Η σύγχρονη πολιτική

Απόστολος Τζίφας
Απόστολος Τζίφας

Του Απόστολου Τζίφα

Άραγε τα τεκταινόμενα στη χώρας μας αφήνουν αδιάφορους για να προχωρήσουμε σε διαπιστώσεις για το ποια πρέπει να είναι η σύγχρονη πολιτική σε καιρούς χαλεπούς;

Η κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Απεικονίζονται στο γενικότερο κλίμα της δημόσιας ζωής. Οι πολιτικές δυνάμεις των τελευταίων δεκαετιών βαρύνονται για πολλά ανομήματα. Δεν ξεχωρίζουμε πολιτικές ιδεολογίες και πρακτικές.  

Η ζοφερή σύγχρονη πραγματικότητα επιβάλλει για ορθολογικές διαπιστώσεις και επαναφορά σε αξίες και αρχές.

Φαίνεται ότι ο λαϊκισμός οδεύει προς το τέλος του. Η παγκοσμιοποίηση φέρνει τις ιδεολογίες πιο κοντά στα προβλήματα και στην επίλυσή τους. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις επιβάλλουν πρακτική συνεργασίας και ιδεολογικής σύγκλισης.

Είναι εποχή που θα αναδειχθούν προσωποκεντρικές κυβερνήσεις με χαρισματικές ηγεσίες. Οι κυβερνήσεις αυτές στη χώρα μας θα αντιμετωπίσουν την ευνοιοκρατία, το λαϊκισμό και  τις παρωχημένες ιδεολογικές απόψεις  και πρακτική.

Οι ιδεολογίες θα πρέπει να προσαρμόζονται στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών και όχι σε περιχαρακώσεις και σε μαξιμαλιστικές πολιτικές που είναι ανέξοδες , αλλά καταστροφικές. Αυτό διδάσκει και η πολιτική της χώρας μας των τελευταίων δεκαετιών.

Σκιαγραφώντας τη σύγχρονη πολιτική διαπιστώνουμε και δημοσκοπικά ότι οι πολίτες απαιτούν εδώ και τώρα νηφάλιες φωνές και επιστροφή στον πραγματισμό. Οι πολιτικοί θα πρέπει να εκφράζουν όλες τις κοινωνικές δυνάμεις  με συναίνεση. Η αποτελεσματικότητα ενός ηγέτη φαίνεται από την επιτυχία και τα μέτρα που λαμβάνει σε κρίσιμες περιόδους. Η δημοσκόπηση της τηλεόρασης του Alfa (15.4.20) μας δίνει εντυπωσιακά ευρήματα. Οι πολίτες στο σύνολό τους  απορρίπτουν μαξιμαλιστικά και ουτοπικά προγράμματα και αποθεώνουν ανεξάρτητα πολιτικής θέσης αποτελεσματική πολιτική και πολιτικούς. Καλό θα είναι οι λίγοι εναπομείναντες μιμήδες της σκληρής γραμμής της αντιπολίτευσης να παρατηρούν και να αναλύουν τα γεγονότα  παρά να αναλώνονται σε ανέξοδη και παρωχημένη κριτική.

Ο μετασχηματισμός του κράτους σε ένα κράτος σύγχρονο φαίνεται από την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς και  στη διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων.

Συμπερασματικά, οι αντίρροπες δυνάμεις λαϊκισμού- πραγματισμού και  ρεαλισμού – μαξιμαλισμού  θα αναδείξουν και θα μονιμοποιήσουν ηγεσίες στην εξουσία και θα άρουν την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ