Η Αλήθεια σου!

Γιώργος Σαριδάκης
Γιώργος Σαριδάκης

"Να ξεστομίσεις μιαν αλήθεια με κίνδυνο τη δημιουργία σειράς προβλημάτων ή να παραμείνεις αμέτοχος και να συμφωνήσεις (αν χρειαστεί) σε ένα ψέμα"

του Γιώργου Σαριδάκη

Αρκετές είναι οι φορές που βρίσκομαι σε συζητήσεις φιλικού ή επαγγελματικου χώρου όπου δηλώνονται διάφορες γνώμες και απόψεις σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να ομολογείται η αλήθεια για ένα θέμα…ακόμα και όταν υπάρχει ισχυρή η πιθανότητα στο άκουσμα της να προκληθούν τραύματα που αφήνουν ξοπίσω πόνο και ανοιχτές πληγές. 

Μη σας πω ότι, ενίοτε δε, πιάνω και τον εαυτό μου να αναρωτιέται το ίδιο πράγμα. Να ξεστομίσεις μιαν αλήθεια με κίνδυνο τη δημιουργία σειράς προβλημάτων ή να παραμείνεις αμέτοχος και να συμφωνήσεις  (αν χρειαστεί) σε ένα ψέμα, αποφεύγοντας τις πολλές εντάσεις και την αναστάτωση.
Πραγματικά, είναι κάτι πολύ δύσκολο αν κάτσεις και το καλοσκεφτείς. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι προτιμούν να αποκρύπτουν την αλήθεια…συναινώντας, έτσι, στην διατήρηση μιας υποτιθέμενης ησυχίας. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουν να κρατούν αλώβητη την εικόνα τους (προς τα έξω) αφού δεν έγιναν δυσάρεστοι και, επίσης,  αισθάνονται  καλά(;) με τον εαυτό τους, με το σκεπτικό ότι ουδείς προσβλήθηκε ή ενοχλήθηκε από τις πράξεις τους και δεν έγιναν (οι ίδιοι) αυτουργοί  μύριων «κακών». 
Είναι όμως χρήσιμο όλα αυτό;  Πως μπορεί να σταθεί και «να ευδοκιμήσει» οτιδήποτε στη ζωή, που ως μοναδικά στηρίγματα και πρωτεύοντα υλικά χρησιμοποιεί το ψέμα ή την διαστρέβλωση της αλήθειας.
Κατ’ εμέ, η προσπάθεια υποστήριξης και συγκάλυψης ενός ψέματος οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις, αλλά και στην προστασία μιας «ευτυχίας» που ουσιαστικά δεν υφίσταται, διότι (εν τοις πράγμασι) αποτελεί κάτι το πλασματικό και αδύναμο. 
Η επιχειρηματολογία του ψέματος τα μόνα που διατρανώνει αφορούν - κατά περίσταση - την ενίσχυση εσωτερικών σημείων ανασφάλειας (όπου και απορρέει), την απουσία σεβασμού προς τον συνομιλητή, την μη επάρκεια και ικανότητα διαχείρισης και ανταπόκρισης των πραγματικών συνθηκών, την εξυπηρέτηση «πονηρών» σκοπών.  
Έτσι, σε οποιεσδήποτε προσωπικές ή κοινωνικές σχέσεις ο καθένας (μας) ας μην αναλώνεται σε τέτοιες πρακτικές που στερούνται σε περιεχόμενο και σημαντικότητα. Μόνο όταν αποδεχτεί κάποιος και κάνει κτήμα του την αλήθεια, θα κατανοήσει την υπέρτατη αξία της μέσα από την ικανοποίηση και την λύτρωση που θα λάβει ώστε να προχωρήσει παρακάτω. 
Και για το κλείσιμο, αναφέρω τούτο: Το δάκρυ μιας αλήθειας…αξίζει χίλιες φορές περισσότερο από την χαρά ενός ψέματος.


Ο Γιώργος Σαριδάκης είναι Κοινωνικός Λειτουργός

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ