Εκτός κι αν έχουν γίνει ...συρμός και δεν ξενίζουν κανένα

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Μια ιστορία με αφορμή τα Μιράζ που πέταξαν πάνω από το στρατόπεδο Παπάγου, κατά τη διάρκεια της παράδοσης -παραλαβής στο υπουργείο Άμυνας.

Του Δημήτρη Καρατζάνη

Το ψέμα στο στρατό εθεωρείτο διαχρονικά βαρύ αμάρτημα και επέσυρε πάντοτε, όταν διαπιστωνόταν, αυστηρή τιμωρία .Μας έχει μείνει μάλιστα αξέχαστο ένα περιστατικό τιμωρίας ενός πρωτοετή εύελπη- συμμαθητή μας- που πιάστηκε ''επ αυτοφώρω''  από τον ''διπλανό'' του να λέει ψέματα. 

''Διπλανός'',πρέπει να εξηγήσομε, ονομαζόταν στη Σχολή, ο εύελπης  της ''τελευταίας τάξης (διοικούσα) ,που κοιμόταν στο διπλανό κρεβάτι από τον πρωτοετή και  ήταν επιφορτισμένος με τη διαπαιδαγώγηση του νεαρού μαθητή, στις αρχές και τις αξίες της στρατιωτικής παράδοσης και ζωής.Το περιστατικό είχε ως εξής .Ένας πρωτοετής από τη Νάξο ,βρέθηκε ανέτοιμος στην πρωινή επιθεώρηση του Λόχου του και, για τιμωρία, του επιβλήθηκε από τον  ''διπλανό''του,  να κάνει τρέχοντας είκοσι γύρους στο γήπεδο της Σχολής, την ώρα της μεσημβρινής ανάπαυσης.
Ο νεαρός πράγματι μετέβη στο συγκεκριμένο χώρο και άρχισε να εκτελεί τη διαταγή.. Διαπιστώνοντας όμως ,πως δεν τον παρακολουθούσε κανείς, ,αντί να κάνει  είκοσι κύκλους ,σταμάτησε στους δεκαπέντε .Δεν γνώριζε βέβαια  ότι εκείνος που του είχε  δώσει την διαταγή, τον παρακολουθούσε κρυφά, από κάποιο κοντινό κτίριο.

Όταν το βράδυ λοιπόν παρουσιάστηκε στον εκπαιδευτή του , για να του αναφέρει    ''εκτέλεση  διαταγής'' ,εκείνος   τον άφησε κυριολεκτικά ''σύξυλο'',αποκαλύπτοντας του ότι τον είχε παρακολουθήσει και γνώριζε, ακριβώς τι  είχε γίνει .Πράγμα που τελικά αναγκάστηκε  να παραδεχτεί και ο ίδιος και να  ομολογήσει  το ψέμα του.
Για τιμωρία ο εκπαιδευτής ,τού  φόρεσε  τη λεγόμενη ''στολή Κορέας''. Δηλαδή χλαίνη -Σεπτέμβριος μήνας ,ας σημειωθεί-κουβέρτα για κασκόλ,διπλό κράνος στο κεφάλι ,πλήρες σακκίδιο στην πλάτη και οπλοπολυβόλο BAR στον ώμο και τον διέταξε να ανεβοκατεβαίνει όλη νύχτα τις σκάλες του τριώροφου κτιρίου του Λόχου ,φωνάζοντας όσο πιο δυνατά μπορούσε την εξής φράση :
''Εφ  όσον φορώ του Ευέλπιδος τη στολή και του Έλληνος αξιωματικού το στέμμα (τότε υπήρχε ακόμα  στέμμα ), δεν θα διανοηθώ ποτέ   να πω ψέμματα ''
Θα πείτε ,και τι μας νοιάζει εμάς, για μια ιστορία σχετική με ένα αθώο ψέμα που συνέβη στη Σχολή Ευελπίδων  57 ολόκληρα χρόνια πριν .

Ασφαλώς και δε μας νοιάζει. Μας ήρθε όμως στο μυαλό αυτόματα, όταν  διαβάσαμε την ανακοίνωση που έβγαλε το αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας, μόλις ξέσπασε ο θόρυβος για τα Μιράζ που πέταξαν πάνω από το στρατόπεδο Παπάγου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παράδοσης -παραλαβής που έλαβε χώρα στο υπουργείο Άμυνας.

Τί λέει η ανακοίνωση ; ''...ότι η πτήση των αεροσκαφών Μ2000-5 που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής του Υπουργού Εθνικής  Άμυνας ,εντάχθηκε ως επιμέρους αντικείμενο σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική αποστολή ,των αεροσκαφών και στο πλαίσιο του ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της 331 Μοίρας''
Δεν θα είχαμε καμιά αντίρρηση να  δεχτούμε ότι η συγκεκριμένη πτήση ,δεν έγινε για χάρη  του αποχωρούντος κ  Καμμένου ,αλλά για χάρη της ...εκπαίδευσης .
Έλα όμως,που, μερικές μόλις ώρες πριν ,είχε ανακοινωθεί από τον εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΕΘΑ ,μέσω Twiter, μια άλλη  είδηση που έλεγε ::''Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 και περί ώρα 10.00,στο πλαίσιο τελετής παράδοσης -παραλαβής καθηκόντων ΥΕΘΑ, ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών θα πραγματοποιήσει πτήση άνωθεν στρατοπέδου Παπάγου''
Ποια από τις δυο ανακοινώσεις λέει αλήθεια;.Κι αν κάποια  απ τις δυό  λέει ψέματα , δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες .
Εκτός κι αν σήμερα, τα ψέματα, έχουν γίνει ''συρμός' και δεν ξενίζουν πια κανένα, απ όπου κι αν προέρχονται.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ