Η "δικιά" μας Αγιά Σοφιά και το κλάμα της κυρά Δέσποινας

Κώστας Μπογδανίδης
Κώστας Μπογδανίδης
Η "δικιά" μας Αγιά Σοφιά και το κλάμα της κυρά Δέσποινας

Το βασικό...λάθος που κάνουμε όταν αναφερόμαστε σε παγκόσμια σύμβολα πολιτισμού

 

Του Κώστα Α.Μπογδανίδη

 

Μεγαλώσαμε με το γνωστό δημώδες. Μας το μάθαιναν στο Σχολειό, το τραγουδούσαν γενιές και γενιές. Έγινε σύνθημα ,πάλι, όταν ξεκίνησε να διαμορφώνεται η Μεγάλη Ιδέα που για χρόνια κυριάρχησε, στοίχειωσε , ακριβέστερα, την πολιτική και ιστορική διαδρομή μιας χώρας που έψαχνε να βρει το νήμα, που θα τη συνδέσει με το ένδοξο προγονικό παρελθόν της.

 "Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα 'ναι". Αυτά μαθαίναμε, με αυτά ζυμωθήκαμε, αλλά δεν αναρωτηθήκαμε πότε: Ήταν δικά μας; Δεν θα ήθελα να σας στενοχωρήσω, αλλά ποτέ δεν ήταν!

Δεν θα ήθελα ούτε να μπω στη συζήτηση για το πως ένας ναός, που φτιάχτηκε τον 6ο αιώνα από το ρωμαϊκό- βυζαντινό υπερ-κράτος και ταυτίστηκε με την μεγάλη αυτοκρατορία, που απλωνόταν από τα βάθη της Ανατολίας ως τη δυτική Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική, μπορούσε να είναι κομμάτι της Ελλάδας. Αλλά πρέπει να πούμε αλήθειες.

Μην το πάρετε κατάκαρδα, αλλά η Αγιά Σοφιά ΔΕΝ είναι ελληνική όπως την έχουμε στο νου μας. Ήταν ένας μοναδικός αρχιτεκτονικά τόπος λατρείας για τους ορθόδοξους, κάποια στιγμή έγινε ρωμαιοκαθολικός, ενώ για 5 αιώνες λειτούργησε ως τέμενος και από το 1934 ως μουσείο. Ταυτίζουμε την Ορθοδοξία με τον ελληνισμό, αλλά είναι προφανής φενάκη μια τέτοια αντίληψη. Ξέρουμε ότι οι Έλληνες δεν ήταν και δεν είναι οι μόνοι ορθόδοξοι, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι για κάποιους ιστορικούς λόγους η πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ταυτίστηκε με τον ελληνισμό στην παρακμή της, βλέποντας ένα  Έλληνα στο πρόσωπο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά.

Η άλωση του τελευταίου προπύργιου, της Βασιλεύουσας, προκάλεσε σοκ στην από εδώ πλευρά του Αιγαίου, αλλά ετεροχρονισμένα, σχεδόν 400 χρόνια μετά ! Πώς άλλωστε θα γινόταν νωρίτερα αφού εμείς δεν υπήρχαμε καν ως κράτος;

Συνηθίζεται μεν η πτώση και παρακμή να  μας κεντρίζει συναισθηματικά, ίσως προκαλεί αύξηση ορμονών και επηρεάζει το DNA μας , αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και λογικά επιχειρήματα.  

Έτσι, λανθασμένα θεωρούμε ότι «μας ανήκει η Αγιά Σοφιά»  και είναιι λογικό   να υπάρχουν στρεβλώσεις με αφορμή τις ανόητες φωνασκίες και τις απειλές της Τουρκίας για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Πέραν από κάθε λογική, αλλά και επιθυμία του ιστορικού ιδρυτή του τουρκικού κράτους ο Ερντογάν απειλεί να πυροβολήσει τα πόδια του. Διότι αυτό κάνει όποιος θέλει να μετατρέψει σε…ναό-τέμενος της ενορίας του μια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία. Γιατί αυτή είναι η Αγιά Σοφιά και δεν ανήκει σε κανένα Έλληνα και πολύ περισσότερο σε κανένα Τούρκο! Είναι σαν να λέμε ότι εμείς αύριο θα μετατρέψουμε τον Παρθενώνα σε νάιτ κλαμπ επειδή βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια! Μα, ανήκει ο Παρθενώνας στους Έλληνες;

Δεν θέλω ξανά να σας στενοχωρήσω, αλλά…δεν ανήκει! Είναι πια παγκόσμιο σύμβολο, οικουμενικό μνημείο πολιτισμού που ξεπερνά έθνη και κράτη. Σύνορα και κτητικές λογικές. Οποιαδήποτε αλλαγή του status quo του Παρθενώνα ή οποιουδήποτε μνημείου θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων ανά τον κόσμο.

Γι΄ αυτό θα ήταν τραγικό λάθος και δικό μας, αντί να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινότητα,  να μετατρέψουμε σε…διμερές ζήτημα ένα θέμα που αφορά όλο τον κόσμο, τα έθνη σε όποιο Θεό και αν πιστεύουν. Μην επιμείνουμε στο ίδιο λάθος γιατί θα ρίξει πολύ κλάμα ξανά η κυρά Δέσποινα. 

 

 

 

δημοσιεύθηκε στο ΣΤΙΓΜΑ της Πατρίδος

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ