Η «καρδιά» της παγκόσμιας ακτινολογίας χτυπά στο Ηράκλειο

Τιμητική αναγνώριση για τους ακτινολόγους της Ιατρικής Σχολής και του ΠΑΓΝΗ

Είκοσι διακεκριμένοι ακτινολόγοι-ένδεκα Ευρωπαίοι και εννέα Έλληνες-πρόκειται να διδάξουν σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά συνέδρια παγκοσμίως που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στο Ηράκλειο.

Πρόκειται για το εντατικό σεμινάριο μαγνητικής τομογραφίας ERASMUS σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος που θα διεξαχθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Το Ηράκλειο φιλοξενεί για δεύτερη φορά φέτος αυτή την κορυφαία επιστημονική εκπαιδευτική διοργάνωση και είναι η 3η φορά από το 2016.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 170 παρόμοια συνέδρια και έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 7000 ακτινολόγοι(!) από σχεδόν 50 χώρες. Οι 20 διακεκριμένοι ακτινολόγοι που θα διδάξουν στα σεμινάρια του Ηρακλείου είναι όλοι με εξειδίκευση σε ορθοπαιδικές, ρευματολογικές και ογκολογικές παθήσεις.

Πρόεδροι του συνεδρίου είναι ο καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Απόστολος Καραντάνας και η ακτινολόγος κ. Μαρία Τζαλονίκου. Οι σύνεδροι προέρχονται από 23 χώρες ανάμεσα στις οποίες ΗΠΑ, Βραζιλία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία και Νότια Αφρική.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική συμμετοχή, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ασθενική» αφού συμμετέχουν μόλις τρεις ακτινολόγοι, κάτι που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και στην αδυναμία των νέων γιατρών να επενδύσουν σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, χωρίς την στήριξη της πολιτείας.

Πάντως η διοργάνωση του συνεδρίου στην Κρήτη ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στην επιθυμία των συντελεστών να υπάρχει επαφή των συνέδρων με διαφορετικά κοινωνικά, πολιτιστικά και ιστορικά περιβάλλοντα στην Ευρώπη.

Απόστολος Καραντάνας: «Θεμελιώνουμε επιστημονικό βήμα σε νέους ακτινολόγους»

«Τιμητική αναγνώριση της επιστημονικής συμβολής και παρουσίας των ακτινολόγων της Ιατρικής Σχολής και του ΠΓΝΗ στα Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά και ερευνητικά δρώμενα» χαρακτηρίζει την ανάθεση διοργάνωσης του συνεδρίου στο Ηράκλειο ο καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκ των προέδρων του συνεδρίου κ. Απόστολος Καραντάνας. «Για μας, μια τέτοια οργάνωση απαιτεί πολύ δουλειά, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να θεμελιώσουμε επιστημονικό βήμα σε νέους ακτινολόγους από την ομάδα μας αλλά και τη χώρα γενικότερα, γεγονός που ενισχύει την θετική και δημιουργική όψη της χώρας».

Ο οργανισμός Erasmus, ιδρύθηκε το 1991 από τον καθηγητή Michel Osteaux στο Παν/μιο των Βρυξελλών, με στόχο την προώθηση της γνώσης στο γνωστικό αντικείμενο της μαγνητικής τομογραφίας, που είχε ταχεία εξέλιξη λόγω της τεχνολογικής προόδου.

Πρόκειται για ανεξάρτητο, μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό σώμα που στηρίζεται από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, με αφοσίωση στην προώθηση της γνώσης και στην ορθή κλινική χρήση της μαγνητικής τομογραφίας με απώτερο στόχο τη συνεχώς βελτιούμενη ιατρική φροντίδα στους ασθενείς.

Ο οργανισμός ανταποκρίθηκε στις ανάγκες που προκύπτουν από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ακτινολόγων στην Ευρώπη και παγκοσμίως που δεν έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες απεικόνισης-διάγνωσης παθήσεων. Οι ανάγκες αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν γιατί υπάρχουν χώρες με χαμηλή διείσδυση της τεχνολογίας αλλά και γιατί οι εξελίξεις στο αντικείμενο είναι εκρηκτικές.

Η μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων του Erasmus, διαχρονικά μιλώντας, οφείλεται στα εξής:

- οι σύνεδροι είναι λιγότεροι από 100,

- οι συμβατικές ομιλίες καλύπτουν τη μισή διάρκεια του συνεδρίου. Οι υπόλοιπες ώρες περιλαμβάνουν διαδραστικές φροντιστηριακές ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες κλινικής ιατρικής πράξης με ολιγάριθμες ομάδες συνέδρων. Με τον τρόπο αυτό, οι σύνεδροι όχι μόνο αξιολογούν τις δικές τους δυνάμεις, αλλά επιπλέον γνωρίζουν δια ζώσης τους μεγάλους δασκάλους στο αντικείμενο που γράφουν τα βιβλία, τα άρθρα και γενικά έχουν εκπαιδεύσει χιλιάδες νέους γιατρούς,

- το συνέδριο είναι εντατικό με 40 περίπου ώρες διδασκαλίας,

- στο τέλος της εντατικής διδασκαλίας, υπάρχει εξεταστική διαδικασία και οι σύνεδροι με επιτυχία πάνω από 70%, λαμβάνουν επιπλέον βεβαίωση που αφορά την επίδοση,

- οι διδάσκοντες, αξιολογούνται σε κάθε ομιλία και φροντιστήριο ξεχωριστά, και επομένως την εκπαιδευτική ομάδα απαρτίζουν οι άριστοι των αρίστων.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ