Υπεξαιρέσεις δισεκατομμυρίων στην κρατική διαστημική εταιρεία Roskosmos

Οι ανακριτικές αρχές πραγματοποιούν επί πέντε χρόνια έρευνες

O πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν ανακοίνωσε σήμερα, κατά την διάρκεια Διεθνούς νομικού φόρουμ Νεολαίας που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, ότι οι ανακριτικές αρχές πραγματοποιούν επί πέντε χρόνια έρευνες για περιπτώσεις υπεξαιρέσεων μεγάλων χρηματικών ποσών που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ρούβλια.

«Με την υπόθεση της Roskosmos ασχολούμαστε ήδη εδώ και πέντε χρόνια, όπου δεν υπάρχει ούτε αρχή ούτε τέλος, εκεί κλέβουν δισεκατομμύρια ρούβλια. Μάλιστα το σχήμα της κλοπής είναι απλό. Αρχικά τα ποσά στέλνονται (στο εξωτερικό-σ.σ.), στην οικογένεια και μετά εμφανίζεται ο ίδιος ο παίκτης», δήλωσε ο Μπαστρίκιν.

Ο Ρώσος αξιωματούχος ωστόσο δεν ανάφερε συγκεκριμένα πόσα δισεκατομμύρια ρούβλια έχουν υπεξαιρεθεί (1 ευρώ = 73 ρούβλια).

Το γραφείο τύπου της κρατικής εταιρείας Roskosmos δήλωσε στο πρακτορείο Interfax, ότι η Roskosmos ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στις έρευνες και συνεργάζεται με την Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας.

Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Kommersant , επικαλούμενη δικές της πηγές έγραψε ότι ο γενικός διευθυντής επιστημονικό-ερευνητικού ινστιτούτου της Roskosmsos που εξειδικεύεται στον τομέα των διαστημικών οργάνων, Γιούρι Γιάσκιν με πρόφαση ότι θα λείψει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους διέφυγε στο εξωτερικό. Η αναχώρηση του για το εξωτερικό έγινε ενόψει ελέγχων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στο Ινστιτούτο του οποίου ήταν επικεφαλής. Μία από τις πηγές την οποία επικαλείται η εφημερίδα Kommersant δήλωσε ότι ο Γιάσκιν ενδεχομένως φοβόνταν μήπως αποκαλυφθούν στοιχεία για υπεξαιρέσεις κονδυλίων που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τo γραφείο τύπου της Roskomsos με δήλωση του στο πρακτορείο Ria Novosti, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιούρι Γιάσκιν αποχώρησε οικειοθελώς από το ινστιτούτο υποβάλλοντας την παραίτηση του όντας στο εξωτερικό στις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με τον νόμο ο Γιάσκιν είχε το δικαίωμα να υποβάλλει την παραίτηση του όντας στο εξωτερικό, δήλωσε εκπρόσωπος της Roskosmos, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή την στιγμή πραγματοποιούνται οικονομικοί έλεγχοι στο εν λόγω ινστιτούτο. Νέος γενικός διευθυντής του επιστημονικό-ερευνητικού ινστιτούτου της Roskosmsos διορίσθηκε ο Αλεξέι Σασκόφ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ