Κούρεμα χρεών ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης!

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

"Ο ένας στους τέσσερις δεν θα ανοίξει" λένε οι επαγγελματίες του κλάδου

Του Αντώνη Παντινάκη

Το ... “τέρας” των συσσωρευμένων χρεών περιμένει στη γωνία τους επιχειρηματίες της εστίασης! Το πότε και πώς θα επαναλειτουργήσει ο πολύπαθος κλάδος το γνωρίζουν μόνο ο Θεός και ο... ιός! Οι ειδικοί, που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, το ψάχνουν ακόμα.

Οι τελευταίες εισηγήσεις τους έχουν ως χρονικό ορίζοντα το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

“Ωραία, να ανοίξει η εστίαση. Με τί μέτρα θα ανοίξει;” αναρωτιέται ο επιχειρηματίας Γιώργος Ζερβάκης. “Γιατί, εάν αυτή τη στιγμή ανοίξουμε όπως λένε, με 30% πληρότητα και σε εξωτερικό χώρο μόνο, δεν μπορεί να βγει η δουλειά!”.

Σημαντική η λεπτομέρεια που επανατοποθετεί στο τραπέζι: “Μέσα από τις επιστρεπτέες που έχουν πάρει οι συνάδελφοι υποχρεούνται να διατηρήσουν το προσωπικό τους”. Άρα, συμπεραίνει πως “σε αυτή τη φάση, καλύτερα να μας έχουν κλειστούς, αν είναι να ανοίξουμε και να μπαίνουμε μέσα ακόμα περισσότερο!”.

“Μια ωρολογιακή οικονομική βόμβα” ετοιμάζεται “να σκάσει”!

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και ενδέχεται να χειροτερέψουν επικίνδυνα στο άμεσο μέλλον.

Ανασφάλεια, αβεβαιότητα και απαξίωση: Ένα εκρηκτικό μείγμα, σαν κι αυτό που μας περιγράφει ο κ. Ζερβάκης. “Μια ωρολογιακή οικονομική βόμβα”, έτοιμη να “σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης σύντομα”, όπως θα προειδοποιήσει!

“Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, δεν ξέρω, δεν υπάρχει ενημέρωση στην κυβέρνηση για το τί γίνεται ακριβώς στον κλάδο; Δεν έχουν γνώση για το τί πρέπει να κάνουν; Δεν μπορούν; Το σίγουρο είναι ότι νιώθουμε μία απαξίωση. Δυστυχώς, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν δίνει τη λύση στο κομμάτι της εστίασης, σ’ έναν κλάδο που απασχολεί 350.000 εργαζόμενους. Με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, αυτό που κάνουμε είναι να δανειζόμαστε. Δηλαδή, το κράτος αυτή τη στιγμή μας δίνει επιστρεπτέες προκαταβολές και ουσιαστικά συσσωρεύει πιο πολύ χρέος πάνω μας. Επίσης, υπάρχει μία αβεβαιότητα. Δεν γνωρίζουμε πότε θα πάρουμε επιστρεπτέα προκαταβολή, τί ποσό θα πάρουμε, για να κάνουμε έναν προγραμματισμό”.

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί, προκύπτει κι επιβεβαιώνεται κιόλας απ’ τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του: “Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Ένας στους τέσσερις συναδέλφους δεν θα ανοίξει καθόλου την επιχείρησή του. Και οι υπόλοιποι θα δυσκολευτούν πολύ να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του 2021”.

Το πιο λογικό για τον κ. Ζερβάκη θα ήταν “να γίνει ένα κούρεμα των χρεών που συσσωρεύονται αυτή την περίοδο”.

Η βοήθεια απ’ τον Δήμο Ηρακλείου είναι καλοδεχούμενη, μια σανίδα σωτηρίας σε έναν... ωκεανό προβλημάτων. “Θεωρούμε ότι το χρέος του Δήμου Ηρακλείου είναι να καταλάβει ότι παίζουμε στο ίδιο γήπεδο μπάλα και να προσπαθήσει να βοηθήσει όσο μπορεί στην κατεύθυνση του να μειωθούν τα τέλη, κάτι το οποίο έγινε. Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Θεωρώ ότι έχουμε πλέον ωριμάσει οι συνθήκες και έχουν κατανοηθεί κάποια χρόνια ζητήματα που έχει ο κλάδος μας. Και με αυτή την φόρμα προχωράμε”.

Επαναφέρουμε στην συζήτηση τις εισηγήσεις των ειδικών για το άνοιγμα της εστίασης. Ο κ. Ζερβάκης βρίσκει την ευκαιρία να επικρίνει τις διάφορες αντικρουόμενες απόψεις που διατυπώνονται από τους επιστήμονες, και η μία αναιρεί την άλλη, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

“Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, να βγαίνει άλλος στις 8 το πρωί να λέει άλλα, άλλος στις 12 το μεσημέρι να λέει άλλα, άλλος το βράδυ να λέει άλλα. Ας βγάλουν μία φόρμουλα. Θεωρώ ότι το πιο σοβαρό πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν, και το πιο απλό, ήταν να συστήσουν μία Επιτροπή που θα έβγαζε ένα κοινό ανακοινωθέν και να σταματούσε να έβγαινε ο κάθε “υπεύθυνος” από αυτούς, σαν θίασος στα κανάλια, και να λέει την προσωπική του άποψη, αδιαφορώντας για τη συλλογική! Γιατί μας προκαλεί ανασφάλεια, αναστάτωση όλο αυτό το πράγμα. Και για πράγματα για τα οποία το πρωί είμαστε βέβαιοι, το βράδυ δεν είμαστε”.

“Αντιμέτωποι με το τέρας των συσσωρευμένων χρεών”

Ο Ιωάννης Μαδαριωτάκης δραστηριοποιείται κι εκείνος επιχειρηματικά στον χώρο της εστίασης.

Η στάση που τηρεί είναι συγκαταβατική, εμπεριέχει όμως τις αγωνίες, τα αιτήματα και τις ευχές του: “Γενικά, σαν Έλληνες γκρινιάζουμε πολλές φορές χωρίς λόγο · εδώ όμως υπάρχει λόγος! Η πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος έχει υποστεί τεράστια ζημιά. Η θέση μας είναι δύσκολη, κατανοούμε ότι υπάρχει πρόβλημα, κατανοούμε ότι πρέπει – από τη στιγμή που η πανδημία είναι ακόμη εδώ – να τηρήσουμε όλα τα μέτρα. Κάνουμε υπομονή.

Το μόνο που ζητάμε, είναι μια πιο ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα χρέη που συσσωρεύονται, γιατί αυτό είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα. Κάποια στιγμή θα ανοίξουμε · σ' ένα μήνα, σε δύο μήνες θα ανοίξουμε.

Όταν ανοίξουμε θα μπορέσουμε να παραμείνουμε ανοιχτοί; Γιατί τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με το τέρας των συσσωρευμένων χρεών. Εκεί θα πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση.

Καλώς ή κακώς δεν είναι ότι κάναμε εμείς κάπου λάθος και προέκυψε όλο αυτό (με τον κορωνοϊό). Δεν ξέρουμε με ποια εργαλεία θα μπορέσει να μας βοηθήσει. Κούρεμα χρεών; Είναι μία λύση. Είναι καλό ότι αποφάσισαν – έστω και καθυστερημένα – να μην πληρώνουμε ενοίκιο αφού είμαστε κλειστά. Είναι πάρα πολύ σωστό. Ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις μας.Ελπίζω η κυβέρνηση να κάνει κι άλλα σωστά βήματα το επόμενο διάστημα, το εύχομαι”.

 

 

Φωτογραφία: EUROKINISSI

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ