Διάλογος κωφών;

Απόστολος Τζίφας
Απόστολος Τζίφας

Στη χώρα μας ο διάλογος απουσιάζει σε όλα τα επίπεδα και το κυριότερο στην πολιτική.

Του Απόστολου Τζίφα


Ο διάλογος είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός πολιτισμένου και πολιτικά αναπτυγμένου κράτους. Είναι βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας. Στη χώρα μας απουσιάζει σε όλα τα επίπεδα και το κυριότερο στην πολιτική. Οι πολιτικές εκπομπές λόγου χάρη μειώθηκαν δραστικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα οι κυβερνώντες επέβαλαν χωρίς ιδιαίτερο λόγο εμπάργκο σε τηλεοπτικό σταθμό για τα στελέχη τους.

Η κυβέρνηση ικανοποιείται με τους  ασφαλείς μονολόγους της κρατικής (: κομματικής )τηλεόρασης. Φαίνεται ότι ο διάλογος δε διευκολύνει την κυβερνητική πολιτική. Τα διαγγέλματα, οι μονόλογοι , τα tuitter και το facebook είναι χώροι ασφαλούς πολιτικής πλοήγησης. Οι κομματικές ανακοινώσεις αφήνουν αδιάφορο τον πολίτη. Είναι προβλέψιμες . Ο Αριστοτέλης είχε τονίσει : « η κυριότερη αρετή του λόγου είναι η σαφήνεια . Κι απόδειξη είναι ο λόγος που δεν περικλείει την απόδειξη του περιεχομένου του, δεν εκπληρώνει τον προορισμό του». 

Ο «επαϊων» ομιλητής τις περισσότερες φορές δεν κατανοεί ότι δε γνωρίζει τις πτυχές ενός θέματος. Η πνευματική, πολιτική και κομματική μονομέρεια διαμορφώνει ενός πρότυπου «idiot savant» ( σοφού βλάκα) στους καθημερινούς διαλόγους. Ο Βιτγκεστάιν επισήμανε : « ό,τι μπορεί να ειπωθεί , μπορεί να ειπωθεί με σαφήνεια και για όσα δεν μπορεί να μιλάει κανείς  για αυτά πρέπει να σωπαίνει».

Διαπιστώνεται ότι ο άθεος μπορεί με άνεση να συζητά θεολογικά ζητήματα. Ο κομματικός συνομιλητής να καταφεύγει στα ιδεολογικά τσιτάτα για να «αντικρούσει» το συνομιλητή του.

Ο Αισχύλος θα έλεγε ότι γιατρεύουν τα λόγια την ψυχή των οργισμένων. Ο Μάριος Πλωρίτης έγραφε στις επιφυλλίδες του ότι κανείς δε δέχεται να κοιταχθεί στο έσω του καθρέπτη. Ο Σατρ υποστήριζε ότι «κόλαση είναι οι άλλοι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι νέοι αποφεύγουν το διάλογο λόγω σοβαρής έλλειψης παιδείας.  Το ανά χείρας κινητό είναι, συνήθως ,για όλους η μόνη «πηγή» παιδείας.

Η παιδεία μας σήμερα με την έλλειψη και  τη σιωπή διανοουμένων κατρακυλά συμπαρασύροντας και το διάλογο στη συνηθισμένη του μορφή : του διαλόγου των κωφών. Η μεταδοτική «ασθένεια» της κάθε είδους  μονομέρειας μας θυμίζει το νεολογισμό των δημοσιογράφων και όχι μόνο «Καλή συνέχεια».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ