Την Κούβα θα επισκεφτεί τον Νοέμβριο ο βασιλιάς της Ισπανίας

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έγινε ο πρώτος αρχηγός ισπανικής κυβέρνησης που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κούβα έπειτα από τρεις δεκαετίες τον περασμένο Νοέμβριο

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ΄ θα επισκεφθεί την Κούβα τον Νοέμβριο, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 500 χρόνια από την ίδρυση της πόλης της Αβάνας, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Τζουζέπ Μπορέλ, ο οποίος βρίσκεται στη νήσο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η επίσκεψη θα γίνει τον Νοέμβριο. Έχουμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές τη 10η Νοεμβρίου στην Ισπανία, η επίσκεψη θα γίνει αμέσως μετά την ημέρα αυτή», διευκρίνισε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που θα κάνει Ισπανός μονάρχης στο νησί υπό σοσιαλιστική κυβέρνηση έπειτα από εκείνες του Χουάν Κάρλος το 1999, για μια ιβηροαμερικανική σύνοδο, και το 2016, για την κηδεία του Φιδέλ Κάστρο.

Η επίσκεψη αντιμετωπίζεται ως μια καλοδεχούμενη ένδειξη υποστήριξης από πλευράς της Μαδρίτης στην κυβέρνηση της Κούβας, η οποία είναι αντιμέτωπη με την ολοένα πιο έντονη εχθρότητα των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της Ισπανίας σταδιακά βελτίωσε τις σχέσεις της με την άλλοτε αποικία της τα τελευταία χρόνια, εντός των ορίων της αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κούβα.

«Είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια σημαντική επίσκεψη, που θα σημάνει ένα νέο σημείο καμπής στις σχέσεις ανάμεσα στους λαούς μας», είπε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Μπορέλ μετά τη συνάντησή του με τον Κουβανό ΥΠΕΞ Μπρούνο Ροντρίγκες, κατά τη διάρκεια της οποίας εθίγησαν «όλα τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, που είναι πολλά».

Ο Ροντρίγκες χαρακτήρισε την επιβεβαίωση «της επίσκεψης της αυτού μεγαλειότητας του βασιλιά της Ισπανίας στην Αβάνα χωρίς αμφιβολία εξαιρετική είδηση», υποσχόμενος ότι τόσο ο Φίλιππος όσο και η βασίλισσα Λετίθια θα συναντήσουν «θερμή φιλοξενία από την κυβέρνηση και τον λαό μας».

Η Ισπανία έχει μετατραπεί πλέον στον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κούβας, ενώ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς σε πολιτιστικό επίπεδο με τη νήσο της Καραϊβικής. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έγινε ο πρώτος αρχηγός ισπανικής κυβέρνησης που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κούβα έπειτα από τρεις δεκαετίες τον περασμένο Νοέμβριο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ