Η Ημερίδα για το καλώδιο, ο προβληματισμός και η αγανάκτηση

Παναγιώτης Αναστασάκος
Παναγιώτης Αναστασάκος

Έχουμε σήμερα και μπροστά μας μία σειρά από ιδιαίτερα αποδοτικές επενδύσεις σε καλώδια διασύνδεσης των νησιών, οι οποίες επί χρόνια έμεναν στο σκοτάδι (γιατί άραγε;), οι οποίες κατά κανόνα θα αποσβένονται σε … τρία χρόνια και εμείς ακόμη διστάζουμε να τις ξεκινήσουμε


Του Παναγιώτη Αναστασάκου

 

Ένας φίλος, παρακολούθησε την ημερίδα η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 06.02.2018 στο ξενοδοχείο Atlantis και η οποία, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, εντασσόταν στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον αγωγό ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο οποίος θα συνδέσει το Ισραήλ, την Κύπρο, την Κρήτη και την Αττική, με το Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, τον λεγόμενο Euroasia Interconnector.

Αναφερόμενος λοιπόν στα της ημερίδας και πέραν από το ενδιαφέρον που είχε, μου δήλωσε προβληματισμένος με τη δικαιολογημένη, αλλά  σφοδρή παρέμβαση του πρώην Προέδρου του ΔΣ Γαζίου και καλού μας φίλου του Κώστα Τριγώνη, σχετικά με την αθέτηση υποσχέσεων της ΔΕΗ και με την προχειρότητα των χειρισμών της, αναφορικά με την μεταφορά του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Ένα πάγιο και διαχρονικό πρόβλημα στην περιοχή μας.

Επαναφέραμε λοιπόν με την ευκαιρία στη μνήμη μας, όλη τη φασαρία και τις εντάσεις που περάσαμε στην Ανατολική Κρήτη την περίοδο 1980 - 2000 σχετικά με την επιλογή της θέσης που θα κατασκευαζόταν ο νέος θερμοηλεκτρικός σταθμός παραγωγής της ΔΕΗ, ο οποίος τελικά λόγω των τοπικών σε κάθε θέση αντιδράσεων, κατασκευάστηκε στον Αθερινόλακο, «στου διαόλου τη μάνα» δηλαδή, όπως είχε επισημάνει μετέπειτα και σωστά, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επειδή κανείς δεν τον ήθελε στην περιοχή του!

Και καταλήξαμε ομόφωνα στο θλιβερό συμπέρασμα, πως αν ο θερμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ είχε γίνει το 1980 στην περιοχή της Κορακιάς του Δήμου Γαζίου, όπως δηλαδή είχε αρχικά προταθεί, σήμερα ο ΑΗΣ Λινοπεραμάτων πιθανότατα θα είχε σταματήσει τη λειτουργία του! Και όχι μόνον αυτό…

Θα είχαμε στην περιοχή της Κορακιάς και ένα σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου για να έχει και η Κρήτη τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του φυσικού αέριου και θα είχαν μεταφερθεί εκεί και όλες οι άλλες οχλούσες δράσεις (τσιμέντα, καύσιμα, κλπ) που σήμερα λειτουργούν στα Λινοπεράματα…

Δικό μας βέβαια το συμπέρασμα, αλλά αν το καλοσκεφτούμε, μάλλον θα πρέπει να είναι αλήθεια…

Με αφορμή όμως την ηλεκτρική διασύνδεση τω νησιών με ενεργειακά καλώδια, του έθεσα και ένα άλλο θέμα το οποίο προέκυψε τελευταία και μου προκαλεί μία εύλογη αγανάκτηση.

Είναι γνωστό ότι από το 2012 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ όλοι ανεξαιρέτως οι καταναλωτές, επιβαρυνόμαστε με ένα σημαντικό ποσό για τις λεγόμενες Υπηρεσίες κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Το ποσό για τις ΥΚΩ, ίσο περίπου με τη δαπάνη της καθαρής κατανάλωσης ρεύματος στους λογαριασμούς, καλύπτει στις επιπλέον δαπάνες της ΔΕΗ που ξοδεύονται για την ηλεκτρική ενέργεια των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και οι οποίες οφείλονται στην καύση πετρελαίου στους σταθμούς παραγωγής, έτσι ώστε η τιμή του ρεύματος εκεί, να είναι ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας.

Για τις ΥΚΩ λοιπόν και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ, πληρώσαμε ως καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος, 646,64 εκατομμύρια το 2012, 619,27 εκατομμύρια το 2013, 633,00 εκατομμύρια το 2014, 595,70 εκατομμύρια το 2015 και 620,00 εκατομμύρια το 2016.

Τα ποσά αυτά και χωρίς αμφιβολία, είναι μια κάθετη και για όλα τα νοικοκυριά, πρόσθετη φορολογία.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του διευθύνοντα σύμβουλου του ΑΔΜΗΕ κ.  Μανούσου Μανουσάκη, τον Μάρτιο 2018 θα είναι έτοιμο για χρήση το ηλεκτρικό καλώδιο που  διασυνδέει τη Σύρο, την Πάρο και τη Μύκονο με το Λαύριο η τοποθέτηση του οποίου  στοίχισε 245 εκατ. Ευρώ και με την ενεργοποίησή του θα μπουν σε εφεδρεία όλες οι πετρελαιοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά. Τα οφέλη από τη λειτουργία του καλωδίου, δηλαδή το κέρδος από τη μείωση του πετρελαίου και την συνακόλουθη μείωση του ποσού για τις ΥΚΩ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπολογίζονται από τον ΑΔΜΗΕ σε 80 εκατ. ευρώ το χρόνο και επομένως, με ένα απλό υπολογισμό προκύπτει το συμπέρασμα ότι η δαπάνη για την τοποθέτηση του καλωδίου διασύνδεσης, θα έχει αποσβεστεί σε μία τριετία!

Τα καλώδια διασύνδεσης λοιπόν, είναι μία έξοχη περιβαλλοντικά και καταπληκτικής απόδοσης οικονομικά επένδυση, η οποία μάλιστα μας αφορά και όλους γιατί έτσι θα μειωθούν οι χρεώσεις για ΥΚΩ στους λογαριασμούς μας.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μανουσάκη το έργο της μικρής διασύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη είναι ώριμο και μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2018, αναμένεται να βγουν στον αέρα τα τεύχη δημοπράτησης του έργου ύψους 330 εκατ. ευρώ. Ο προγραμματισμός της λειτουργίας του καλωδίου είναι για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανουσάκη, υπάρχουν προτάσεις και άλλα καλώδια προς τις Κυκλάδες αλλά και ο Euroasia Interconnector.

Έχουμε λοιπόν σήμερα και μπροστά μας μία σειρά από ιδιαίτερα αποδοτικές επενδύσεις σε καλώδια διασύνδεσης των νησιών, οι οποίες επί χρόνια έμεναν στο σκοτάδι (γιατί άραγε;), οι οποίες κατά κανόνα θα αποσβένονται σε … τρία χρόνια και  εμείς ακόμη διστάζουμε να τις ξεκινήσουμε, ενώ θα έπρεπε να τις έχουμε ολοκληρώσει ακόμη και πριν από δεκαπέντε χρόνια…

Και το επιβεβαιώνει σήμερα χαμογελώντας ο Υπουργός κ. Σταθάκης στην αντιπροσωπεία του Δήμου Γαζίου, δηλώνοντας πως όλα είναι ακόμη στον …αέρα για τον Euroasia Interconnector, σύμφωνα με την ανάρτηση.

Έτσι εμείς οι δυστυχείς καταναλωτές, θα συνεχίζουμε αγανακτισμένοι και για χρόνια πολλά ακόμη, να πληρώνουμε για τις ΥΚΩ, εν είδη φόρου αίματος….

Δοξάστε τους …. 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ