Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού, η κατάθεση χαρτών

Τί προτείνουν οι Ελληνοκύπριοι και τι ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

Οι χάρτες που αντάλλαξαν οι δύο πλευρές,  θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από τους υπεύθυνους Κτηματολογίου, προκειμένου να αποφανθούν αν η πρόταση της άλλης πλευράς είναι εντός του πλαισίου της πρόσφατης συμφωνίας.

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών»: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.

Πρώτη φορά ανταλλάσσονται χάρτες από το 1976, τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης

Είναι η πρώτη φορά από το 1976 που ανταλλάσσονται χάρτες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ενημέρωση που έκανε μετά την ανταλλαγή των χαρτών.

Κάνοντας λόγο για «σημαντική εξέλιξη», ο Κύπριος εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δικαιολογούν τη διακοπή των συνομιλιών. Είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης, τόνισε.

Παρόλ' αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη συγκεκριμένες αντιρρήσεις επί του σχεδίου-χάρτη που τους ενεχείρισε η άλλη πλευρά, αντιρρήσεις που κατέθεσε γραπτώς ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θέλησε στην παρούσα φάση να αποκαλύψει ποια είναι τα σημεία με τα οποία διαφωνεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Αύριο, διευκρίνισε, δεν υπάρχουν δικοινοτικές συνομιλίες, καθώς η πολυμερής Διάσκεψη θα ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Εισαγωγικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι χάρτες που ανταλλάχθηκαν είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μον Πελεράν, δηλαδή παραχωρούν ποσοστό 28,2% έως 29,2% στην τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσονται χάρτες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη», σημείωσε.

Από τη μελέτη του χάρτη που υποβλήθηκε από την τουρκοκυπριακή πλευρά, κατ' αρχάς εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στο 29,2%, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να κρύψει ότι από την άλλη, υπάρχουν πρόνοιες του χάρτη «που δεν μας ικανοποιούν, και οι διαφωνίες έχουν ήδη υποβληθεί, γραπτώς μάλιστα, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, με πολύ συγκεκριμένα σχόλια επί των τουρκοκυπριακών προτάσεων». Ερωτηθείς αν υποβλήθηκαν αντίστοιχες ενστάσεις από τον Μουσταφά Ακιντζί, απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει, δεν υπέβαλε αντίστοιχες γραπτές προτάσεις ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν. Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το mignatiou.com, με βάση το χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς που κινείται στο 28,2% (η έκταση του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου), περιλαμβάνει την πόλη και παραλία της Μόρφου και τα χωριά της Κυθρέας όπως και την περιοχή του Αποστόλου Βαρνάβα ενώ στόχος είναι η επιστροφή πέραν των 90.000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου. Επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι και η επιστροφή της Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς και οι ακτογραμμές να καλύπτουν 50,4%.

Όπως είναι γνωστό, η τουρκοκυπριακή πλευρά κινείται στο ποσοστό 29,2% και στη βάση αυτή θα παρουσιάσει και τις προτάσεις της σε χάρτη. Είναι προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο του χάρτη που θα παρουσιάσει η τουρκική πλευρά καθώς δεν έχει σημασία τόσο το ποσοστό αλλά οι περιοχές που θα επιστραφούν. Δύσκολα ο χάρτης θα περιλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου, εκτός εάν οι Τούρκοι κάνουν την …”έκπληξη”.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, οι θέσεις που παρουσιάζονται, δεν είναι οι τελικές αλλά αποτελούν την αφετηρία για διαπραγμάτευση και ενδεχομένως ο δρόμος να είναι μακρύς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ