Διαχρονικά τα μηνύματα του Ανδρέα! Η διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη πυξίδα για το μέλλον

Κώστας Ξυλούρης (Καντρόκωστας)
Κώστας Ξυλούρης (Καντρόκωστας)

Άρθρο του Κώστα Ξυλούρη, επίτιμου Προέδρου της Παγκρήτιας Ένωσης

Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη για 46 χρόνια παραμένει διαχρονικά ένας διαρκής οδηγός μια παρακαταθήκη αξιών και αρχών με εμπνευστή τον λαϊκό ηγέτη και ιδρυτή τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στη διαδρομή των λαών των παρατάξεων των κομμάτων των ανθρώπων υπάρχουν οριακές στιγμές, υπάρχουν ορόσημα που αντέχουν στο χρόνο και έχουν διαχρονική φλόγα και αξία, η διακήρυξη της 3 του Σεπτέμβρη αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της γέννησης του ΠΑΣΟΚ γιατί συνδέεται με την ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου να δώσει μία αυτόνομη ιδεολογική πολιτική και πραγματική έκφραση σε ένα υπαρκτό και ελπιδοφόρο ριζοσπαστισμό της κοινωνίας μας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και όσοι ήταν στο στενό πυρήνα της ιστορικής πρωτοβουλίας  με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ πίστευαν σε μία νέα συνθετική, οραματική πρόταση δημιουργώντας μία νέα πραγματική επαγγελία που θα έδινε ενότητα, ελπίδα και προοπτική σε μία ιστορική παράταξη που πάντα εξέφραζε η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Η γέννηση και η διαδρομή και η κατάληξη του ΠΑΣΟΚ όπως και ο ρόλος του Ανδρέα Παπανδρέου στα χρόνια της μεταπολίτευσης προσφέρονται όχι μόνο για ιστορική έρευνα αλλά και για πολιτικά συμπεράσματα, απόλυτα χρήσιμα και στη σημερινή συγκυρία.

Και είναι επίκαιρα τώρα όσο ποτέ άλλοτε αυτά τα μηνύματα,οι παρακαταθήκες της διακήρυξης,το έργο και οράματα του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πως ένα μικρό πολιτικό κόμμα με το στίγμα μάλιστα, του εξτρεμιστή σε ελάχιστα χρόνια μεταμορφώθηκε σε μεγάλο κόμμα εξουσίας και έβαλε τη σφραγίδα του στη διαμόρφωση της μεταπολίτευσης και αποδείχθηκε στην πορεία ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας ηγέτης του παρόντος και του μέλλοντος που μας λείπει σήμερα βλέποντας καθημερινά προκλητικά από μία γείτονα χώρα να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γι' αυτό χρειάζεται εθνική ομοψυχία, επαγρύπνηση και να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Ουδείς έχει το δικαίωμα να ολιγωρήσει και να ταπεινώσει την εθνική μας περηφάνια.

Σήμερα μας έρχονται στη μνήμη μας τα μηνύματα εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία κοινωνική δικαιοσύνη και η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.

Παράλληλα δέ η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκδηλώσει άμεσα και έμπρακτα την στήριξη της στήν Ελλάδα γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης.Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν πάντα παρεμβατικός και διεκδικητικός στην Ευρωπαϊκή Ενωση,όπως και στην διεθνή πολιτική σκηνή και είναι γνωστό οτι ,όλοι οι μεγάλοι ξένοι ηγέτες τον υπολόγιζαν ιδιαίτερα,τον ξεχώριζαν ως προσωπικοτητα.Με την επιδεινούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας αυτό που θά έλεγε και τώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου (πέραν της φράσης”βυθίσατε το Χωρα»)θα καλούσε ηχηρά τους Ευρωπαίους ηγέτες,φίλους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ να αναλάβουν επιτέλους τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους υπερασπιζόμενοι το δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ