Οι Ρεθυμνιώτες της Αττικής ξεναγήθηκαν στην έκθεση "ΝοΗΜΑΤΑ" του Μουσείου της Ακρόπολης

Newsroom
Newsroom

Από τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη

Στην έκθεση "ΝοΗΜΑΤΑ" του Μουσείου της Ακρόπολης ξεναγήθηκαν την Πέμπτη 4 Απριλίου μέλη του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής "Το Αρκάδι".

Με αφορμή την ξενάγηση αυτή ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Γιώργος Βλατάκης αναφέρει:

"Την ενσάρκωση των υψηλών «ΝοΗΜΑΤΩΝ»  της τέχνης βίωσαν μέλη του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», στο Μουσείο της Ακρόπολής την Πέμπτη 04 Απριλίου 2024 , σε μία μοναδική και ξεχωριστή ξενάγηση από τον ίδιο τον διευθυντή του μουσείου τον καθηγητή κ. Νικόλαο Σταμπολίδη και επίτιμο μέλος του συλλόγου, τον mr Αρχαία Ελεύθερνα.
Το αίτιο ο πρόεδρος κος Γεώργιος Βλατάκης ο οποίος λογω συνδέσμου  μακροχρόνιας φιλίας με το κο καθηγητή κατάφερε να  έχει το προνόμιο ο σύλλογος να ξεναγηθεί στην εξαιρετική αυτή έκθεση την οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο ίδιος ο κ. Σταμπολίδης.

Ομάδα 35 των εν Αττική Ρεθυμνίων από το σύλλογο το ΑΡΚΑΔΙ  είχαν την εξαιρετική ευκαιρία να θαυμάσουν το σύνολο 165 εκθεμάτων ητοι αγαλμάτων , ζωγραφικών πινάκων , αγγείων , νομισμάτων, αντικειμένων από διάφορα μουσεία του κόσμου τα οποία ζωντάνεψαν στην κυριολεξία από την ξενάγηση που προσέφερε εγκαρδίως ο κος Νίκος Σταμπολίδης. 

Ο συνδυασμός των σπάνιων έργων τέχνης  και η ξενάγηση από τον ίδιο το κο καθηγητή ανήγαγε την σύναξη σε ένα δημιουργικό  μάθημα γνώσεων . Μας εφοδίασε με τόσες γνώσεις που δεν υπήρχε άνθρωπος που να έφυγε, χωρίς να ήταν  γεμάτος αλλά  και ψυχικά εμφορούμενος .

Ο καθηγητής κ. Νικος Σταμπολίδης μας άνοιξε το Ν ο ΗΜΑ της ψυχής του και εμείς κρατώντας το  νήμα ,ακλουθούσαμε πιστά από την αρχή μέχρι το τέλος σε αυτην την  εξαιρετικά απαιτητική αλλά και συναρπαστική έκθεση,. Πρόκειται για μια τετραλογία, που παρουσιάζει μαζί τέσσερεις διαφορετικές περιόδους της τέχνης. την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και Νεότερη Τέχνη

Αβάρετος που λέμε στην Κρήτη ο κος καθηγητής επι δυο ώρες έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε από γνώσεις τονίζοντας ότι η Ελλάδα μαζί με την γλώσσα και την ιστορία της, επι αιώνες αδιάκοπα διδάσκουν και φωτίζουν  παγκοσμίως.  Η ίδια η Ακρόπολη φωνάζει να τις επιστρέψουν τα μέλη της που τόσα χρόνια την έχουν ακρωτηριάσει και που κι εμείς ως σύλλογος ομοφώνως  συντασσόμαστε ενισχύοντας την φωνή της για αποκατάσταση.  

Είναι βέβαιον ότι κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κο καθηγητή ο οποίος είναι πακτωλός από γνώσεις  τόσο ιστορικές , γλωσσολογικές ,αρχαιολογικές , μυθολογικές ,με εμπεριστατωμένη επιστημονική λεπτομέρεια ,  με λεπτεπίλεπτο γούστο, με σπάνιο ρομαντισμό   . Σαν μαγνήτης τράβηξε ακόμη και απρόσκλητους συναδέλφους του αρχαιολόγους οι οποίοι δεν πίστευαν ότι ο ίδιος ξεναγούσε, κρεμάμενοι στην κυριολεξία από τα χείλη του.  

Η συναρπαστική ξενάγηση μας άφησε μια γλύκα μέσα από αλληγορίες, προσωποποιήσεις, συμβολισμούς , μεταφορές,  υπερβολές,  αινίγματα, ειρωνείες,  υπόνοιες και άλλα ακόμη που ως  όρους  συναντά κανείς σε κείμενα φιλοσοφικά ή ποιητικά, ρητορικά και άλλα. Έξι είναι συγκεκριμένα αυτές οι ενότητες, που μιλούν για τον  Χρόνο, τη Φύση, τις Θεότητες, τον Άνθρωπο και την Ανθρώπινη Φύση, τους Θεσμούς, τις «Αλληγορίες» και έναν Επίλογο ενώ κάθε μία από αυτές έχει μία ή περισσότερες υποενότητες, περιλαμβάνοντας πάντως στο σύνολό τους έξοχα έργα σε μια διασύνδεση μοναδικής αισθητικής και εκθεσιακής αντίληψης.

Μια πανδαισία έργων από μάρμαρο, πηλό, μέταλλο, καμβά και χρώμα, τα περισσότερα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά και τα οποία ενώνονται για να τέρψουν και να ευχαριστήσουν, να προβληματίσουν, να σε κάνουν να σκεφτείς και μαζί να χαρείς το έργο του Ζωγράφου του Μειδία σε ένα αγγείο από το Βρετανικό Μουσείο, τον Κρόνο-Χρόνο που τρώει τα παιδιά του, έργο του Ρούμπενς από το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, την προσωποποιημένη Ζωγραφική του Bourdon από ιδιωτική Συλλογή της Ρώμης, το χάλκινο αγαλμάτιο του Ύπνου από το Kunsthistorisches Museum της Βιέννης, τα Ψηφιδωτά της Θάλασσας και του Ωκεανού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Αλληγορία της θείας Μετάληψης από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τον Έρωτα και την Ψυχή από τα Musei Capitolini της Ρώμης, τις Ώρες / Εποχές από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με τις εποχές του Γιάννη Τσαρούχη από ιδιωτική Συλλογή, την Αλληγορία της Συκοφαντίας του Απελλή, κ.ά.

Όσοι διψούν για τέχνη να σπεύσουν να την απολαυσουν μέχρι 14-04-24. 

Τελειώνοντας από την δίωρη απολαυστική ξενάγηση του  κ. Σταμπολίδη θέλησα ως πρόεδρος του συλλόγου να τον ευχαριστήσω από τα μύχια της ψυχής μας και μιας και μιλούσε για αλληγορίες του αντιδώρησα κι εγώ μια αλληγορία λέγοντας του :

«Μια φορά ένας δαίμονας συνάντησε ένα άλλο κακό πνεύμα, έναν άλλο δαίμονα, ο οποίος κυλιόταν στο έδαφος, φώναζε και έκλαιγε σαν να είχε κυριευτεί από το πιο αβάσταχτο πόνο.

–Από τι υποφέρεις; ρώτησε ο πρώτος δαίμονας.

Ο άλλος απάντησε ανάμεσα σε δύο βογκητά:

–Έχω έναν άγγελο μέσα μου. Που Με βασανίζει»

Αυτός αγαπητοί μου είναι ο ραδιούργος, ο αινιγματικός, ο πολύτροπος ανήρ  κ. Νικος Σταμπολίδης με την καλή έννοια πάντα! Στο μυαλό αυτού του σύνθετου ανθρώπου οι συνδέσεις είναι ποιητικές και απρόσμενες, που μόνο ο Καβαφης και η Κικη Δημουλά τον αναπαύουν . Εμείς οι απόδημοι Ρεθεμνιώτες εσαεί ευγνώμονες ,διότι κάτω από το βουνό του Δία ο Νίκος Σταμπολίδης έφτιαξε ένα μουσείο-κόσμημα, έναν αρχαιολογικό χώρο και ένα πάρκο υποδειγματικό. Τριάντα οχτώ περίπου χρόνια ο καθηγητής παραμένει στην κρητική γη με το σκαλιδάκι του, για να φέρει μπροστά στα μάτια μας, όπως είχε οραματιστεί, θεούς και θνητούς, πολεμιστές και πριγκίπισσες.

 

Ένας  άνθρωπος φαινόμενο που αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο για τον τόπο μας και ιδίως για το Ρέθυμνο, όπου έχει τιμηθεί δύο φορές με τον χρυσό φοίνικα από την προεδρία της Δημοκρατίας , από πρεσβείες του εξωτερικού, διττώς από τον ιστορικό σύλλογο Ρεθυμνιων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» έχει δε λάβει πολλές  υψηλές διακρίσεις,  αλλά ακόμη  να  τιμηθεί από το Δήμο Ρεθύμνης ως επίτιμος δημότης παρά  τα πολλαπλά αιτήματα  του συλλόγου μας. Είθε!

Μεταξύ των τυχερών ήσαν η ομότιμη καθηγ. Βυζαντινης αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κα Μαιρη Κωνσταντουδακη – Κιτρομηλίδη, ο τ. δ. αστυν. Κ. Βασίλης Αποστολάκης, οι φιλόλογοι Μαρία Σαββακη – Σφακιανακη, η  Ελένη Λίτινα, η αειθαλής Ελευθερία Τσακωνα, η Μιραντα Γενεραλη,  η Δέσποινα Γαλλιακη, ο νεαρός αρχαιολόγος Κουμεντακης , ο δικηγόρος Λεωνίδας Βλατακης, ο Κώστας Λερακης κα. "

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ