Πανελλήνιες 2022: «Μάχη» για μια θέση στις Στρατιωτικές σχολές

Newsroom
Newsroom

Ο αριθμός των εισακτέων και οι υψηλές βάσεις εισαγωγής

Σκληρή «μάχη» για μια θέση στις Στρατιωτικές σχολές θα δώσουν και φέτος οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών καθώς η ζήτηση είναι τεράστια αλλά οι θέσεις των εισακτέων περιορισμένες. Φέτος θα εισαχθούν στις σχολές περισσότεροι υποψήφιοι (103) αλλά οι συνολικές θέσεις παραμένουν λίγες. Συγκεκριμένα το 2022 θα εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές 1438 άτομα (πέρυσι 1335).

Ενδεικτικό της ζήτησης που έχουν οι στρατιωτικές σχολές είναι το γεγονός ότι ενώ οι θέσεις σε κάθε τμήμα είναι ελάχιστες , ο αριθμός των υποψηφίων που τις δηλώνει είναι εξαιρετικά μεγάλος. Για παράδειγμα, στο Ιατρικό ΣΣΑΣ οι πρώτες προτιμήσεις τα τελευταία χρόνια φτάνουν κοντά στις 400, ενώ οι θέσεις φτάνουν μετά βίας τις 100 (φέτος 133 για όλες τις σχολές).

Για το Ιατρικό φέτος δόθηκαν 55 θέσεις, για το Οδοντιατρικό μόνο 6 για το φαρμακευτικό 5 για το Νομικό 23 και το Οικονομικό 33. Ταυτόχρονα όμως για τις συγκεκριμένες σχολές…τύχη θα έχουν μόνο οι άριστοι καθώς και οι βάσεις έχουν φτάσει στα ύψη και όλες θέλουν πάνω από 17.000 έως και πάνω από 19.000 μόρια. Για παράδειγμα, πέρυσι η βάση εισαγωγής για το τμήμα Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ Θεσσαλονίκης) έφτασε στα 19.039 μόρια!. Το Ιατρικό 18.155 μόρια. Το Κτηνιατρικό 17.707 μόρια , το Νομικό 18.730 μόρια, το Οικονομικό 18.452 μόρια.

Ένας μεγάλος αριθμός μαθητών κάθε χρόνο επιλέγει τις Στρατιωτικές Σχολές (και γενικότερα τις σχολές Ενστόλων) είτε λόγω των δεξιοτήτων που έχει είτε λόγω της σιγουριάς στην επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και τη μονιμότητα στο Δημόσιο Τομέα. Ειδικά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που ζούμε το ενδιαφέρον χρόνο με το χρόνο διαρκώς αυξάνεται. Και αυτό διότι οι απόφοιτοι των τμημάτων με την εισαγωγή τους στις Στρατιωτικές Σχολές εξασφαλίζουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση, μιας και με το πέρας των σπουδών τους διορίζονται απευθείας σε θέσεις σύμφωνα με την ειδικότητα τους. Για να εισαχθεί κάποιος μαθητής σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές απαιτείται αρχικά να αποκτήσει τα απαιτούμενα μόρια αλλά και να υποβληθεί και σε πρακτικές δοκιμασίες (π.χ. αθλήματα) αλλά και σε υγειονομικές και ψυχομετρικές εξετάσεις, ανεξάρτητα από το ποια σχολή δηλώνει.

Οι υποψήφιοι περνούν και από ψυχομετρικές εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνουν: α. Διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας, β. Διερεύνηση γνωστικών ικανοτήτων, γ. Δομημένη ατομική συνέντευξη επαγγελματικής καταλληλότητας. Επίσης, πρέπει να έχουν την Ελληνική ιθαγένεια και να έχουν συγκεκριμένη ηλικία ανάλογα με τη Σχολή (έως 21 ετών στις περισσότερες).

Αριθμός εισακτέων 2022 ανά σχολή

 

Συγκεκριμένα ο αριθμός εισακτέων έχει ως εξής:
α. Στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ)

 

 



β. Στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)

 

 

 



γ. Στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)