ΕΛΛAΔΑ

Ελλάδα - Τουρκία: Προσεκτικά προετοιμάζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

"Πυρετός" προετοιμασίας

Ελλάδα - Τουρκία: Προσεκτικά προετοιμάζεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας

Εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπει η Αγκυρα, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται «με καλή κι εποικοδομητική διάθεση, αλλά και με μηδενική αφέλεια», όπως λέει παράγων του υπουργείου Εξωτερικών, για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, που θα συγκληθεί στην Αθήνα την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου.

Η συνεδρίαση του οργάνου, το οποίο δεν έχει λειτουργήσει μετά το 2016, αποτελεί το αποκορύφωμα της διπλωματικής προσπάθειας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, με τη στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση, προκειμένου να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση και τα ξεκάθαρα μηνύματα από Ευρώπη κι Αμερική, ότι αυτή η επαναπροσέγγιση περνά μέσα από τη ριζική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα τρία κανάλια βελτίωσης των σχέσεων 

Κατά το τελευταίο πεντάμηνο, Αθήνα κι Αγκυρα επιχείρησαν να συσφίξουν ουσιαστικά τις διμερείς σχέσεις μέσα από τρία κανάλια: Πολιτικό διάλογο, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θετική ατζέντα.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η αποφυγή προκλήσεων από την τουρκική πολεμική αεροπορία, δηλαδή η παύση των παραβιάσεων και παραβάσεων στον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών, η ελαχιστοποίηση των μεταναστευτικών ροών και, γενικότερα, η αποφυγή προκλήσεων στο Αιγαίο.

Σημαντικό ρόλο στην πολύμηνη νηνεμία ανάμεσα στις δυο πλευρές του Αιγαίου, έπαιξε και ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τους Τούρκους

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια νέα έξαρση μαξιμαλιστικών δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας και παράλληλα η επανεμφάνιση παραβατικών συμπεριφορών εκ μέρους των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Στις αρχές της εβδομάδας, μιλώντας στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυναμίτισε το κλίμα όταν, μιλώντας για τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι «στην καρδιά των Τούρκων η Γάζα δεν έχει διαφορά από το Καραμπάχ, όπως η Θεσσαλονίκη από τη Μοσούλη για να καταλήξει ότι «βλέπουμε τις δικές μας αρχαίες πόλεις και την Ιερουσαλήμ το ίδιο».

Ακόμα και ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι «τουρκική» ενώ έκανε και αναφορά στους… «ομογενείς» των Τούρκων που ζουν στα Δωδεκάνησα! Οι αναφορές αυτές δημιούργησαν ανησυχία στην Αθήνα, μήπως ο κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα, εκτραπεί σε ακραίες δηλώσεις κατά του Ισραήλ ή υπέρ της Χαμάς, κάτι που θα δυσκολέψει πολύ και τις εργασίες του Συμβουλίου.

Ποιοι θα συμμετέχουν στο Συμβούλιο

Γι' αυτό η ελληνική πλευρά διεμήνυσε την ενόχλησή της, ωστόσο δεν σταμάτησε τις προετοιμασίες για τη δύσκολη αλλά και αναγκαία συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, στο οποίο θα συμμετέχει όχι μόνο σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες από τα υπουργεία Άμυνας, Πολιτισμού, Μετανάστευσης, Τουρισμού, Παιδείας και φυσικά Οικονομίας.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που συνεδριάζει για πέμπτη φορά κατά τα τελευταία 13 χρόνια και δημιουργήθηκε από τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2010, θα ξεκινήσει με διμερείς συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων υπουργών στους παραπάνω τομείς.

Δηλώσεις από Μητσοτάκη και Ερντογάν 

Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, παρουσία των δυο υπουργών Εξωτερικών, Γεραπετρίτη και Φιντάν, καθώς και των διπλωματικών συμβούλων των δυο ηγετών, Άννας- Μαρίας Μπούρα και Τσαγατάι Κιλίτς.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και μετά θα συνεδριάσει σε ολομέλεια το Ανώτατο Συμβούλιο υπό την προεδρία των δυο ηγετών, υπό την μορφή γεύματος εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή:imerisia.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση