5+1 τρόποι για να γίνεις ευτυχισμένος

Στέλλα Μυταυτσή
Στέλλα Μυταυτσή

Πώς όμως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι σε μία εποχή που τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο;




*Της Στέλλας Μηταυτσή

Κυνηγώντας μία ευτυχισμένη ζωή, συχνά τείνουμε να ξεχνάμε τα πράγματα εκείνα, που καθορίζουν πραγματικά την ευτυχία μας και στρέφουμε την προσοχή μας σε άλλα, ήσσονος σημασίας, με αποτέλεσμα να ''κοιτάμε το δέντρο κι όχι το δάσος''.

Πώς όμως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι σε μία εποχή που τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο;

  • Eκτίμησε όσα ήδη έχεις: Μην εστιάζεις σε όσα λείπουν από τη ζωή σου. Γίνε ευγνώμων για όσα έχεις και για όσα έχεις ήδη κατακτήσει. Όταν εκτιμάς το παρόν, τείνεις να βλέπεις τη ζωή με θετικό πρόσημο.
  • Προσοχή στις παγίδες της σκέψης: Οι παγίδες της σκέψης ή αλλιώς διεργασιακά λάθη, είναι αβάσιμα και ανακριβή μοτίβα σκέψης κατά την διαδικασία επεξεργασίας των πληροφοριών. Με λίγα λόγια, πρόκειται για τις αυτόματες αρνητικές σκέψης, τις οποίες ο εγκέφαλος μερικές φορές τις ερμηνεύει με τρόπο υπερβολικό, καταστροφικό, αυθάιρετο. Για να αποφύγεις τις παγίδες αυτές, ξεκίνα μία διαδικασία εκλογίκευσης των αρνητικών σκέψεων, βρίσκοντας εναλλακτικές ερμηνείες που θα μπορούσες να δώσεις σε μία κατάσταση.

2.     Βρες τί είναι αυτό που θέλεις: Σκέψου τί είναι αυτό που θα σε έκανε ευτυχισμένο και στρέψε την προσοχή σου εκεί. Εάν για παράδειγμα, αυτό που θέλεις είναι μία σχέση, στόχευσε σε αυτό και προσπάθησε οι σκέψεις σου και η συμπεριφορά σου να συμβαδίζουν με την αρχική σου επιθυμία. Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι άκρως συνυφασμένα μεταξύ τους και κατ' επέκταση, η ολοκλήρωση ενός στόχου, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά.

3.     Θέσε έναν στόχο τη φορά: Προσπάθησε να θέτεις μικρούς και λογικούς στόχους και να επικεντρώνεις την προσοχή σου σε έναν στόχο κάθε φορά. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεις τις πιθανότητες να αισθανθείς ''πελαγωμένος'' στην καθημερινότητά σου και ταυτόχρονα αντλείς ικανοποίηση κάθε φορά που ένας στόχος σου επιτυγχάνεται.

4.     Μην ψάχνεις το τέλειο: Το κυνήγι της ευτυχίας συχνά συγχέεται με το κυνήγι της τελειότητας, με αποτέλεσμα να νιώθεις ανικανοποίητος με όσα επιτυγχάνεις και εν τέλει να απογοητεύεσαι. Όσο στοχεύεις σε μία τέλεια ζωή, μία τέλεια δουλειά ή μία τέλεια σχέση, τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από τους αρχικούς στόχους που έχεις θέσει.

5.     Απόφυγε την σύγκριση: Δεν είναι λίγες οι φορές που άθελά μας ''πέφτουμε'' στην παγίδα της σύγκρισης με συνανθρώπους μας, οι οποίοι κατά την κρίση μας, έχουν καταφέρει περισσότερα από εμάς. Ορισμένες φορές, η σύγκριση μπορεί να λειτουργήσει σαν παρακίνηση για μερικά άτομα, όμως, ως επί το πλείστον, έχει αρνητική επίδραση στη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων και παράλληλα τους αποπροσανατολίζει από τους προσωπικούς τους στόχους.


* Η Στέλλα Μηταυτσή είναι Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος (MSc), Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ