ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο: Τι λέει ο παππούς για τη φροντίδα των οκτώ παιδιών
Η γειτόνισσα με το φαγητό και η πρόθεση του να μεταφέρει τα παιδιά στην Κύπρο - Τι δηλώνει στο Cretalive ο δικηγόρος του
Τη δική του εκδοχή για τα όσα εξελίχθηκαν το τελευταίο διάστημα και οδήγησαν τα οχτώ παιδιά της φυλακισμένης κόρης και του γαμπρού του προσωρινά στα "χέρια" της κοινωνικής υπηρεσίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, δίνει ο 60χρονος παππούς, ο οποίος υποστηρίζει ότι ήταν πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθει στη φροντίδα τους, καθώς βρέθηκε μόνος, χωρίς ουσιαστική στήριξη και χωρίς οικονομικούς πόρους.
Υπενθυμίζεται ότι ο 60χρονος δικάζεται σήμερα στο Αυτόφωρο, ενώ τα οκτώ παιδιά εξακολουθούν να φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Βενιζέλειο, έως ότου ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον τους.
Όπως έχουμε γράψει, μετά τη φυλάκιση των γονιών τους, η προσωρινή επιμέλεια των οχτώ παιδιών ανατέθηκε στη γιαγιά, από την πλευρά του πατέρα, η οποία όμως δεν άντεξε την τεράστια πίεση και την ευθύνη και έτσι τη φροντίδα τους ανέλαβε ο 60χρονος, με καταγωγή από την Κύπρο. Ο παππούς, ωστόσο, υποστηρίζει ότι όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε κάποιο σταθερό υποστηρικτικό πλαίσιο, πέρα από περιορισμένη βοήθεια κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, η οποία –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του– παρείχε κυρίως ψυχολογική υποστήριξη και όχι πρακτική ή οικονομική ενίσχυση.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν διαθέτει εισόδημα, καθώς δεν εργάζεται στο Ηράκλειο, γεγονός που επιβάρυνε δραματικά την καθημερινότητα των παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό, όπως υποστηρίζει, ότι ακόμη και για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως το φαγητό, καθοριστική ήταν η βοήθεια μιας γειτόνισσας, η οποία ευαισθητοποιήθηκε από την κατάσταση και "σίτιζε" την οικογένεια εδώ και καιρό.
Στο πλαίσιο αυτό, ο 60χρονος φέρεται να είχε εκφράσει την πρόθεση να πάρει τα παιδιά στον τόπο καταγωγής του, την Κύπρο, εκτιμώντας ότι εκεί θα μπορούσε να εξασφαλιστεί ένα πιο σταθερό περιβάλλον φροντίδας. Ωστόσο, όπως αναφέρει, το ενδεχόμενο αυτό προσέκρουσε κυρίως στην κατηγορηματική άρνηση της 13χρονου κοριτσιού, η οποία αντιδρούσε έντονα στην προοπτική μετακίνησης.
Ο παππούς επιμένει ότι δεν άσκησε κακοποίηση στα παιδιά και ότι η εικόνα που διαμορφώθηκε συνδέεται με την εξάντληση και την αδυναμία διαχείρισης μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, χωρίς επαρκή στήριξη από τις αρμόδιες δομές.
Ζήτησε θεσμική συνδρομή
Σε δήλωσή του στο Cretalive, ο δικηγόρος του παππού κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης αναφέρει:
«Ο εντολέας μου αρνείται κατηγορηματικά τις αποδιδόμενες πράξεις. Η εμπλοκή του στην υπόθεση προέκυψε αποκλειστικά στο πλαίσιο της προσωρινής και αυτόβουλης ανάληψης της επιμέλειας των ανήλικων εγγονιών του, λόγω αδυναμίας άλλου συγγενικού προσώπου ή αρμόδιας δομής κοινωνικής φροντίδας.
Οι αντικειμενικές δυσκολίες που προέκυψαν, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των ανηλίκων και της ήδη επιβαρυμένης οικογενειακής τους κατάστασης, οδήγησαν τον εντολέα μου να απευθυνθεί αυτοβούλως στις κατά τόπον και κατά νόμο αρμόδιες Αρχές, ζητώντας θεσμική συνδρομή. Κατά τη διάρκεια της σχετικής διαδικασίας, μία εκ των ανηλίκων προέβη σε καταγγελία περί άσκησης σωματικής βίας εκ μέρους του.
Η υπόθεση τελεί υπό δικαστική κρίση και αναμένουμε την πλήρη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών, με απόλυτο σεβασμό στις δικονομικές εγγυήσεις και στο τεκμήριο αθωότητας του εντολέα μου».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
