Η επιχειρηματική αβεβαιότητα βρίσκει "παρηγοριά" ... στο τηλέφωνο!

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Ακόμη και περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού έχουν διαχειριστεί οι ψυχολόγοι της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ

Αυξημένες καταγράφονται στην Κρήτη οι περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού, με τα ποσοστά να υπερβαίνουν αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας. Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της ΟΕΒΕΝΗ που λειτουργεί από το 2012 εξακολουθεί να λαμβάνει πολλά τηλεφωνήματα από επιχειρηματίες και μη, που λυγίζοντας από την οικονομική κρίση, απευθύνονται για στήριξη, στην ψυχολόγο της γραμμής, Βασιλική Ζησίμου, μέλος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας Internus.

Η γραμμή 2810 390708 καταγράφει περιστατικά κατάθλιψης, οικονομικά προβλήματα, αποδιοργανωτικό άγχος, οικογενειακά προβλήματα, διαταραχές στον ύπνο και τη λήψη τροφής, κρίσεις πανικού και στρες, ενώ έχει υπερβεί τα όρια του νομού Ηρακλείου, καθώς στη Γραμμή απευθύνονται άτομα όχι μόνο από το Ηράκλειο αλλά και από άλλες πόλεις εντός και εκτός Κρήτης. Μάλιστα η Γραμμή έχει δεχτεί κλήση ακόμη και από το εξωτερικό.

"Τα προβλήματα είναι συνεχιζόμενα, το ίδιο και η αβεβαιότητα" - λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπος Λεκάκης, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στη χώρα βρίσκονται "στον πάτο", με μόλις ένα 3% να επενδύει. "Ανθούν επιχειρήσεις με χαμηλό ρίσκο, όπως είναι επιχειρήσεις εστίασης, όμως οι τζίροι έχουν πέσει κι εκεί, και δεν αποκλείεται αν συνεχιστεί η κατάσταση, να δούμε ένα κύμα λουκέτων και σε αυτές τις επιχειρήσεις" - υπογράμμισε ο κ.Λεκάκης, εξηγώντας ότι είναι δύσκολο να αντιστραφεί το κλίμα, αν δε μειωθεί η φορολογία και δεν αυξηθούν οι μισθοί για να λειτουργήσει η αγορά.

Κατά τους πρώτους 22 μήνες λειτουργίας της Γραμμής Στήριξης, το φύλο που "κυριαρχούσε" στα τηλεφωνήματα ήταν το γυναικείο, όμως με την πάροδο του χρόνου, η "ζυγαριά" ισορροπεί και ο αριθμός ανδρών και γυναικών που καλούν τείνει να εξισωθεί.

Ως τον Οκτώβριο του 2014, οι ψυχολόγοι της Γραμμής είχαν έρθει αντιμέτωποι με 11 περιπτώσεις αυτοκτονικού ιδεασμού, εκ των οποίων οι 8 ήταν άνδρες και οι 3 γυναίκες. Επειδή όμως συνηθίζουμε, με ευκολία, να αποδίδουμε τα πάντα στην οικονομική κρίση, κρίσιμο είναι το στοιχείο, ότι από τα 11 άτομα, τα 6 είχαν ιστορικό κατάθλιψης. "Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα background, το οποίο σίγουρα πάντως επιτείνει η οικονομική κρίση" - σχολιάζουν οι ψυχολόγοι.

Στα 767 τηλεφωνήματα που η Γραμμή δέχτηκε τους πρώτους 22 μήνες λειτουργίας της προστέθηκαν ακόμη 470, το 2015, ενώ ως τον Ιούλιο του 2016 είχαν τηλεφωνήσει ακόμη 84 άτομα. Μέσα στο 2015 καταγράφηκαν 14 περιστατικά αυτοκτονικότητας και το 2016 ακόμη τρία.

Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς αφενός το δυσμενές οικονομικό κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχολογία επιχειρηματιών και μη, κι αφετέρου τα δεδομένα δείχνουν ότι καλύπτει την ανάγκη αρκετών να εκφράσουν το πρόβλημά τους για να βρουν λύση στο αδιέξοδο. Από την αρχή του 2017 ως σήμερα, η ψυχολόγος Βασιλική Ζησίμου έχει δεχτεί 69 κλήσεις, με τις πόλεις εκτός Κρήτης να "εμφανίζονται" ολοένα και συχνότερα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Άνθρωποι από τις Σέρρες, τη Ρόδο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν ζητήσει στήριξη.

Την ίδια στιγμή που εντός των συνόρων ο δρόμος για τους επιχειρηματίες είναι στρωμένος ... με αγκάθια, επιχειρήσεις και από την Κρήτη επιλέγουν το δρόμο ... της φυγής. Επιλέγουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, προκειμένου να λειτουργήσουν σε ένα πιο "φιλόξενο" επιχειρηματικό περιβάλλον. 

"Πολλές επιχειρήσεις που δε χρειάζεται να έχουν παραγωγική δραστηρότητα στην Ελλάδα, φεύγουν για να γλιτώσουν την υψηλή φορολογία" - λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χ.Λεκάκης, εξηγώντας ότι μπροστά στη φορολογία του 29% στην Ελλάδα, η γειτονική Βουλγαρία με τη φορολογία στο 10% φαντάζει ... εξαιρετικά ελκυστική.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ