Εμείς θα στοιχηματίζαμε υπέρ της δεύτερης εκδοχής

Δημήτρης Καρατζάνης
Δημήτρης Καρατζάνης

Πάλι καλά πάντως που ο Πρωθυπουργός αυτή τη φορά, δεν ακολούθησε την παράδοση που είχε δημιουργήσει από τις προηγούμενες εμφανίσεις του στη ΔΕΘ.

του Δημήτρη Καρατζάνη

Ακούγοντας χθες τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, να αναφέρεται στα επιτεύγματα της κυβέρνησης του ,στα  τέσσερα σχεδόν χρόνια  που κρατά στα χέρια του το τιμόνι της χώρας ,προβληματιστήκαμε σοβαρά. Να πρωθυπουργεύει σε άλλη χώρα ,σκεφτήκαμε ,ή μήπως εμείς ζούμε σε άλλη επικράτεια και δε βλέπομε όλα αυτά τα ''θαυμαστά'', που, κατ εκείνον ,έχουν συμβεί στην Ελλάδα; Έκτός αν, η όραση και η ακοή μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ,πράγμα όμως που αποκλείεται, καθώς και οι  δυό , έχουν προσφάτως τσεκαριστεί  από καθ όλα άξιους ειδικούς .

Πέστε μας όμως κι εσείς , πόσο ανθηρή μπορεί να είναι  μια οικονομία  και πόσο  αισιόδοξα μπορεί αυτή να ατενίζει το μέλλον ,όταν αδυνατεί να έχει πρόσβαση  στις  αγορές  εξ αιτίας των απαγορευτικών επιτοκίων,τα οποία, βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τότε  που υποχρεώθηκε να μπεί στο σκοτεινό τούνελ των μνημονίων;
Μα έχομε το ''μαξιλάρι'' της ρευστότητας που μας δίνει την ευχέρεια να μην προσφύγομε  σε δανεισμό ,είναι το προβαλλόμενο  αντεπιχείρημα .

Κι όταν το ''μαξιλάρι'' εξαντληθεί -και το πότε αυτό θα συμβεί, είναι γνωστό στις αγορές- δε θα μας περιμένουν αυτές στη γωνία, για να μας ...ξεπουπουλιάσουν ;

Μα μέχρι τότε θα έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα είναι ο αντίλογος.

Πως ; Με τα capital controls να τελούν σε... άκρα  υγεία,  στον τέταρτο ήδη χρόνο της ζωής τους και με το να επικρατεί απόλυτη σιγή ,ως προς την άρση τους ;

Ή μήπως με το μην λαμβάνεται κανένα  ουσιαστικό μέτρο για την διευκόλυνση - ενίσχυση των επενδύσεων , όταν, σύμφωνα με τον δείκτη του world economic forum για το πόσο περιοριστικοί είναι  οι κανονισμοί στη λειτουργία των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, αυτή κατατάσσεται στην 115η θέση ανάμεσα σε 137 χώρες. Δεκαπέντε  ολόκληρες θέσεις δηλαδή πιο κάτω κι από τη ...δημοκρατία του Κογκό.

Με αυτά τα δεδομένα ,  ποιος επενδυτής θα πάρει το ρίσκο  να επενδύσει στην Ελλάδα ,ώστε να ''τρέξει'' η οικονομία της και να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα ;
Πάλι καλά πάντως που ο Πρωθυπουργός αυτή τη φορά, δεν ακολούθησε την παράδοση που είχε δημιουργήσει από τις προηγούμενες εμφανίσεις του στη ΔΕΘ.

Τότε,που εξέπεμπε από κει το ''Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης'' ή το  ''Παράλληλο Πρόγραμμα'', με τα οποία δεν άφηνε παραπονεμένο -πάντα στα λόγια βέβαια -κανέναν Έλληνα  ,καμιά Ελληνίδα και καμιά πληθυσμιακή ομάδα.
Φέτος, είναι αλήθεια, παρουσιάστηκε συγκρατημένος, παρουσίασε ένα σχετικά μετριοπαθές φορολογικό πακέτο με ορίζοντα τετραετίας -χαρακτηριστική , η ολική απουσία απ αυτό της μεσαίας τάξης - , στοχευμένες παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ,αν και κάποιες χωρίς χρονικό ορίζοντα  και  μικροδιευθετήσεις αποφασισμένες  από καιρό. Ακόμα και  το κομβικό για την κυβέρνηση του θέμα της μείωσης των συντάξεων, το άφησε να αιωρείται στο ''βλέποντας και κάνοντας''.

Να υποθέσομε ότι ''έπαθε κι έμαθε '' ή απλώς, επειδή  ''ο φόβος ( των αγορών) φυλάει τα έρμα'' ;
 Εμείς , θα στοιχηματίζαμε ανεπιφύλακτα υπέρ της δεύτερης εκδοχής 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ