«Στριμωγμένος» ο Τραμπ

Οι δήμαρχοι των παραμεθόριων περιοχών υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «κρίση» στα σύνορα.

Η επίκληση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης είναι η μόνη διέξοδος που έχει απομείνει στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, προκειμένου να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Μετά την αποτυχία των τελευταίων προσπαθειών διαμεσολάβησης, ο Τραμπ φέρεται έτοιμος να ζητήσει με προεδρικό διάταγμα χρήματα από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

Μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με παράκαμψη των εξουσιών του Κογκρέσου για τον καθορισμό των κρατικών δαπανών και είναι βέβαιο ότι θα προσβληθεί δικαστικά. Θα ακολουθήσει παρατεταμένη διαμάχη, αλλά εν τω μεταξύ, ο Τραμπ θα μπορέσει να επικαλεστεί κάποιου είδους νίκη και έτσι να σταματήσει την ομηρία 800.000 απλήρωτων δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να υπογράψει τις τρέχουσες δαπάνες σειράς υπουργείων και υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, επιχειρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο να εκβιάσει την υποστήριξη του Κογκρέσου για το τείχος που φιλοδοξεί να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό.

«Ο δρόμος που οδηγεί από την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης στην κατασκευή του τείχους με προεδρικό διάταγμα είναι ασαφής, αλλά αυτό θα επιτρέψει τουλάχιστον στον πρόεδρο να βγει από τη γωνία στην οποία μόνος του μπήκε», δήλωσε ο αναλυτής Τσαρλς Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» και «Ουάσιγκτον Ποστ», ο Τραμπ έχει ζητήσει από το σώμα μηχανικού του στρατού να διαθέσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό του για την κατασκευή του τείχους. Επίσης, έχει ζητήσει πληροφορίες για το πόσο γρήγορα θα ήταν τεχνικά εφικτό να ξεκινήσει η κατασκευή, σε περίπτωση κήρυξης εκτάκτου ανάγκης.

Η διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εισήλθε στην 21η ημέρα της, ξεπερνώντας το ρεκόρ του μακρύτερου κλεισίματος, στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Η επίκληση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης έχει προβληματίσει οπαδούς των πολιτικών ελευθεριών, αλλά και συμμάχους του Αμερικανού προέδρου. Και οι δύο πλευρές ανησυχούν για το προηγούμενο που μπορεί να συνιστά μια τέτοια απόφαση. «Ποια άλλα δικαιώματα μπορούν να περισταλούν υπό το κράτος εκτάκτου ανάγκης;» διερωτήθηκε η συγγραφέας Ναόμι Κλάιν. «Ακόμη και εγώ έχω βαρεθεί το Δόγμα του Σοκ, αλλά αυτό που κάνει ο Τραμπ είναι λίγο ακραίο». Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, οι αντιρρήσεις ήταν ανάλογες. «Αν ο Τραμπ διαβεί τον Ρουβίκωνα, τι θα εμποδίσει έναν μελλοντικό Δημοκρατικό πρόεδρο να χαρακτηρίσει “εθνική έκτακτη ανάγκη” την κλιματική αλλαγή, ή την υγεία από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του;», διερωτήθηκε ο αναλυτής Κρις Κρούγκερ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ