Απαξίωση των Ενετικών μας Μνημείων στον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Μανόλης Σφακιανάκης
Μανόλης Σφακιανάκης

Συμβαίνουν αυτά σε άλλη χώρα; 

Γράφει ο Μανόλης Σφακιανάκης

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Λότζια όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης του Ηρακλείου, θεωρείται ως ένα από τα πιο κομψά και επιβλητικά Ενετικά μνημεία της Κρήτης. Η κατασκευή που σώζεται σήμερα είναι η τέταρτη κατά σειρά. Χτίστηκε περίπου το 1628 από το Φραγκίσκο Μοροζίνη. 

Αφού με τα χρόνια υπέστη φθορές και κατεδαφίστηκε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο άρχισαν εργασίες ανοικοδόμησης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1980 και το 1987 πήρε το πρώτο βραβείο Europa Nostra, ως το πιο καλά αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς.

Είναι "Ιστορικό-Διατηρητέο μνημείο" βάσει του ΦΕΚ 159/Α/13-6-1931 και αποτελεί ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Το μνημείο αυτό επέλεξαν φέτος για τον διήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, στις 16 και 17 Νοεμβρίου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηρακλείου και άλλοι φορείς κάτι το οποίο και πρόβαλλαν κολλώντας ανεξέλεγκτα αφίσες σε πολλά και διάφορα σημεία της πόλης (στύλους, κολώνες, καφάο, κτήρια). Χωρίς λοιπόν να το σεβαστούν ανάρτησαν εφτά πανό με διάφορα συνθήματα -ένα από αυτά ήταν από Παλαιστίνιους υπέρ της Παλαιστίνης- στην τοξοστοιχία της πρόσοψης του ισογείου επί της 25ης Αυγούστου και όμοια επίσης ανάρτησαν πανό στους τοίχους στην ανοιχτή στοά του ισογείου ενώ έγραψαν και συνθήματα σ αυτούς κολλώντας γράμματα, βανδαλίζοντας και υποβαθμίζοντας δυστυχώς έτσι το μνημείο για δύο μέρες.

Επίσης, στα πλαίσια του ίδιου εορτασμού και πάλι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηρακλείου ανάρτησαν πανό σε ένα άλλο "Ιστορικό-Διατηρητέο μνημείο" της πόλης, βάσει του ΦΕΚ 45/Α/18-3-1947, την Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

D:\Φωτογραφίες\ΑΡΘΡΑ\Νέος φάκελος\20231116_153656.jpg

Δυστυχώς, οι παραπάνω εικόνες μόνο ντροπή και θλίψη προκαλούν σε όποιον αγαπά αυτή την πόλη και νοιάζεται για την πολιτιστική της κληρονομιά και εύλογη απορία στον κάθε επισκέπτη-τουρίστα. Άλλωστε συμβαίνουν αυτά σε άλλη χώρα; 

Έχοντας πια όλοι σ αυτή την πόλη συνηθίσει το έλλειμμα παιδείας, την ασέβεια σε μνημεία και μη, την ασυδοσία, τις κατά καιρούς διάφορες καταλήψεις της Λότζια από αντιεξουσιαστές αναρωτιέμαι αν στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο:

  1. Έγινε κατάληψη της Λότζια και αν Ναι γιατί δεν επενέβη η αστυνομία;
  2. Δόθηκε σχετική άδεια και αν Ναι τότε από ποιους -τον Δήμο ή την Αρχαιολογία- με πιο σκεπτικό και ποιούς όρους;
  3. Ποια η θέση της Αρχαιολογίας και του Δήμου για την μορφή των εκδηλώσεων και την εικόνα της Λότζια σε αυτές;
  4. Μήπως Δήμος και Αρχαιολογία φοβήθηκαν να έρθουν σε ρήξη με τους διοργανωτές;
  5. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και λοιποί φορείς γιατί δεν βρήκαν άλλο χώρο για τον εορτασμό; 
  6. Έχει κανείς ευθύνη απέναντι στην ιστορία και τα μνημεία αυτής της πόλης;


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ