Ε.Ν.Ε:Να χρησιμοποιείται ορθά ο όρος "νοσηλευτής - νοσηλεύτρια"

Ε.Ν.Ε:Να χρησιμοποιείται ορθά ο όρος "νοσηλευτής - νοσηλεύτρια"

Ανακοίνωση της Ένωσης Νοσηλευτών ΕλλάδοςΗ Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.) Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), εθνικής εμβέλειας, σωματειακής φύσεως, εποπτευόμενη από το Υπουργείο Υγείας, επαγγελματικό επιμελητήριο των Νοσηλευτών της χώρας και θεσμικό όργανο προάσπισης των δικαιωμάτων τους, με αφορμή περιστατικά παραποίησης του επαγγελματικού τίτλου των Νοσηλευτών από ορισμένα μέλη σας, σας επισημαίνει τα ακόλουθα:

Όπως γνωρίζετε, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του COVID-19 και κατά συνέπεια αποτελεί πρωταγωνιστή στην καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση. Κατά τη διάρκεια αρκετών τηλεοπτικών μεταδόσεων, δελτίων ειδήσεων και ζωντανών συνδέσεων έχει παρατηρηθεί από ορισμένους δημοσιογράφους και παρουσιαστές η εσφαλμένη χρήση του παρωχημένου όρου «Νοσοκόμος – Νοσοκόμα» και όχι του ορθού και νομοθετικά κατοχυρωμένου εδώ και τριάντα πέντε χρόνια όρου «Νοσηλευτής – Νοσηλεύτρια – Νοσηλευτικό προσωπικό» που αποτελεί τον επαγγελματικό τίτλο και επιστημονικό χαρακτηρισμό.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5§2 Α του Νόμου 1579/1985 (Ρυθμίσεις για την εφαρμογή και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις, ΦΕΚ Α΄ 217/1985), καθιερώνεται ο επαγγελματικός τίτλος του νοσηλευτή και της νοσηλεύτριας στους πτυχιούχους ή διπλωματούχους των: α) Τμημάτων νοσηλευτικής Α.Ε.Ι. β) Νοσηλευτικών τμημάτων Τ.Ε.Ι. γ)(…)» Ακολούθως με το Νόμο 3252/2004: συστήνεται ως Ν.Π.Δ.Δ. η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, της οποίας μέλη σύμφωνα με το Άρθρο 3, παράγραφος 2: είναι υποχρεωτικά όλοι οι νοσηλευτές που είναι απόφοιτοι α) απόφοιτοι Τμημάτων Νοσηλευτικών Α.Ε.Ι., β) Νοσηλευτικών Τμημάτων…»

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι ενδεχόμενες αναφορές δημοσιογράφων του καναλιού σας στον παρωχημένο και ανήκοντα στον περασμένο αιώνα τίτλο του «Νοσοκόμου – Νοσοκόμας» αποτελούν ξεκάθαρη υποτίμηση του επαγγελματικού τίτλου και του επιστημονικού ρόλου του Νοσηλευτή – Νοσηλεύτριας και παραποίηση της επιστημονικής τους ταυτότητας.

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι η Νοσηλευτική είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως Επιστήμη και Τέχνη και επίσης, ότι το έτος 2020 έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Διεθνές Έτος Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών.

Η ως άνω ενέργεια, που θέλουμε να ελπίζουμε ότι οφείλεται σε συγγνωστή πλάνη, αποτελεί στην ουσία υποτίμηση του σημαντικότατου έργου όλων των Νοσηλευτών – Νοσηλευτριών, οι οποίοι μάχονται ηρωικά καθημερινά με όλες τους τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του COVID – 19, στο κλινικό και στο ερευνητικό πεδίο, ώστε όλοι οι πάσχοντες να επιστρέψουν στους οικείους τους, υγιείς. Για το λόγο αυτό και οι ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ χαρακτηρίστηκαν από τον Πρωθυπουργό οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες.

Συνεπεία των ανωτέρω, σας καλούμε όπως άμεσα προβείτε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την ενημέρωση των υπαλλήλων σας, με σκοπό αυτοί, σε συμμόρφωση με τις αρχές του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, να χρησιμοποιούν ορθά τον επαγγελματικό τίτλο του Νοσηλευτή- Νοσηλεύτριας που καθιερώθηκε προ 35 ολόκληρων ετών και να παραλείπουν την υποτιμητική ενέργεια χρήσης του όρου Νοσοκόμος- Νοσοκόμα που δεν αντικατοπτρίζει τον επιστημονικό ρόλο των Νοσηλευτών που μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις κατά της πανδημίας και πρέπει να χαίρουν εκτίμησης και όχι υποτίμησης και παραποίησης του τίτλου τους.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ