο του "Remain", ωστόσο, οι ψήφοι θα είναι μοιρασμένοι μεταξύ πολλών κομμάτων με ισχυρό φιλοευρωπαϊκό προφίλ: Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Αλλαγή στη Βρετανία (Change UK) και Πράσινοι.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟ 2014;

Στις ευρωεκλογές του 2014, όπου το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 35,6%, το κόμμα UKIP έλαβε ποσοστό 26,77% και εξέλεξε 24 ευρωβουλευτές, οι Εργατικοί έλαβαν ποσοστό 24,74% με 20 ευρωβουλευτές και οι Συντηρητικοί ποσοστό 23,31% και 19 ευρωβουλευτές. Οι υπόλοιπες 10 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο μοιράστηκαν μεταξύ 7 μικρότερων κομμάτων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ